Het Erasmusleven in Potsdam,

13 november 2017 door Tijs Groot Wesseldijk

Tijs Groot Wesseldijk, vierdejaarsstudent lerarenopleiding Duits

Beste lezers,
Van half maart t/m eind juli heb ik in het prachtige Potsdam (naast Berlijn) gestudeerd en een deel van mijn ervaringen als Erasmusstudent wil ik graag met jullie delen. Het duurt voor de derdejaarsstudenten nog maar een paar maanden voordat zij zelf vertrekken naar het buitenland. Voel je al een beetje spanning? Heb je de eerste mailtjes van jouw universiteit/hogeschool al gekregen? En een kamer, hoe zit het daar eigenlijk mee? Het is maar een klein deel van het grote aantal vragen dat door je heen schiet tijdens de voorbereiding, maar nadat alle bureaucratische papiertjes ingevuld zijn, kan het eindelijk beginnen!

Aangekomen in Potsdam, moet ik mij melden bij de universiteit. Al kletsend (en Google Maps volgend) lopen we richting de universiteit. Langzaamaan komen we op het terrein van de universiteit en nog voor ik het goed besef, staat er een prachtig paleis voor mijn neus. Twee prachtige gebouwen, een koepel met een gouden beeld op elk dak, verbonden door een sierlijke colonnade. Dit is mijn campus voor de komende viereneenhalve maand!
Enige studenten uit Spanje, Colombia, Italië zitten al te wachten op hun sleutel en informatiemap. Een groot deel stamelend in het Duits, uiteindelijk overschakelend in het Engels. Op dit moment ben ik nog nooit zo blij geweest dat ik de taal goed beheers.

In mijn welkomcursus zitten ongeveer 30 studenten vanuit de hele wereld. Na een middag studeren met zijn allen worden de eerste plannen al gesmeed, ’s avonds wordt er samen gegeten. Je komt alleen in een vreemde stad, maar vergeet niet, dat de andere Erasmusstudenten hetzelfde hebben.
Op Erasmus maak je goede vrienden. Mijn beste vrienden van Erasmus zijn te vinden in België, Australië, Spanje, Colombia en natuurlijk Duitsland.

Het studeren op de universiteit beviel mij erg goed, ik volgde acht vakken en had nog volop tijd om Potsdam en Berlijn te ontdekken. Niet alleen deze steden heb ik ontdekt, maar ook Leipzig, Dresden, Hannover en Praag. Tip! Erasmus geeft je vrijheid, benut deze zoveel als je kan. Naast het ontdekken van steden heb ik ook geroeid met Duitse studenten op de Havel. Een maand na mijn studie daar, kwam ik een van mijn roeimaatjes tegen in Lissabon.

Het is af en toe een kleine omschakeling als je in Duitsland gaat wonen. Zo zat ik de eerste twee zondagen zonder eten (want bijna alles zit dicht op zondag) en wist ik niet dat er een land is dat nog bureaucratischer is dan Nederland. Echt voor alles is wel een formuliertje in Duitsland, om stapelgek van te worden. Bijna alles moet contant betaald worden, het pinapparaat lijkt haast een luxe. De Duitsers zijn daarnaast erg gastvrij en altijd bereid om te helpen. De oude ,Potsdammers’ zijn wat stug, maar de jongere generatie is erg vriendelijk. Wist je trouwens dat je in Duitsland alleen de jarige feliciteert en niet de hele familie? Het is eigenlijk ook wel ‘’bescheuert’’.

Bijna elke dag denk ik nog aan deze tijd. Mag ik weer even terug?

4 Reacties to “Het Erasmusleven in Potsdam,”

avatar Kees-Jan schreef:

Leuk dat je het zo naar je zin gehad hebt, Tijs! Ga je nog een keer terug?
Het zou fijn zijn wanneer je de derdejaars van nu tips zou geven over het studeren in Duitsland, volgens mij horen ze die graag van je!
Groetjes,
Kees-Jan

avatar Irma schreef:

Mooie reclame voor een prachtige tijd in het buitenland. Wat een grappig verhaal over de ontmoeting van je roeimaatje in Lissabon, de wereld wordt echt kleiner door Erasmus!
Ik zie uit naar je uitgebreide verslag!
Groet,
Irma

avatar Sarahvonna schreef:

[url=https://good-dress.info/][img]http://images.huffingtonpost.com/2012-12-11-Londonfireworks.jpg[/img][/url]

[url=https://good-dress.info/]aliexpress еда[/url]

.