Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Expeditie van de smaak

29 april 2017 door

GESCHREVEN DOOR LAURA & JOYCE

Woensdag 12 april zijn een aantal studenten van Food & Business samen met een aantal studenten van Voeding en Diëtetiek, die momenteel de minor Food & Business volgen, naar Essensor in Ede geweest. Laura Koster, studente Voeding & Diëtetiek, en Joyce van Giersbergen, studente Food & Business, waren twee van deze studenten en vertellen over deze dag.

Het thema van de bijeenkomst was: Expeditie van de Smaak. Essensor is een organisatie die het sensorisch product- en consumentenonderzoek van levensmiddelen verzorgt. Ofwel het opzetten, uitvoeren en leiden van verschillende sensorische projecten. De Expeditie van de Smaak is ontwikkeld door dhr. Vaessen en dhr. Teerling, medewerkers van Essensor. Deze training wordt normaal gesproken gegeven aan consumenten met het doel: professioneel leren proeven. Dhr. Teerling is psycholoog en nam de studenten mee op de expeditie. Tijdens de expeditie kwam niet alleen het smaakzintuig aan bod. Aan de hand van een aantal voorbeelden, onder andere met optische illusies, maakte dhr. Teerling duidelijk aan de studenten hoe onze zintuigen ons kunnen misleiden en hoe ons uiteindelijke oordeel over een product tot stand komt.

“Je zintuigen zetten je graag op het verkeerde been, terwijl ze juist je kompas moeten zijn op weg naar productspecificaties of consumentenvoorkeur. Met de vaardigheden die je in de Expeditie van de Smaak leert, wordt die weg korter en je bereikt sneller je doel. De sensorische wetenschap levert het praktische kompas in de vorm van do’s en don’ts. Je leert ook dwaalsporen te vermijden en welke gidsen je kunt raadplegen. ”

Na een rondleiding door de sensorische ruimtes werd er een geurtest gedaan. Er werden 25 verschillende geuren geroken. Uiteindelijk moesten de studenten uit 30 namen van geuren de 25 geuren kiezen die zij eerder hadden geroken. Een echte eyeopener voor de studenten.

Laura: “Bij het bedrijf werken ook studenten van Voeding en Diëtetiek die de master Voeding en Gezondheid volgen in Wageningen. Iets wat ik wel interessant vond als voeding student. Ook vond ik het erg leuk dat wij als minor studenten de kans kregen om ook even in het werkveld van Food & Business te kijken. De kennis die we inmiddels hebben opgedaan was duidelijk terug te zien in de praktijk.” Joyce: “Als Food & Business student vond ik het leuk om te zien hoe de theorie die in de les bij sensorisch onderzoek is behandeld, in de praktijk toegepast wordt.”

Een zeer geslaagde dag dus!

 

avatar

Artikel geschreven door .

Reacties

Reageer

 

*