Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Patiëntenoverdracht van SEH naar IC:van A tot F

24 mei 2011 door Ans Rensen

Karina Kastelijn en Sander Kleinpenning, vierdejaars Bachelor with Honours in Nursing (BHN) studenten binnen de HBO-V, hebben het onderwerp verpleegkundige en medische overdracht van de SEH naar de IC gekozen als afstudeeronderzoek. In de praktijk van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) te Nijmegen bleek deze overdracht weinig gestructureerd waardoor het risico op het missen van essentiële informatie tijdens het moment van overdragen groot was.

Middels literatuuronderzoek, individuele interviews met artsen en verpleegkundigen, een groepsinterview en een kijkje in het UMC st. Radboud en het UMC Utrecht is een overdrachtsmodel ontwikkeld. Doel van dit model is het creëren van de juiste voorwaarden voor een effectieve en efficiënte overdracht op inhoudelijk en procedureel vlak.

Inhoudelijk is het model gebaseerd op de ABCD-methodiek, aangevuld met informatie zoals relevante medische voorgeschiedenis, NTBR of aanwezigheid van familie van de patiënt in het ziekenhuis. Alle over te dragen items zijn overzichtelijk gerubriceerd onder de letters A t/m F.

Procedureel is de grootste verandering dat er tijdens de overdracht op de IC een time-out plaatsvindt waarbinnen de verantwoordelijk arts van de SEH de regisseursrol op zich neemt en start met de overdracht aan de hand van de inhoudelijke items van het model, aangevuld door de SEH-verpleegkundige. De intensivist en de IC-verpleegkundige luisteren naar de overdracht en er wordt pas gestart met het aansluiten van de patiënt wanneer de overdracht is afgerond.

Zowel verpleegkundigen als artsen reageerden over het algemeen positief op het model, waarna is besloten het model te implementeren in de praktijk. Echter er zijn nog een aantal uitdagende organisatorische ‘hobbels’ te nemen. Van de verantwoordelijk arts van de SEH wordt vanaf nu bijvoorbeeld verwacht dat deze altijd meekomt met een overdracht naar de IC. Het tijdig informeren en betrekken van de professionals, zodat er daadwerkelijk gewerkt gaat worden met het model, vormt het belangrijkste speerpunt tijdens het implementatietraject. Doel is het model goed verankerd te krijgen in de praktijk zodat de kwaliteit van overdragen blijvend verbetert.

Share

Reacties

26 Reacties to “Patiëntenoverdracht van SEH naar IC:van A tot F”

Joke Mintjes schreef:

Mooi onderwerp om volgend jaar te presenteren op het Venticare congres.

Jan Hoefnagel schreef:

Zeker een mooi onderwerp. Het is wordt momenteel geëvalueerd in de praktijk op onze IC. Met dit huidig model is de veiligheid van de patiënt en de zorg aanzienlijk verbeterd.

Kelly op het Veld schreef:

Hallo, Ik ben Kelly op het Veld en ik doe 4e jaars HBO-verpleegkunde. Ik ga ook een onderzoek doen naar overdrachten. Maar mijn onderzoek gaat over een overdracht vanuit een spoedeisende hulp naar een acute opname afdeling. Hebben jullie dat model ergens staan? Zodat ik dit ook mee kan nemen in mijn onderzoek? Dankjewel alvast!

groetjes Kelly op het Veld
4e jaars HBO-V student.

Remco Ebben schreef:

Beste Kelly,

bedankt voor je bericht. Leuk dat je onderzoek doet naar overdracht. Doe je dit aan de HAN?

Ik ben zelf bezig geweest met de ontwikkeling van een richtlijn en protocol voor vooraankondiging en overdracht van ambulance naar SEH. Ik heb hier relevante literatuur over. Mocht je interesse hebben dan kun je mij een email sturen: Remco.Ebben@han.nl

Overigens wordt er op 21 november ook een avond georganiseerd over overdrachten in Zwolle. Mogelijk interessant?

groeten Remco Ebben

K. Schoenmakers schreef:

Hallo,

Zou ik dit onderzoek over patientenoverdracht van SEH naar IC in mogen zien? Ik zou graag de overdracht bij ons in het ziekenhuis willen verbeteren op deze afdelingen en ben benieuwd naar jullie bevindingen!

Groetjes K. Schoenmakers
SEH-IC i.o vpk.

gert pot schreef:

Overdrachtsmomenten zijn 1 van de, zoals ik het noem, kritische zorgmomenten. Op een IC zijn daar een aantal van te noemen. Ik ben zeer geintresseerd in jullie afstudeer opdracht. Willen jullie dit ook delen met anderen belangstellenden? Zo ja dan houd ik mij graag aanbevolen en misschien gaan jullie conclussies straks door het hele land en ook in het Amsterdamse.

wendy oosting schreef:

hallo,

ik ben op dit moment bezig met het maken van een scriptie. mijn onderwerp is de overdracht van de seh naar de ic en het verbeteren hiervan.
zou ik u/jullie onderzoek mogen inzien? ik ben voornamelijk geinteresseert naar de bronnen die gebruikt zijn omdat ik zelf een bruikbaar artikel zoek voor mijn eigen scriptie.
ik hoop dat u mij hierbij zou kunnen helpen.
met vriendelijke groet
W. oosting leerling seh verpleegkundige

Elco schreef:

Hallo,

Ik ben geïntresseerd in je scriptie omdat ik zelf ook bezig ben met een onderzoek over de overdracht vanuit de spoedeisende hulp naar de IC. Zou je mij een kopie kunnen sturen?

Alvast heel erg bedankt!

Groeten,
Elco Heijmink

Remco Ebben schreef:

Hallo Elco + Wendy,
ik heb het artikel opgevraagd. Zodra ik het heb zal ik het toesturen

groet Remco Ebben

Lisa schreef:

Beste Remco,

Ik ben op dit op dit moment ook aan het afstuderen en schrijf mijn scriptie over de overdracht tussen de SEH en AOA. Zou je mij het artikel ook op kunnen sturen?

Alvast heel erg bedankt!

Met vriendelijke groet,
Lisa Springer

Remco Ebben schreef:

Beste Wendy, Elco en Lisa,

ik heb jullie zojuist de gevraagde rapportage toegestuurd.

groet Remco Ebben

Rob Wilting schreef:

Beste Remco,

ik zou ook graag een digitale versie van je rapportage ontvangen, aangezien wij in ons ziekenhuis bezig zijn om de overdracht te verbeteren, mn van OK naar IC. SEH-IC loopt al alleraardigst.

Dank alvast voor de moeite,

Met vriendelijke groet,
Rob Wilting
traumachirurg-intensivist
medisch manager IC LZR

Patrick Harleman schreef:

Beste Remco,

interessant verbeteringspunt de overdracht van SEH naar IC. Zou ik in het bezit kunnen komen van de rapportage om ook bij ons de overdracht te kunnen verbeteren?

Alvast bedankt voor de moeite,

Met vriendelijke groet,

Patrick Harleman

jacoline schreef:

Hallo,

Ik zoek nog een onderwerp voor mijn afstudeeronderzoek. Zou ik jullie scriptie mogen inzien om mij te verdiepen in jullie onderwerp?
Alvast bedankt!

Mvg,
Jacoline

Tim schreef:

Ik ben momenteel bezig met de afronding van mijn SEH opleiding. Mijn afstudeer onderzoek gaat over de overdracht van de SEH naar de ICU. Wie zou mij willen helpen door zijn of haar onderzoek/scriptie naar mij te mailen zodat ik dit kan in zien en gebruiken als voorbeeld. Ik ben met name ook geïnteresseerd in de gebruikte literatuur bronnen.
Alvast bedankt!

Annelies schreef:

Ik SEH-verpleegkundige ben op dit moment in opleiding tot ICU-verpleegkundige. Omdat er aan de overdracht SEH naar ICU in ons ziekenhuis nog wel wat te verbeteren valt, ben ik op zoek naar bruikbare info en eventueel al in werking zijnde modellen.
Alle info is welkom.
Hopelijk kunnen jullie me helpen, alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Annelies Schriemer

Ilona Verton schreef:

In het LUMC zijn wij bezig om de overdracht te verbeteren tussen de SEH en IC.
Zou ik ook de digitale versie kunnen ontvangen?

Met vriendelijke groeten, Ilona Verton

Lars schreef:

Ik ben momenteel bezig met het afronden van mijn opleiding. Mijn afstudeer gaat over de overdracht tussen ambulance en SEH. Wie zou mij willen helpen door jullie onderzoeken naar mij toe te mailen en deze te kunnen gebruiken als voorbeeld.

Alvast hartelijk dank!

Raoul Raeimakers schreef:

Beste Remco,

Ook bij ons is het overdrachtsmoment nog steeds een onderwerp van gesprek, hierom heb ik ervoor gekozen om mijn kwaliteitsvoorstel hierover te doen. ik ben dan ook erg geïnteresseerd in een digitale versie van het onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Raoul Raeimakers
SEH verpleegkundige i.o.

Remco Ebben schreef:

Hallo Raoul en Lars,

de publicatie over de overdracht van ambulance naar SEH is te downloaden op: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25887239

groet Remco

Tanja schreef:

Graag zou ik jullie afstudeer onderzoek digitaal krijgen.

T Westrik
Teamleider IC

Iris schreef:

Hallo,

Voor mijn kwaliteitsonderzoek heb ik het onderwerp overdragen volgens de ABCDE-methodiek gekozen, ook bij ons op de afdeling kan dit beter.
Ik ben dan ook erg geïnteresseerd in een digitale versie van het onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Iris
SEH verpleegkundige i.o.

Astrid schreef:

Beste mensen
In het kader van mijn eigen onderzoek over de overdracht van SEH naar verpleegafdelingen ben ik geïnteresseerd in jullie scriptie. Kan ik het digitaal ontvangen. Alvast bedankt
Groet Astrid

Gert Pot schreef:

Collega’s,

Blijft nog steeds een onderwerp van verbetering.
In 2012 heb ik al eens een verzoek gedaan om jullie rapport te mogen ontvangen.
Is het mogelijk om het op te sturen of doen jullie dar niet aan?
Natuurlijk liefst de digitale versie, bvdank

Mvg, Gert Pot

Joris Arends schreef:

Hallo,

Ook ik ben geïnteresseerd in een versie van jullie onderzoek. Zou U het mij willen sturen ?

Groet,

Joris Arends – intensivist ASZ

karin schreef:

Hallo collega,

Ook bij ons is het overdrachtsmoment nog steeds een onderwerp van gesprek, dat is dan ook de reden dat ik ervoor gekozen heb om mijn observatieopdracht hierover te doen. Ik ben dan ook erg geïnteresseerd in een digitale versie van het onderzoek.

vr gr Karin

Reageer

*