Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Leraar worden

Blog: leraar worden

De weblog ‘Leraar worden’ gaat over het beroep leraar en de HAN lerarenopleidingen . Je vindt hier actuele wetenswaardigheden en ontwikkelingen voor studenten, werkveld en medewerkers.
Jouw inbreng is welkom: blog of vlog mee!

Meer weten over leraar worden via een opleiding aan de HAN?

Hoe is het als oud-mbo’er op het hbo?

17 mei 2018 door Yvette Lemckert

Yvette Lemckert, eerstejaars student pabo Arnhem

Inmiddels is de vierde periode van het eerste jaar al een paar weken begonnen en kan ik zeggen dat ik een aardig beeld gecreëerd heb over hoe het bevalt als oud-mbo’er op het hbo, want ook komend schooljaar zullen veel oud-mbo’ers de overstap naar het hbo maken. Om jullie een duidelijker beeld te geven, vertel ik jullie hoe ik mijn overstap ervaren heb.

Voordat ik aan de hbo-opleiding leraar basisonderwijs te Arnhem begon, heb ik de opleiding tot onderwijsassistent op het Aventus in Deventer afgerond. Ik wist al vanaf het eerste jaar van de opleiding dat ik enorm graag naar het hbo wilde, maar ik wist dat het lastig zou worden, omdat ik op de middelbare school geslaagd was op het vmbo-kader. Dit hield mij niet tegen om toch te beginnen aan de toelatingstoetsen. Omdat ik van het mbo kwam, moest ik alle drie de toelatingstoetsen maken. Gelukkig ben ik altijd redelijk goed geweest in aardrijkskunde en geschiedenis, dus deze twee toetsen gingen mij goed af. Helaas had ik meer moeite met natuur en techniek, maar na twee keer te zijn gezakt voor de toetsen, heb ik de toets toch via een assessment weten te behalen.

Natuurlijk heb ik van tevoren veel nagedacht over hoe het op het hbo zou zijn. Ik had het geluk dat ik al wat vrienden en oud-collega’s had die mij in geuren en kleuren konden vertellen hoe zij de pabo ervaren hadden, maar iedereen ervaart het natuurlijk anders, dus ik hoorde uiteenlopende opmerkingen, zoals ‘het is enorm leuk en prima te doen” en ‘je hebt weinig tijd voor sociale contacten, want elke dag zit je lesvoorbereidingen uit te werken.’’

Doordat ik zoveel uiteenlopende reacties kreeg, maakte mij dat toch wel een beetje zenuwachtig, want kon iemand die van vmbo-kader en mbo kwam het hbo wel aan? Ik besloot het allemaal af te wachten en ging, ondanks de zenuwen, met enorm veel plezier naar mijn eerste schooldag. Het voelde een beetje als een eerste schooldag voor een leerling uit groep 1, want die weet ook niet zo goed wat hij kan verwachten.

Op de eerste dag kregen we informatie over de verschillende onderwijseenheden (de vakken die je dat jaar krijgt), onderwijsonline, het toetsboek en gingen we kennismaken met elkaar. Op de tweede schooldag begonnen de normale lessen. Wat ik als erg fijn ervaren heb, was dat je gelijk aan het begin van het schooljaar een gesprek met je studieloopbaanbegeleider (slb’er) had. Hierin werd gevraagd naar je vooropleiding, eventuele moeilijkheden en dingen die je goed kan. Na dit gesprek vlogen de weken voorbij (zo leuk was het) en voordat ik het wist, begon de eerste tentamenweek. Ik moest onder andere een tentamen over ontwikkeling- en leerpsychologie maken. Omdat ik van oud-pabostudenten hoorde dat wat je moest leren moeilijk en veel was, begon ik zo’n 3,5 week van tevoren met leren voor beiden toetsen. En met resultaat! Alle twee de tentamens in een keer gehaald! Dit gaf mij vertrouwen, want ik kon het hbo-niveau wel degelijk aan!

Tijdens de hoor- en werkcolleges die ik gedurende alle periodes kreeg, had ik het voordeel dat ik een aantal begrippen, zoals het viertakt model en beginsituaties al wist door mijn vorige opleiding, maar natuurlijk komen er ook nieuwe en moeilijkere begrippen aan de orde, maar doordat ik al een basis had meegekregen op het mbo, wist ik dit goed aan elkaar te koppelen. Daarnaast vond ik het erg fijn dat er altijd hulp was als iets niet duidelijk was. Ik merkte wel dat ik niet onvoorbereid naar een hoor- of werkcollege kon gaan. Waar ik op het mbo nooit van tevoren een tekst uit het boek of de PowerPoint doorlas, doe ik dat nu wel, omdat ik merk dat ik zo veel beter de informatie kan koppelen.

Nu de vierde periode is aangebroken, kan ik met een tevreden gevoel terugkijken op afgelopen schooljaar. Ik hoef aankomende periode alleen de Wiscat te herkansen en voor de rest heb ik alle tentamens met een 7 of hoger gehaald. De pabo is inderdaad pittig en hard werken en je zit wel eens langere tijd achter je laptop te werken voor school of stage, maar ik onthoud altijd dat ik over vier jaar (hopelijk) dat papiertje in mijn handen heb!

Tips:

– Goed plannen is een must!

– Wees zeker van jezelf, want de pabo is inderdaad moeilijk, maar niet onmogelijk.

 

De ideale leerkracht

17 mei 2018 door Janneke van Suilen

Wat maakt iemand een goede juf of meester? Het Jeugdjournaal ging op onderzoek uit en nam een kijkje op onze Pabo.

Mocht je ‘m nog niet hebben gezien, check dan snel dit leuke item en vergeet ons niet te vertellen waaraan een leerkracht volgens jou moet voldoen.

Van profvoetballer naar meester

17 mei 2018 door Hilde Damen

Bijna ieder jongetje droomt ervan; profvoetballer worden. Zo ook Marijn de Kler, die het aardig ver schopte en tot voor kort nog bij clubs als Vitesse, Heracles en Achilles ’29 speelde. Maar naast zijn drukke leven als voetballer, deed Marijn ook nog de Pabo in Arnhem. Waarom vraag je je af? En of zijn teamgenoten hem niet helemaal voor gek verklaarden? Een beetje. Maar Marijn vindt een baan in het onderwijs net zo mooi als die in het voetbal.

Vice Sports interviewde Marijn over zijn leven als voetballer, maar vooral ook over zijn leven als meester. Marijn vindt een baan in het onderwijs fantastisch omdat iedere dag anders is. ‘Het is mooi om een band met kinderen op te bouwen. Ik heb echt onwijs veel plezier in het werk en kan er veel voldoening uit halen.’ Omdat er vooral veel vrouwen voor de klas staan, voelt Marijn zich echt een rolmodel als meester. Jongens zijn vaak blij als er een keer een man voor de klas staat, zij nemen dan ook snel dingen van hem over. Daarbij komt nog dat het best wel stoer is als je meester zo goed kan voetballen.

Helaas is er voor nu een einde gekomen aan het professioneel voetballen, Marijn staat vooral voor de klas. Waar de leerlingen eerder nog met hem konden spelen in FIFA, zullen ze nu met hem spelen op het schoolplein. Ook leuk toch?

Weten waarom het Marijn niet is gelukt om te slagen als profvoetballer? Lees dan hier het hele artikel van Vice!