Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Vreemde taal

6 maart 2018 door Josine Schuilenburg

Op 26 februari jl. verwelkomden wij de cursisten van het eerste Nijmeegse Taal- en Schakeljaar (TSJ) in het I/O-gebouw! Dit is de derde keer dat het TSJ van start gaat; de eerste twee jaren vonden plaats in Arnhem.

Manja Mekking, hoofd van het HAN-Talencentrum, sprak de deelnemers toe met het treffende gedicht Vreemde taal van Mary Heylema, dat hieronder te lezen is. Daarna werden er verschillende kennismakingsspellen gedaan onder leiding van docenten Elsbeth de Leeuw en Joyce Oomen, en vertelde een oud-TSJ’er over haar ervaringen. Na een rondleiding, lunch en informatie over het UAF en Wereldkoks (met wie het HAN-Talencentrum samenwerkt) was het tijd voor de groepsfoto. Heel veel succes allemaal!

Vreemde taal

Er vallen woorden uit de monden om me heen
ik vang ze op en schaaf me aan de ruwe klank
ze duwen, dringen zich naar mijn verbaasde oren
de taal klinkt grijs, vol wind die langs mijn wangen strijkt.

Een hand gebaart, wijst naar een stoel
voorzichtig ga ik zitten, neem te drinken
de ander lacht, herhaalt zijn onbekende vraag
ik staar verlegen voor me uit, knik en schud maar wat.

Op een dag zal ik het snappen, neem ik mijn intrek
in deze taal om me een weg te banen door mijn denken
maar tot die tijd blijf ik dromen in mijn eigen woorden
zodat ik ’s nachts weer even thuis ben ik in mezelf.

Mary Heylema

Foto: Matthijs Mekking

 

Reacties