De eerste Nederlandse student in Ludwigsburg

2 december 2017 door Niek van Mosseveld

Niek van Mosseveld vierdejaarsstudent lerarenopleiding Duits

Mijn naam is Niek van Mosseveld en ik ben vierdejaarstudent van de lerarenopleiding Duits. Van 1 april tot 8 augustus 2016 ben ik in het Duitse Ludwigsburg geweest. Ik was de eerste student van de HAN Nijmegen die naar Ludwigsburg ging, dus alle informatie over de stad en de studie heb ik via het internet en mijn coördinator van de ‘Hochschule’ moeten verkrijgen. Over de buitenlandstudie had ik in het begin erg gemixte gevoelens. Aan de ene kant had ik er heel veel zin in, omdat het een hele nieuwe plek was met nieuwe mensen en een andere manier van studeren (vergeet ook niet: studeren in een andere taal dan mijn moedertaal). Aan de andere kant zorgde al dat nieuwe ook voor veel stress. Ik heb mezelf vaak de vraag gesteld wat ik zou moeten doen als ‘dit of dat’ mis zou gaan. Wie kan me dan helpen? Mijn ritueel voor lastige situaties is om diep in te ademen en dan uit te ademen en daarna gewoon mijn best te doen, dus dat heb ik ook gedaan toen ik afgezet werd in Ludwigsburg en ik de auto van mijn ouders zag vertrekken richting huis.

De eerste paar dagen waren helemaal volgepland door de Pädagogische Hochschule Ludwigsburg (PH Ludwigsburg) en ik kreeg dus weinig kans om me alleen te voelen of me zorgen te maken over wat er fout kon gaan. Er werd gezamenlijk ontbeten, lunch gegeten en we waren vaak zo lang bezig met activiteiten dat er ook s’avonds samen gegeten werd. Pas na twee weken, toen het gewone ritme begon en de activiteiten afnamen, begon ik me af en toe alleen te voelen. Ik kon met familie en vrienden alleen via Whatsapp, Skype en Facetime contact zoeken en was voor de rest afhankelijk van de mensen om mij heen. Wat mij heel erg geholpen heeft, was dat ik heb meegedaan aan alle activiteiten die door de PH Ludwigsburg werden georganiseerd. Ik kende daardoor alle Erasmusstudenten en kon makkelijk aansluiten bij een groepje dat de stad in ging, boodschappen ging doen of naar het Frühlingsfest (dat in april en mei gevierd werd) ging. Ik realiseerde me toen ik terug kwam in Nederland en mensen mij vroegen hoe het mij gelukt was om mij niet allen te voelen pas dat meedoen aan die activiteiten zo belangrijk is geweest.

Het studentenleven in Ludwigsburg is iets geweest wat mij mijn leven lang bij zal blijven en waar ik altijd met plezier aan zal terugdenken. Vakken volgen in het Duits was best eng en vooral opdrachten geheel in het Duits inleveren vond ik vaak spannend, maar de docenten realiseerde zich heel goed dat het voor een Erasmusstudent lastig is om alles te snappen en zonder fouten in te leveren. Ik heb van de meeste docenten dan ook goede tips gekregen en ik heb af en toe nagevraagd om zeker te weten dat ik goed bezig was. Studenten leren kennen in de lessen ging vanzelf. Ik ben vaak op tijd aanwezig geweest en heb zowel Duitse studenten gehad die gewoon naast me kwamen zitten om me te leren kennen, momenten waar ik gewoon naast iemand ging zitten die vaker alleen zat om op die manier contact te leggen. Naast de lessen en het studeren heb ik zoveel mogelijk van de zomer genoten. Samen buiten barbecueën, naar het meertje in de buurt gaan om te relaxen of lekker de stad in en uitgaan waren slechts een paar manieren om tot rust te komen en het buitenlandverblijf zo leuk mogelijk te maken.

2 Reacties to “De eerste Nederlandse student in Ludwigsburg”

avatar Kees-Jan schreef:

Goed gedaan Niek! Je ziet dat je soms ‘zum Glück gezwungen’ moet worden… Fijn dat het mooie herinneringen geworden zijn die je de rest van je leven meeneemt.
Succes bij het afstuderen!
Kees-Jan

avatar Irma schreef:

Wat een leuk verslag, Niek en wat een waardevolle tips voor andere studenten! Vind het altijd plezierig te lezen, dat de buitenlandse ervaringen je zoveel hebben opgeleverd en je vee over jezelf hebt geleerd. Mooie terugblik!