Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Educatieve reis naar Rome!

18 januari 2018 door Peter Benjamins

Peter Benjamins, vierdejaarsstudent Media, Informatie & Communicatie

Groepsfoto bij het Colosseum, Rome (eigen foto)

Als onderdeel van de minor Kunst & Cultuur stond eind november in het teken van de studiereis naar Rome. Na weken voorbereiding vertrok er een groep van zestien studenten en twee begeleiders richting Rome om daar de educatieve rondleidingen te geven, maar natuurlijk ook om te genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft: geschiedenis, kunst, cultuur en lekker eten!

Zondag 26 november vertrokken de meeste studenten vanaf Eindhoven Airport richting Rome Ciampino, een enkeling vertrok vanaf Schiphol. De vlucht verliep zonder problemen en voor we het wisten, stonden we na een korte busreis met z’n allen in Rome bij station Roma Termini. Vanuit hier ging bijna iedereen naar hun appartement om uit te pakken en te ontspannen. Mijn vijf tijdelijke huisgenoten en ik besloten om eerst wat te gaan eten. Binnen het station Roma Termini bevindt zich een grote foodhal met een groot aanbod aan heerlijk eten. Voor mij de pasta carbonara en een tiramisu na, hoe Italiaans wil je het hebben? Na deze goed betaalbare culinaire hoogstandjes vertrokken wij om richting ons appartement te gaan met de metro. Als onderdeel van de voorbereidingen was het ook de bedoeling om zelf je verblijf in Rome te regelen. Wij boekten via Airbnb een appartement in de buurt van metrostation Garbatella, drie haltes van het Colosseum. Eenmaal aangekomen werden de koffers uitgepakt en de joggingpakken aangetrokken. We waren bekaf! Klaar om te slapen, want de volgende morgen werden we weer op tijd verwacht.

Sint Pietersbasiliek & Vaticaanse Musea
Dag één van de studiereis begon op het Sint Pietersplein. Rome zou Rome niet zijn zonder Vaticaanstad en de Sint Pietersbasiliek. Vaticaanstad, officieel de staat Vaticaanstad met als staatshoofd de Paus, is de plek waar zich ook de Sint Pietersbasiliek bevindt: de grootste en mooiste basiliek van Rome. Na een korte uitleg van Niekje (docent en begeleider) kreeg iedereen een aantal opdrachten mee op papier voordat we de Sint Pieter in gingen. Er stond gelukkig een redelijk korte rij die begon op het Sint Pietersplein, maar lang genoeg om alvast een deel van de vragen te beantwoorden. Dit waren voornamelijk kennisvragen over het Sint Pietersplein, de Sint Pietersbasiliek en Bernini, de ontwerper van het plein en de baldakijn die in de basiliek staat.

Sint Pietersplein, Rome

Het plein is een indrukwekkend geheel met de zuilengalerijen en de basiliek als middelpunt. Toen we allemaal binnen in de basiliek waren, was het de opdracht om een aantal beelden te vinden. Niet een gemakkelijke klus, aangezien de Sint Pietersbasiliek écht groot is: ruim 22.000 m2 groot met een hoogte die in de koepel oploopt tot 117 meter. Naast alle beelden is het plafond is een kunstwerk op zich. De moeite waard om dus even een blik omhoog te werpen! Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van het bezoek aan de basiliek was toch wel het uitzicht vanuit de koepel op het Sint Pietersplein. Na het beklimmen van de 537 treden en hier en daar een zweetdruppel kom je op de buitengalerij en geeft je een prachtig uitzicht over het Sint Pietersplein en Rome.

Sint Pietersbasiliek, Rome

Na de sint Pietersbasiliek gingen we door naar de Vaticaanse Musea. De musea in haar huidige vorm is pas ontstaan in de 18e en 19e eeuw en staan onder andere bekend om de marmeren beeldengroep Laocoön en zijn zoons, de wenteltrap van Guiseppe Momo en de Sixtijnse Kapel en de fresco’s van Michelangelo. De wachtrij kan soms oplopen tot meer dan twee uur, maar wij konden gewoon doorlopen! Gewapend met een paar zoekopdrachten dwaalden we door de musea. Eigenlijk waren we aardig gefixeerd op de Sixtijnse Kapel, maar besloten wel om zoveel mogelijk te bekijken. De beelden die we moesten zoeken vonden we redelijk snel en hebben selfies gemaakt met de beelden op de achtergrond. Uiteindelijk werd de Sixtijnse Kapel ook gevonden. De kunst die zich in die ruimte bevindt is echt indrukwekkend, het enige nadeel is wel dat je er niet heel rustig naar kan kijken en ervan kan genieten. Als afsluiting van de dag liepen we via de wenteltrap van Guiseppe Momo naar de uitgang en sloten we met z’n allen de dag af.

Vaticaanse Musea, Rome

Educatieve rondleidingen
Een van de opdrachten tijdens de minor Kunst en Cultuur is het ontwerpen van een educatieve rondleiding met een gekozen thema. Mijn groepsgenoten Lindsey, Havanna en ik hadden als thema ‘Bernini’. De weken voorafgaand aan deze reis hebben wij een rondleiding voorbereid waarbij verschillende kunstwerken van Bernini op de route stonden zoals de Extase van Theresia, het olifantje van Bernini, de Trevifontein en de vierstromenfontein. Ook hadden we opdrachten voor onze klasgenoten bedacht om meer over Bernini en zijn werk te weten te komen. Dinsdag was voor iedereen de dag om de route van deze educatieve rondleiding te lopen/testen en voor te bereiden. Onder het genot van Italiaans ijs liepen we in een rustig tempo onze route en bekeken we de door ons gekozen kunstwerken. Alles zag ernaar uit dat de planning klopte. De eerste rondleidingen waren op de woensdag, de dag waarop er ook regen was voorspeld. Dit was niet gelogen, want het kwam met bakken uit de hemel. Hierdoor was de start van onze rondleiding (onze groep was als eerste aan de beurt) een beetje rommelig en gehaast, niet echt een lekker begin. Gelukkig klaarde het tussendoor heel kort even op, waardoor er een beetje rust kwam in de rondleiding. Helaas had de volgende groep ook last van het slechte weer. Zij hadden een rondleiding voorbereid op de Schervenberg, een ‘berg’ van 34 meter hoog die ontstaan is door scherven van terracottakruiken.

Coppede, Rome

De volgende dag toen de andere twee groepen hun rondleiding gaven, was het gelukkig weer droog en liet de zon zich ook weer zien. De twee groepen leidden ons rond in de wijk Coppedé, een kleine wijk die in 1913 door architect Gino Coppedé is ontworpen, en het Forum Romanum, in de oudheid het centrum van Rome.

Koffie en lekker eten
Buiten alle officiële activiteiten om was er natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Hoe kan je in Rome nou beter ontspannen dan genieten van koffie, pasta en pizza? Waar je ook loopt, kan je bij een willekeurig caffè een goede bak koffie krijgen voor weinig geld. Voor een espresso of cappuccino betaal je tussen de 90 cent en €1,10, waar je in Nederland soms wel €3,- of meer betaalt. Een paradijs voor elke koffieliefhebber dus!

Koffie in Rome

Naast koffie staat Italië natuurlijk ook bekend om haar pizza’s, pasta’s en ijs en dat hebben wij geweten. Dagelijks werd er minimaal één van deze drie gegeten. Na de dagactiviteiten gingen we vaak even terug naar het appartement om te ontspannen om vervolgens ‘s avonds ergens lekker te eten in de stad. In de wijk Trastevere zijn veel bars en restaurants te vinden, dus daar vond je ons ook. Dit is sowieso een mooie wijk om overdag doorheen te lopen. De smalle straatjes voelen daar authentiek aan en zijn niet te vergelijken met de binnenstad van Rome. En als je in Rome bent, moet je eigenlijk ook een Rome-by-night doen! Zo rock-n-roll als we waren ;-) , deden we dat natuurlijk ook. De Trevifontein, het Colosseum en de Engelenburcht zagen er stuk voor stuk erg mooi uit in het donker.

Engelenburcht, Rome

Terug naar huis :-(
Aan elke reis komt weer een einde, zo ook bij deze culturele studiereis. Zaterdag 2 december vertrokken we weer richting het vliegveld om het vliegtuig te halen. De vlucht stond gepland om 9.55 uur naar Eindhoven te vliegen. Uiteindelijk hebben we bijna zes uur vertraging gehad door het slechte weer (mist) in Nederland. Gelukkig hadden we muziek en Netflix bij ons om de tijd door te komen. Rond 15.45 mochten we dan eindelijk vertrekken en landden we tegen een uur of zes weer in Eindhoven.

Al met al een hele geslaagde en leerzame week met veel kunst, cultuur, lekker eten en (helaas) een paar goede regenbuien. Deze studiereis zorgt ervoor dat je je klasgenoten toch beter leert kennen, op een andere manier leert kijken naar de stad Rome en al haar kunst en geschiedenis. Ik had het voor geen goud willen missen!

*Alle foto’s zijn door mijzelf gemaakt.

Reacties