Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Twee impactprijzen met FCIC: samen impact van IC-opname beperken

12 april 2018 door Lilian Vloet

Een fantastische erkenning voor IC overlevers, de ziekste en duurste patiënten in ons land, die tot voor kort volledig buiten zicht waren na ontslag uit de Intensive Care. De Stichting Family and patient Centered Intensive Care (FCIC), met dr. Lilian Vloet, lector Acute Intensieve Zorg HAN als voorzitter won maandag tijdens het PGOsupport congress “Impact! Met patiëntperspectief” een van de juryprijzen, én de publieksprijs voor het project ‘Samen de impact van een IC opname beperken”. Samen betekent bij de FCIC ervaringsdeskundigen, (voormalig) IC patienten en hun naasten, onderzoekers en IC professionals. Deze stichting is opgericht in 2015 als gevolg van een samenwerkingverband van het project familiebegeleiding op de IC vanuit lectoraat Acute Intensieve Zorg HAN.

Tot 2014 was er in Nederland geen enkele kennis hoe de 80.000 IC-ziekste en duurste patiënten per jaar hun kritieke ziekte en IC behandeling overleven. IC-overlevers kregen geen IC-nazorg en het Post Intensive Care Syndroom (PICS, 2012) was binnen de gezondheidszorg en maatschappij volstrekt onbekend. Door onder meer de lobby van en met de FCIC is er erkenning van PICS, dat nu breed wetenschappelijk onderzocht wordt. Er is meer aandacht voor familie en patientgerichte IC zorg en voor preventive van PICS.

 

Share

Reacties

Reageer

*