Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Insecten: het nieuwe vlees

18 februari 2014 door

Het is voor ons misschien nog een beetje een taboe, maar langzamerhand lijkt het noodzakelijk te worden om insecten toe te voegen aan ons voedingspatroon. Het wordt immers steeds lastiger de groeiende wereldbevolking te voeden met vlees. Verder zijn insecten een zeer efficiënte eiwitbron, die al door 84% van de wereldbevolking wordt benut.

Vee wordt onbetaalbaar
Nick Twaalfhoven sprak hier recentelijk over in een masterclass, wat me erg aan het denken zette. Zie ook het artikel op foodinspiration.nl. Het houden van vee wordt onbetaalbaar en daarom moeten we op zoek naar alternatieven. Insecten bevatten een viervoud van de eiwitten en vitamines die je in gewoon vlees aantreft.

Officieel nog verboden
De kwestie is een tijdje terug nog in het nieuws geweest. Staatssecretaris van Landbouw Dijksma wil het eten van insecten mogelijk maken. Momenteel is dit namelijk nog niet wettelijk toegestaan. In België mag het inmiddels wel. Eigenlijk is het ook raar dat er wordt gesproken over de duurzaamheid van insecten eten (entomofagie), maar dat de wetgeving er nog niet op is aangepast.

“Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes”

Insecten zijn bij ons al wel (gedoogd) op de markt te vinden.
Er zijn verschillende producten die – voor mij althans – de drempel wat verlagen. Denk aan krekels met sour cream & onion-smaakmieren in een chocoladesnoepje of meelwormen met barbecuesmaak. Je kunt ze eten als ‘snack’, maar natuurlijk ook verwerken in een maaltijd. Op duurzaaminsecteneten.nl staan een aantal recepten. De slogan van deze site is trouwens wel aardig: “Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes”.

We kunnen er dus niet meer omheen. Het wordt tijd om te gaan experimenteren met insecten in ons eten. Aan de ene kant is het nog iets onwennigs. We zijn hier in Nederland niet echt gewend op een sprinkhaan te kauwen. Maar aan de andere kant heeft het weer iets avontuurlijks, je te wagen aan iets nieuws. En voor de mensen die de insecten in hun eten niet graag willen kunnen zien: je kunt de beestjes ook vermalen tot poeder.

avatar

Artikel geschreven door .
Ik ben Laurens Bartels, geboren op 4 juli 1991 te 's-Hertogenbosch. Tegenwoordig woon ik in Nijmegen. Nadat ik in Tiel het VWO heb afgerond, heb ik daar een jaar als manager gewerkt bij Domino's Pizza. In die tijd ben ik me gaan interesseren voor eten en heb ik besloten Food and Business te gaan studeren. Dit doe ik inmiddels voor het tweede jaar. In mijn vrije tijd ben ik graag met muziek bezig, ik speel gitaar en bas. Verder schrijf ik soms voor Voerblog.nl. LinkedIn Laurens

Reacties

Reageer

 

*