Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

The Power of Peer Feedback: Hora est

7 oktober 2016 door Esther van Popta

Promotie Jos BaetenOp woensdag 28 september was het eindelijk zo ver. Jos Baeten mocht in dialoog met de commissie om zijn proefschrift met de titel ‘The Power of Peer Feedback – Research on the Learning Process within Virtual Action Learning’ te verdedigen. Een bijzonder moment voor iedereen die het VAL-concept in het algemeen en Peer Feedback in het bijzonder een warm hart toedraagt. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de meeste voortgang tijdens het leren wordt geboekt wanneer studenten elkaar feedback geven.

Baeten zegt hierover: “Studenten die meer virtueel leren en vooral aan medestudenten feedback geven, behalen betere resultaten en ervaren ook een betere manier van leren. Daarnaast leveren ze ook feedback op een hoger niveau. Er zit zelfs een lerend effect in het geven van peer feedback: zelfs zonder interventie van de docent zien we dat de kwaliteit van de peer feedback verbetert naarmate het leerproces vordert.” Dit is een hele interessante conclusie, omdat het de meerwaarde (the power) van het geven van peer feedback aantoont en tevens de bevindingen uit mijn eigen onderzoek onderschrijft.

Baeten pleit in zijn onderzoek voor een continue betekenisvolle dialoog in het onderwijs dat wil zeggen dat studenten elkaar constructieve feedback geven, er interactie is tussen studenten onderling en tussen studenten en hun docenten. In het concept van Virtual Action Learning zorgt de feedback en reflectiecyclus voor deze verbinding. Ook in mijn eigen onderzoek speelt reflectie een belangrijke rol. Ik beweer dat het geven van peer feedback van studenten vraagt om te reflecteren op hun eigen leerproces en dat deze reflectie terug te vinden is in de kwaliteit van de gegeven peer feedback. Binnen de HAN begeleid ik al jaren meerdere opleidingen bij de inzet van online peer feedback in het onderwijs, waaronder de Master Social Work.

Het volledige persbericht en meer informatie over Virtual Action Learning is hier te vinden.

Het proefschrift is hier te downloaden.

Reacties

1 Reactie to “The Power of Peer Feedback: Hora est”

Elke Kraaijvanger schreef:

Interessant! Dank voor de samenvatting!
Kijken wat we hiermee kunnen bij de Master Pedagogiek op de HAN!

Reageer

*