HANgen Art project – Bijeenkomst 3

3 januari 2018 door Michelle Melchers

Michelle Melchers, tweedejaarsstudente Opleidingskunde

Ik doe mee aan het project ‘HANgen’, omdat kunst & cultuur mij enorm fascineert. Toen er de mogelijkheid was om mee te werken aan (de totstandkoming van) een kunstproject in het Educatie-gebouw van de HAN, hoefde ik niet lang na te denken! Wat mij betreft kan dat prachtige nieuwe gebouw, een mooi kunstwerk gebruiken dat de studenten inspireert. Met een groep gelijkgestemden brainstormen en toewerken naar het eindproduct, is een gaaf proces! Wat nog veel mooier is, is dat het om community Art gaat… waarbij veel verschillende mensen een individuele bijdrage leveren aan het eindproduct. Hoe gaaf is dat?! Wees er bij op de HAN Open Dag op 13 januari en maak onderdeel uit van dit community project!

Maandag 6 november – Bijeenkomst 3 van project HANgen verliep zoals de eerdere bijeenkomsten: creatief, open, verbindend en hier en daar een tikkeltje chaotisch. Is dat laatste erg? Not at all! Wil je tot een goed idee & ontwerp komen, dan vraagt dat om een ontwikkelingsproces. Dat betekent loslaten/bijstellen van eerdere ideeën, verder kijken dan de standaard werkwijzen (the sky is the limit) en luisteren naar elkaars ideeën.

We startten deze bijeenkomst met verschillende ‘lettervorm-opdrachten’. De een mocht van letters een beeld vormen (bijvoorbeeld een huis of een cirkel). Weer een ander schreef letters aan elkaar in verschillende groottes, vormen en richtingen. Ook waren en mensen die de opdracht kregen om van een krantenartikel woorden zwart te arceren, zodat er maar enkele woorden overbleven. Welke zinnen vormen die samen? En krijg je zo een hele nieuwe boodschap?Doel achter deze opdrachten, is kijken wat geschreven kunst met je doet… Moet geschreven kunst altijd ook echt leesbaar zijn? Of is de gedachte dat er iets staat al genoeg? En wat kun je allemaal qua vorm met schriftelijke kunst?

Daarna, zijn we gauw weer aan de slag gegaan in subgroepjes. Met elkaar onderzoeken welke materialen geschikt zijn voor het idee dat je hebt… kies je voor iets donzigs/wolligs, natuurlijke materialen, of passen industriële materialen juist goed in jouw ontwerp? Zo ontstaan er heel langzaam aan verschillende denkmodelletjes (kleine maquettes van het voor ogen hebbende kunstwerk). En wat zijn er veel goede ideeën zeg! Allemaal heel divers en verschillend, maar dat is juist leuk. Zo zie je mogelijkheden waar je zelf nooit opgekomen zou zijn. We zijn zo hard en enthousiast met elkaar aan de slag gegaan, dat de tijd voorbij vloog. Helaas, was er aan het eind van de bijeenkomst dan ook geen tijd meer om de uitkomsten met elkaar door te nemen. Maar het belooft heel veel goeds voor de komende tijd!

To be continued….