Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

life as a svenska

5 juli 2017 door Dominique Carpaij

Dominique Carpaij, derdejaarsstudent lerarenopleiding Engels

Hej läsare,
Jag är Dominique och jag studerar engelska under det tredje året. Oftewel, ik ben Dominique, ik studeer Engels en zit in het derde jaar. In het derde jaar van de studie ga je een verplichte minor in het buitenland doen. Waarschijnlijk kun je uit de introductie al wel afleiden dat ik naar Zweden ben geweest. Ik heb gekozen voor Zweden vanwege een hele simpele reden. Ik hou niet van regen. Waar moet je niet heen gaan als je niet van regen houdt. Precies, Engeland! Gelukkig was Zweden ook één van de mogelijke landen, dus twijfelde ik geen moment om me in te schrijven op Malmö Högskola. Ik zal jullie wat vertellen over het leven in Malmö.

Algemene info
Zoals je misschien wel weet, ligt Malmö op de grens bij Denemarken. Je hoeft maar één brug over en je staat in hartje Kopenhagen. Zo bruisend als dat Kopenhagen is, zo industrieel is Malmö. Het is een opkomende stad, de twee na grootste van Zweden. Afgezien van het centrum, zie je overal bouwplaatsen. Dit maakt de stad een beetje grouw. Gelukkig is het centrum een stuk levendiger. Zweden staat bekend om de interieurwinkeltjes (denk maar aan IKEA). Deze winkeltjes vind je dan ook op iedere hoek van de straat. Wat je ook veel ziet in het centrum, zijn koffiecafeetjes. Helaas zijn de prijzen niet zoals je bent gewend in Nederland, dus iedere dag een kop koffie ga je wel voelen in je portemonnee.

Wat te doen
Malmo heeft een aantal leuke dingen die je kunt doen. Zo zit op het gezelligste pleintje van het centrum een ‘cheesecake-specialist’. Hier kun je de lekkerste cheesecake eten. Je betaalt er dan wel flink voor, maar één stuk kun je gemakkelijk delen met iemand. De stad kent ook verschillende musea én bijna allemaal gratis. Ze zijn wel allemaal gericht op inrichting en interieur, maar heel erg leuk om op een regenachtige dag te bezoeken. Tot slot kun je op een koude winterdag of een zonnige zomerdag gebruik maken van de sauna. Deze staat op een pier in de oceaan. Na een kwartier te hebben weggezweet in de sauna kun je heerlijk afkoelen in de ‘freezing ocean’. Goed voor je hart! Als het warm is kun je op het ‘deck’ liggen, genieten van de zon.

3 Tips
Wanneer je in Zweden gaat wonen voor een paar maanden, is voor een student handig om wat tips te hebben over hoe je geld bespaard. De levensstandaard ligt daar nou eenmaal wat hoger, dus boodschappen en andere producten zijn nou eenmaal 1,5 keer zo duur als hier. Dus hier wat tips om niet falliet terug te komen:

  • Als je lieve ouders, vrienden of andere familie hebt, vraag dan of ze je wegbrengen met al je spullen. Dit scheelt een vliegticket en je kunt alles meenemen wat je wilt. Als je van feesten houdt, pak dan in ieder geval wat flessen alcohol in, want dit is in heel Scandinavië peperduur. En neem dan meteen boodschappen van de Appie mee!
  • Houd je van koffie? Bijna in ieder cafeetje in Malmö kun je een koffiekaart ‘kopen’. In principe betaal je niet voor de kaart maar zet je er direct geld op. Dit levert iedere keer 10% korting op alles van de menukaart. Tevens spaar je bij sommige cafés voor de 10e kop gratis!
  • Neem een fiets mee (als je weggebracht wordt althans). In Malmö is een fietsstad én alles is op fietsafstand. Het openbaar vervoer is redelijk aan de prijs en je betaald per uur voor de bus. Moet je dus naar school voor langer dan een uur, betaal je twee keer het bus tarief. Word je niet weggebracht? Je kunt een fietspas kopen. Met deze pas kun je gebruik maken van de stadsfietsen die overal door Malmö staan gestald.

Dit waren de drie tips die je helpen om te besparen waar kan. Zweden is een prachtig land met mooie natuur. Het is niet al te ver van Nederland en in sommige aspecten lijkt het zelfs heel erg op elkaar. Je zult geen last hebben van een cultuurshock, alleen van de mega korte en donkere dagen in de winter.

Mocht je nog meer willen weten over Zweden of Malmö, kun je gerust contact met me opnemen.

Tack för att läsa, hej då för nu!

 

Dominique Carpaij

Reacties