Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Ondersteuning van naasten van traumapatiënten

 

Promovenda
Lisbeth Verharen

Vraagstelling
In hoeverre sluit het medisch maatschappelijk werk in haar hulpverlening aan op de behoeften van naasten van traumapatiënten die in het ziekenhuis verblijven op de Spoedeisende Hulp, de Intensive Care of een verpleegafdeling en welke baat (resultaat) ervaren deze naasten bij de hulpverlening?

Meetmomenten
In een eerste kwantitatief deelonderzoek zijn de behoeften van naasten in kaart gebracht. Hierbij is gebruik gemaakt van de Critical Care Family Needs Inventory Nederland (CCFNIN)  (Kaljouw, 1998) en een vragenlijst die de behoefte meet aan psychosociale hulpverlening. Er is op 2 momenten gemeten: direct na opname in het ziekenhuis en tenminste twee weken later.

In een 2e, kwalitatief deelonderzoek zijn maatschappelijk werkers en naasten afzonderlijk geïnterviewd over de geboden hulpverlening. Het betreft een reconstructie van de werkwijze (Van der Laan, 1995) waarbij beschreven is welke behoefte aan psychosociale hulpverlening naasten hadden, welke benaderingen, methoden en interventies door maatschappelijk werk zijn gebruikt en welke baat deze naasten bij deze hulp hebben ervaren.

Resultaten
De resultaten van de eerste 2 deelonderzoeken zijn gebruikt voor het ontwerpen van een gestandaardiseerde vragenlijst waarmee een grotere groep naasten, die door medisch maatschappelijk werkers zijn begeleid, wordt bevraagd. Dit kwantitatieve derde deelonderzoek geeft inzicht in de ervaren baat in relatie tot de werkwijze van het medisch maatschappelijk werk (Melief e.a., 2002). Naar verwachting wordt het onderzoek medio 2010 afgerond.

Reacties

5 Reacties to “Ondersteuning van naasten van traumapatiënten”

Danielle schreef:

Goedemiddag,

Ik vond vanmiddag dit stuk op internet en was meteen geinteresseerd.

Nu ben ik momenteel bezig met een scriptie rondom dit onderwerp (nazorg ex-IC patienten en naasten) voor de specialisatie opleiding tot IC-verpleegkundige.
Ik werk momenteel in een ziekenhuis in Belgie, waar er nog niets tot weinig bekend is rondom dit onderwerp.
Graag wilde ik gaan kijken of er ook in Belgie behoefte is aan nazorg, gezien er toch wat mentaliteitsverscillen zijn.
Alleen, hoe pak je dit aan??

Is het mogelijk om van u te horen hoe u dit heeft aangepakt? En zou ik daar misschien wat meer informatie over kunnen krijgen??

Met vriendelijke groet,
Danielle.

Lisbeth Verharen schreef:

Dag Danielle,

Ik zag je bericht op ons weblog. Het promotieonderzoek is inmiddels afgerond. Het proefschrift (L. Verharen, Psychosociale hulpverlening voor naasten van traumapatiënten, ISBN 9789031381708) is te bestellen bij iedere boekhandel of via http://www.bsl.nl
In het proefschrift kun je lezen hoe wij het onderzoek hebben aangepakt en wat de resultaten waren. Via de email zal ik je ook een artikel over dit proefschrift sturen.
Succes met je scriptie.

Vriendelijke groet,
Lisbeth Verharen

Anja Sijbrandij-Beliën schreef:

Met interesse heb ik dit artikel gelezen via internet.

Ik ben bezig met mijn eind-scriptie opvang en nazorg naasten bij overlijden patiënten op de SEH (ik volg de specialisatie opleiding SEH verpleegkundige.)
Er is weinig avidenced based informatie te vinden of er daadwerkelijk behoefte aan is.
Misschien kan u mij op weg helpen?

vriendelijke groet Anja Sijbrandij

manon schreef:

Hallo,

ik vond vanmorgen dit stukje tekst over het onderzoek. mijn interesse naar het onderzoek is groot, aangezien ik mijn afstudeer scriptie over de ondersteuning van de naasten op de intensive care doe. ik las is een vorige reactie dat er ook een artikel over dit proefschrift is. mijn vraag is of ik deze ook zou kunnen ontvangen?

m.v.g.

Manon

Lisbeth Verharen schreef:

Dag Manon,

Stuur me even een mail naar Lisbeth.Verharen@han.nl dan kan ik je het artikel toesturen.

vriendelijke groet,
Lisbeth Verharen

Reageer

*