Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

“Wij zijn Verbijsterveld”

15 maart 2012 door Mirna

Mirna is vierdejaars student Pabo Nijmegen

Als je dit leest weet je eigenlijk al meteen waar mijn blog over gaat. Deze blog gaat natuurlijk

over de bezuinigingen in het onderwijs en voornamelijk over de toekomst van de kinderen, de leerkrachten, het onderwijs en niet te vergeten… de toekomstige leerkrachten.

Op dinsdag 6 maart was ik met twee medestudenten aanwezig bij de staking tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Zoals bekend is waren wij niet de enige. Met ruim 50.000 leerkrachten, maar ook kinderen en ouders werd er gestaakt tegen de bezuinigingen. Een sfeer die er hing! Een voor allen en allen voor een. En een duidelijke visie: Ieder kind telt!


YouTube voorvertoningsafbeelding

Even voor de duidelijkheid: waar ging het staken precies over?

Ik kan het mij haast niet voorstellen dat je de reden niet hebt meegekregen, tenzij je onder een steen hebt gelegen. Maar toch even een korte uitleg.

Marja van Bijsterveld kwam vorig jaar met het briljante idee (NOT!) om 300 miljoen euro te bezuinigen op het passend onderwijs. Dit wordt o.a. gedaan door kinderen van het speciaal onderwijs naar het reguliere onderwijs te doen. Dit geldt voor zowel de middelbare scholen als de basisscholen. De rugzakjes (extra geld voor zorgleerlingen) verdwijnen. Als alternatief wordt het geld direct naar de school gedaan en niet meer per leerling. Leerlingen met een achterstand krijgen minder begeleiding. Omdat er zo veel bezuinigd gaat worden verliezen zo’n 1000 leerkrachten hun baan. Dit betekent dat de klassen groter worden.

YouTube voorvertoningsafbeelding

 

Stel…
Je werkt op een basisschool. De school groeit niet, maar krimpt ook niet. Toch worden er dit schooljaar drie leerkrachten ontslagen. Volgend jaar ga je een groep 4 les geven. Normaal gesproken zou je maximaal 30 leerlingen hebben. Je hebt een klas van 36 leerlingen. Je hebt een leerling met dyslexie. Je hebt drie leerlingen met ADHD, waarvan een het gecombineerd  heeft met Autisme. Ook heb je nog twee NT2 kinderen in de klas (Nederlands als tweede taal),  met een flinke taalachterstand.

Dit was met 30 leerlingen best veel, maar nog net haalbaar. Nu  heb je een klas van 36 leerlingen. Dit waren alleen nog de ‘ergere’ gevallen, maar niet ieder kind  is overal sterk in en moet begeleidt worden. Je geeft de zwakkere leerlingen meer aandacht.  Maar… ieder kind wil toch aandacht?! Hoe pak je dat aan? Is het wel haalbaar?

Dit is nog niet het ergste van de bezuinigingen. Ik bedoel, wij krijgen het druk, zeker weten. Wij hebben niet de expertise en de mensen die het wel hebben worden ontslagen of krijgen minder uren. Maar wat met het gemiddelde kind? Het kind dat ‘normaal’ functioneert of scoort. Krijgt die nog wel de aandacht die het verdient? Ieder kind telt?!

Maar dan…
Alsof het niet genoeg is. Wordt er wel een prestatiebeurs uitgedeeld aan de leerkrachten! Een prestatiebeurs? Van 250 miljoen?! Hoe verzin je het? Ik mag dan nog een pabostudent zijn, maar mij gaat het écht niet om het geld dat ik verdien.

Ooit had ik echt een rotdag. Je weet wel, zo’n dag dat alles mis gaat. Ik had een meisje dat zwakker was in rekenen extra rekeninstructie gegeven en na het zelfstandig werken aan rekenen komt ze naar me toe. 1 Foutje! En zegt: ‘Juf, nu snap ik die staartdelingen pas!’ Wauw, mijn dag was helemaal goed. Zoiets kleins. De pretoogjes van de kinderen, daar doe je het toch voor?

Tja, en dan nu mijn officiële mening…
Ik deel mijn mening met vele anderen geloof ik. Maar wat nou als je die prestatiebeurs eens weg laat. Dan bespaar je al 250 miljoen euro. Bij het kabinet vinden ze het heel lastig dat kinderen sneller in ‘hokjes’ geduwd worden en daardoor meer geld krijgen en soms niet eens nodig. Als je nu de screening van stoornissen en achterstanden strenger maakt. Kun je misschien die 50 miljoen nog bezuinigen. Of vind een andere manier.

Zo ziet de toekomst er nu uit:

* Niet ieder kind telt…
* Meer werkeloosheid onder de leerkrachten…
* Lagere scores…
* Verslechterd onderwijs…
* Voorlopig geen werkgelegenheid  voor toekomstige leerkrachten…
* Overwerkte leraren…
* Niet de juiste specialisatie…

Als het aan mij ligt… Als er toch 50.000 leerkrachten staken… gaat er dan niet ergens een lampje branden?

 

Reacties

1 Reactie to ““Wij zijn Verbijsterveld””

avatar Anrien schreef:

Was een indrukwekkende middag he?! Jammer dat de volgende dag dan in de krant staat dat het niets heeft geholpen :(