De HANggroep kiest voor experiment en duurzaamheid….

4 januari 2018 door Inge Leuverink

Inge Leuverink, docent Pedagogiek en Onderwijskunde

Dit jaar afstuderend aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, opleiding Fine Arts and Design in Education (FADE).  In het kader van mijn studie onderzoek ik de mogelijkheden van art based education en participatory art binnen onderwijs.  Een onderdeel daarvan is het  project “HANgen” . Met een groep gebruikers van het I/O gebouw (docenten, medewerkers, studenten) als creatieve denktank, werken we aan een ontwerp voor een hangend kunstobject voor ons gebouw.

In de laatste beeldende bijeenkomst van het HANgen Art Project heeft de HANggroep feedback gegeven op alle ontwerpen die gemaakt zijn. We hebben daarvoor gebruik gemaakt van een variant op de DasArts  feedback methode https://www.atd.ahk.nl/opleidingen-theater/das-theatre/feedback-method/ . Deze feedbackvariant richt de aandacht nadrukkelijk op het ontwerp, niet op de maker. Het zorgt ervoor dat je dicht bij de kern blijft. Wat zie je? Wat is de betekenis daarvan? Wat is er over de vorm en het materiaal te zeggen? Het gesprek gaat over verbeelding en vormgeving en is daardoor inhoudelijk universeel. Het wordt voor iedereen leerzaam, niet alleen voor degene die de specifieke feedback op het ontwerp ontvangt.

De gepresenteerde ontwerpen waren gevarieerd in hun betekenis; Verbinding,  Rust, Ik zie je! en Duurzaamheid. Ook de vormgeving was heel divers: een gedurfde overspanning van de ene loopbrug naar de andere, een versoberde dromenvanger-achtige constructie, een cirkelvormige ruimte van textiele banen, waar de toeschouwer zelf deel van uit kan maken en een experimenteel weefsel van plastic flesjes. Het is het bewijs van de creatieve en kunstzinnige denkkracht die zomaar in een groep mensen zit.  Alle ontwerpen hadden hun eigen kwaliteit, maar uiteindelijk is gekozen voor het ontwerp rond duurzaamheid, waarin veel ruimte voor de inbreng van het publiek zit.

Een tipje van de sluier opgelicht….Het is een ontwerp dat “meebeweegt” met het I/O gebouw, in die zin dat het duurzaamheid centraal stelt door plastic afval opnieuw te gebruiken. Het materiaal en de constructie staan vast, over de definitieve vorm wordt volgende week nog gesproken. Bert Horsting zal dan ook aanwezig zijn, om mee te denken over de constructie en ophanging van dit hangend object.

Duidelijk is dat we veel, heel veel lege plastic flesjes nodig hebben. Hierover in een volgende blog meer….

De HANggroep