Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

De SURF onderwijsdagen – opening en winnaars

8 november 2017 door Esther van Popta

Als adviseur onderwijs en ICT ben ik een frequent bezoeker van de SURF onderwijsdagen. Sinds 2000 heb ik verschillende lezingen verzorgd tijdens deze dagen. Dit jaar had ik de speciale opdracht aangenomen om te bloggen. In deze bijdrage deel ik mijn ervaringen van de tweede onderwijsdag (woensdag 8 november) in een aantal delen.

Na de opening volgde de presentatie van de versnellingsagenda onderwijsinnovatie. De heren op het podium schetsen de urgentie van deze agenda: ‘de wereld waarvoor we opleiden verandert’ en ‘ICT biedt ons nieuwe kansen’. Thom de Graaf geeft aan dat er drie ambities achter de agenda schuilgaan:

  1. Verbeteren digitale vaardigheden
  2. Flexibilisering onderwijs met gebruik van technologie
  3. Door digitalisering slimmer leren (ontwikkelen nieuwe leermiddelen)

De agenda omvat onder andere een leergang professionalisering voor docenten en plannen voor een gezamenlijke repository. De idee is dat er in de agenda naar gemeenschappelijkheid gezocht wordt, maar ook ruimte geboden wordt voor eigen snelheden.

De focus ligt op de voorlopers en de vraag is hoe we de rest erbij trekken. Ter afsluiting van de bijeenkomst wordt de agenda symbolisch uitgereikt aan het ministerie van OCW.

Vervolgens was het tijd voor de uitreiking van de uitreiking van de jaarlijkse SURF Awards. De Award voor onderwijsadviseur werd postuum uitgereikt aan Hester Jelgerhuis. Die van ICT-professional ging naar Jacco Jaspers.

Elke winnaar krijgt ruimte om een hartenkreet te doen. Jacco Jasperse is van mening dat we in geval van open leermaterialen vooral tijd moeten steken in het overtuigen van de docenten, dat je met onderwijsmateriaal van een ander juist heel mooi onderwijs kunt maken. Eerlijk gezegd raakt Jacco hier een heel belangrijk punt, wat nog te vaak als vanzelfsprekend wordt aangenomen.

Ook de winnaar in de categorie docent (Felliene Hermans van de TU Delft doet een mooie hartenkreet, die ook mij (als voorzitter van de stichting Coderdojo Nijmegen) uit het hart is gegrepen:

In de categorie bestuurders werd Pieter Cornelissen van de HU als winnaar gekozen, zie ook de parallelsessieronde 3. In de pauze die volgde was er heerlijke koffie.

Reacties

Reageer

*