Nesting in Northampton: stage in het buitenland

2 december 2017 door Relinde Diks

Relinde Diks, vierdejaarsstudente lerarenopleiding Engels

Hoi! Mijn naam is Relinde Diks en ik zit momenteel in het vierde jaar van de lerarenopleiding Engels. Begin januari 2017 ben ik met drie andere studenten van de lerarenopleiding Engels vertrokken naar Northampton, Engeland. Hier zouden wij lessen gaan volgen op de University of Northampton. De lessen waren voor ons uitgekozen, maar desalniettemin erg interessant! Zo hebben we een placement moeten doen en zijn we op bezoek geweest bij een zwaar bewaakte gevangenis, waar we hebben gesproken met beruchte moordenaars (geen grapje).

Op fieldtrip naar Cambridge wat ook niet zo ver weg was!

De placements waren over het algemeen erg leuk: zo liepen er een aantal stage op een kinderboerderij, een ziekenhuis, een school voor beperkte kinderen en mijn stage: een youth club die bedoeld was om kinderen van straat te houden in de criminelere, armere buurt van Northampton. Om dit te doen, heb ik mijn rol bij jongeren behoorlijk om moeten gooien: ik ging van docent naar een maatschappelijk werker en de focus was veel meer op relatie en op hoe om te gaan met criminaliteit dan wat ik gewend was in de Achterhoek.  Ik hoef dan ook vast niet uit te leggen dat ik hier veel heb geleerd.

Voor een van de courses die we volgden, gingen we op field trip naar Gartree Prison. Dit is een grote gevangenis waarin criminelen met levenslang zitten, bijna allemaal voor moord. Hier kregen we een rondleiding door de bezoekersruimte, celcomplexen en de plekken waar de gevangen konden werken. Ik heb werkelijk waar mijn ogen uitgekeken. Dit was Prison Break 2.0. Hetgene wat mij het meest is bijgebleven van de gehele buitenlandse stage was het spreken met de gevangenen. We werden in groepen opgedeeld en zaten met ongeveer zes studenten bij vier gevangenen. Eerst was het natuurlijk een beetje wennen, maar al heel snel was ik compleet vergeten dat de man tegenover wie ik zat, cannibalistische daden had verricht een paar jaar geleden. Het grote doel van deze ervaring was erachter komen hoeveel invloed je als volwassene op een kind of jongere kan hebben en hoe je iemands leven compleet de andere kant op kan sturen. Wanneer jongeren een goed voorbeeld hebben, is het minder waarschijnlijk voor ze om de foute kant op te gaan (hopen we dan maar).

Naast al deze mooie ervaringen, is er natuurlijk ook nog het feit dat ik plots niet meer thuis in Nederland woonde, maar op een kamertje in een stad in Engeland. Hier heb ik ook ontzettend veel geleerd en nieuwe mensen leren kennen.

Ik wil iedereen die op buitenlandse stage een ding aanraden: ga erop uit! Blijf niet in je kamertje zitten wachten tot je weer terug mag: ga op avontuur! Je wil niet weten wat er allemaal te zien valt, zelfs in de meest onlogische plaatsen. En mocht je meer willen lezen over mijn avonturen: klik dan hier!