Een ode aan Marijke

9 februari 2012 door Marieke van Woesik

Marieke is tweedejaars student Pabo Arnhem

Je weet het misschien niet, Marijke, maar jij bent de oorzaak van het slagen van alle pabostudenten. Zonder jou waren we nergens. Kregen we geen enkele opdracht af, bevatte geen enkele lesvoorbereiding een stuk theorie en haalden we geen enkel tentamen. Nee, ik kan gerust zeggen dat zonder jou de Pabo wel kon sluiten.

Jouw boeken zijn voor de pabo namelijk een soort van Bijbel. Werken in het basisonderwijs is het Oude Testament en Pedagogisch- didactisch begeleiden het nieuwe. Wij, studenten, worden geacht minstens één keer per dag iets op te zoeken in onze Bijbel. Goed voor onze ontwikkeling, begrijp je? En voor onze competenties. Want daar draait het allemaal om: competent leraar zijn. En daar hebben we jouw boek hard bij nodig. We noemen het boek dan ook liefkozend ‘Marijke’.

De week van een pabostudent
De week van een pabostudent bestaat eigenlijk uit het volgende: twee dagen stage, twee dagen school en een dag keuzelijn en zelfstudie. Ben je de lessen voor je stage aan het voorbereiden? Dan kom je vanzelf bij het kopje ‘theoretische verdieping’ aan. En wat doet een pabostudent dan? Die waggelt naar de kast en pakt Pedagogisch- didactisch begeleiden van Marijke van Eijkeren. Ik weet 100% zeker dat je daar een stukje theorie in kan vinden dat aansluit bij jouw les. Dat boek bevat namelijk theorie over van alles! Het geeft antwoord op al je vragen. Eigenlijk is het een soort vraag-antwoord machine. Bedenk je vraag, kijk in het register, vind je antwoord. Zo simpel is het.

Zit je op de pabo en heb je een vraag? Dan zijn er twee antwoorden, die docenten kunnen geven. Een vraag over een tentamen wordt standaard beantwoord met de zin: ‘Kijk maar in de blauwdruk!’. Dat er drie verschillende soorten blauwdrukken bestaan die alle drie fouten bevatten, laten we even buiten beschouwing. Op een vraag over theorie, over een verslag of over verdieping wordt het volgende geantwoord: ‘Zoek maar op in Marijke van Eijkeren!’ Even voor de duidelijkheid: hier wordt meestal het boek Pedagogisch- didactisch begeleiden bedoeld. Aan het begin van het jaar krijgen de studenten een boekenlijst. Tegen alle aankomende studenten zeg ik: niet aanschaffen. Koop Marijke van Eijkeren en je weet genoeg. Schrijf in de literatuurlijst van je verslag dat je Marijke hebt gebruikt en je hebt gegarandeerd een voldoende. Werk je aan je keuzelijn of heb je een dagje zelfstudie? Marijke is your man!

Nu zul je misschien denken dat ik overdrijf, maar dat is niet zo. Sinds een aantal maanden woon ik samen en mijn vriend is (geheel toevallig) ook student op Pabo Arnhem. Hij zit in het derde jaar, ik in het tweede. Dat houdt in dat we nu een enorme boekenkast hebben (Wat zeg ik? Een complete bibliotheek!) met paboboeken. Van Marijke hebben we zelfs 2 exemplaren! Maar reken maar dat we ze allebei houden. ’t Komt namelijk vaak voor dat we het boek tegelijkertijd nodig hebben. Als we er één weg doen, zou er nog ruzie van komen. En dat moeten we natuurlijk niet hebben. Ik denk zelfs dat we Marijke nooit weg doen. De andere boeken wel, maar Marijke niet. Marijke staat voor de jaren op de pabo, voor alle dingen die we meegemaakt hebben. Ze ging immers overal mee naar toe.

Marijke, je bent van onschatbare waarde voor de pabo. Ik heb het idee dat je dat nog niet wist. Nu weet je dat, hoop ik, wel.
Ik denk dan ook dat ik namens alle (oud-) pabostudenten en leerkrachten spreek, als ik zeg: ‘Marijke, BEDANKT!’

Tot snel!
@WWW_Marieke

website Pabo Arnhem

4 Reacties to “Een ode aan Marijke”

avatar Tom Schoemaker schreef:

En ik maar denken dat het over Marijke Gommers zou gaan. Volgens mij is zij van minstens zo onschatbare waarde…

@ Tom Schoemaker:
Dat is het stiekem ook een beetje! Toen ik net op de pabo kwam (2e semester van het 1e jaar) was Marijke mijn SLB’er en toen heb ik serieus 2 maanden gedacht dat ZIJ het boek had geschreven!
Dus ook die Marijke verdient een ode!

avatar Bart Lemans schreef:

haha dat heb ik ook heel lang gedacht!
ode aan de pabobijbel

avatar Jam schreef:

Beide Marijkes komt alle lof toe