Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Suiker is dodelijk!

30 mei 2016 door

GESCHREVEN DOOR EFRIM VAN BARNEVELD

Vaak sta ik, als niet-roker, bij wat rokers die graag even een peuk doen tussen de colleges door. Mijn ‘catchphrase’ daar is dan ook: ‘Roken is dodelijk!’ Vaak krijg ik dan een slechte comeback van de rokende medestudenten. ‘Van een stoep vallen en je nek breken ook!’ of ‘Het leven is dodelijk!’. Dat is dan misschien ook wel zo: verschillende onderzoeken* tonen aan dat aspartaam in Coca-Cola Light kankerverwekkend zou kunnen zijn en aardappels de bloeddruk kunnen verhogen. Maar wist je dat zelfs gewone suikers misschien wel één van de grootste problemen in de voeding van tegenwoordig zijn?

Blog efrim 1

 That Sugar Movie

Laatst ben ik naar de documentaire ‘That Sugar Movie’ geweest en het heeft veel indruk op me gemaakt. Ik wist wel dat bijna overal suiker in zit, maar door de manier waarop dit werd gevisualiseerd besefte ik pas echt hoeveel suiker wij consumeren. In deze docu waagt de Australiër Damon Gameau, die geen toegevoegde suikers at de afgelopen 4 jaar, zich aan een gewoon dieet: hij eet wat de doorsnee niet-wetende consument eet. Denk hierbij aan ontbijtrepen, smoothies etcetera. In deze producten zijn veel toegevoegde suikers aanwezig. Hij waagt zich tijdens dit dieet niet eens aan snoep of frisdrank, maar eet en drinkt alledaagse producten. In deze docu wordt een sterk beeld geschetst van onze voeding in deze tijd en de macht van producenten van zoetwaren.

 

Suiker ≠ OK?

Er is suiker toegevoegd aan bijna alles wat je tegenwoordig kunt kopen. 80% van de producten in de supermarkt bevatten volgens ‘That Sugar Movie’ extra suikers. Het gaat met name om de sacharose die de boosdoener is. Om nog preciezer te zijn: de fructose. Sacharose bestaat uit glucose en fructose. Glucose levert direct energie aan cellen in je lichaam, terwijl fructose eigenlijk bewaard wordt. Tijdens het bewaren wordt de fructose omgezet in vet. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van diabetes groter. Hieronder een clip uit de docu die het nog wat duidelijker uitlegt:

 

 

Bliss Point

We horen het wel vaker: Nederland wordt steeds dikker. Obesitas en diabetes komen steeds meer voor. Maar waarom gebeurt er dan eigenlijk niets om dit tegen te gaan? Productontwikkelaars maken nog steeds gebruik van het zogenaamde ‘bliss point’. Het ‘bliss point’ is het punt waarop de consument het product het állerlekkerst vindt. De optimale grens van toegevoegde suiker is hier bereikt. Wanneer de productontwikkelaars meer suiker toevoegen zal het product niet meer als even lekker worden gezien. Zo zit er achterlijk veel suiker in sweet-chilli saus. Of in mueslirepen, alledaagse kwark, of in… ach, ik kan nog wel even doorgaan!
Hoe kan het nou dat er zo veel suiker wordt toegevoegd aan zo veel producten terwijl de consequenties duidelijk zijn? Je moet voor de grap eens gaan kijken naar het aantal gram suiker van de producten in je koelkast. Bedenk dat een suikerklontje zo’n ± 4 gram weegt. Ik daag je uit om te tellen hoeveel suikerklontjes jij eet per dag!.

In een van mijn favoriete producten Skyr yoghurt van Arla zit al 4 gram suiker per 100 gram! Soms haal ik zo’n bak yoghurt bij de Appie to go wanneer ik een lange dag heb gehad. Ik heb dan het gevoel dat ik een gezonde keuze maak. Vier gram suiker is niet zo heel veel, maar dat is per 100 gram. In de bak zit 450 gram yoghurt. Ik eet al gauw een hele bak leeg als ik in de trein zit richting huis. Reken maar uit. Dat is 18 gram suiker. Dat zijn dus bijna vijf suikerklontjes! De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) gaf in 2002 een richtlijn van 10 tot 14 suikerklontjes per dag. De WHO is nu echter bezig met nieuwe richtlijnen voor suikerinname. Deze richtlijn zou zelfs bijgesteld worden tot onder de 5% van de totale energie-inname. Dat is voor iemand met een normaal gewicht 5 suikerklontjes.**
Dit betekent dat door het eten van mijn bak yoghurt al genoeg suiker binnen heb gekregen voor de hele dag..

Je zou voor de grap eens op een fles sap of frisdrank moeten kijken om uit te rekenen hoeveel suikerklontjes er in dat ene glas zitten. Waarschijnlijk heb je dan al genoeg suiker binnen voor de rest van de week.

 

De bitterzoete feiten

We eten met z’n allen veel te veel suiker. Dat blijkt uit het feit dat het aantal mensen met diabetes met de dag groeit. 52.700 Nederlanders per jaar horen dat ze diabetes hebben. Dat zijn ongeveer duizend Nederlanders per week. 10 tot 43% van de mensen met diabetes krijgt hart- en vaatziekten. 1 op de 10 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten komt door diabetes.***

Na het zien van ‘That Sugar Movie’ vind ik het niet meer zo verrassend dat we – ongemerkt- zoveel suiker binnenkrijgen. De volgende keer als ik bij mijn rokende medestudenten sta en ik mijn tussendoortje eet – vaak een mueslireep- zal ik toch niet meer zo snel mijn ‘catchprase’ roepen. Doe ik niet evengoed mee? Alleen dan niet door te roken.. maar door te eten.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? De documentaire ‘That Sugar Movie’ is nu te zien in de bioscopen.

 

Bron

** Bron:Eten & Weten, Georgie Dom & Corné van Dooren, 1e druk, juli 2014

*** Bron 

 

nopicture

Artikel geschreven door .

Reacties

1 Reactie to “Suiker is dodelijk!”

avatar Sonja schreef:

Beste Efrim,

je titel trigger mij, je schrijft leuk en ik zie dat je een passie hebt voor gezonde voeding, daarom zou ik je graag de feiten over de échte gevaren van suiker willen vertellen, het ligt namelijk allemaal een stuk genuanceerder dan de film That Sugar movie laat zien. Suiker is niet de as van het kwaad en koolhydraatarm eten niet de oplossing voor een obesitasprobleem.
Neem gerust eens contact met me op.
Sonja
(docent voiding en diëtetiek)

Reageer

 

*