Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Start project ‘De zorg van morgen begint vandaag’

15 mei 2018 door Remco Ebben

In samenwerking met het Rijnstate ziekenhuis, Acute zorgregio Oost en de Nationale Politie is het lectoraat acute intensieve zorg gestart met het project ‘De zorg van morgen begint vandaag’. Het doel van dit project is de ontwikkeling van een actueel, multidisciplinair onderwijsprogramma gericht op het omgaan met mensen met verward gedrag voor de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening. Het project wordt gesubsidieerd door ZonMw. Meer weten? Klik op https://lnkd.in/d5UqhQi

 

Bron afbeelding: http://www.vvgi.nl/ggz/pid-170-taalkeuze-1/Vincent+van+Gogh+voor+geestelijke+gezondheidszorg/Over+ons///Nieuws.html?opt=1&newsid=365)

Share

Startconferentie Landelijk Protocol Ambulancezorg versie 9.0

26 april 2018 door Remco Ebben

Op 20 april vond de startconferentie Landelijk Protocol Ambulancezorg versie 9.0 plaats. Met ruim honderd ambulanceprofessionals, Medisch Managers Ambulancezorg en Regionale Opleidingscoördinatoren zijn gezamenlijk de eerste contouren voor het volgende LPA verkend. Vanuit het lectoraat acute intensieve zorg hebben wij bijgedragen aan deze dag middels een pitch en deelname aan de workshops. Een video-impressie vind je hier.

YouTube Preview Image
Share

Twee impactprijzen met FCIC: samen impact van IC-opname beperken

12 april 2018 door Lilian Vloet

Een fantastische erkenning voor IC overlevers, de ziekste en duurste patiënten in ons land, die tot voor kort volledig buiten zicht waren na ontslag uit de Intensive Care. De Stichting Family and patient Centered Intensive Care (FCIC), met dr. Lilian Vloet, lector Acute Intensieve Zorg HAN als voorzitter won maandag tijdens het PGOsupport congress “Impact! Met patiëntperspectief” een van de juryprijzen, én de publieksprijs voor het project ‘Samen de impact van een IC opname beperken”. Samen betekent bij de FCIC ervaringsdeskundigen, (voormalig) IC patienten en hun naasten, onderzoekers en IC professionals. Deze stichting is opgericht in 2015 als gevolg van een samenwerkingverband van het project familiebegeleiding op de IC vanuit lectoraat Acute Intensieve Zorg HAN.

Tot 2014 was er in Nederland geen enkele kennis hoe de 80.000 IC-ziekste en duurste patiënten per jaar hun kritieke ziekte en IC behandeling overleven. IC-overlevers kregen geen IC-nazorg en het Post Intensive Care Syndroom (PICS, 2012) was binnen de gezondheidszorg en maatschappij volstrekt onbekend. Door onder meer de lobby van en met de FCIC is er erkenning van PICS, dat nu breed wetenschappelijk onderzocht wordt. Er is meer aandacht voor familie en patientgerichte IC zorg en voor preventive van PICS.

 

Share

Promotie extern kenniskringlid Annelies Wassenaar

12 april 2018 door Lilian Vloet

Op woensdag 16 mei om 14.30 uur precies zal extern kenniskringlid Annelies Wassenaar promoveren in de aula van de Radboud Universiteit Comeniuslaan 2 Nijmegen met haar proefschrift getiteld Prediction and Non-pharmacological Prevention of Delirium in the Intensive Care Unit.

Annelies, gefeliciteerd met je mooie proefschrift. We zijn nu al trots.

Share

Invitational conference 2018

12 april 2018 door Lilian Vloet

We kijken terug op een succesvolle invitational conference met bijna 100 gasten. Na een openingswoord door lector dr. Lilian Vloet, nam associate lector dr. Remco Ebben de gasten mee in de ontwikkeling van de review naar Eerste Hulp Geen Vervoer, het thema dat in de onderzoeksagenda ambulancezorg met stip op nr. 1 staat. Hij vertelde hoe we met het lectoraat, en 2 professionals en een student deze review hebben uitgevoerd, de resultaten en vervolgvragen. Rudolf Tolsma, verpleegkundig specialist Ambulancezorg gaf aan dat de term Eerste Hulp geen vervoer eigenlijk niet passend was, en suggereerde dat Mobiel Acuut Zorgconsult , met diagnostiek, behandeling en verwijzing een betere term is. Ook ging hij in op visie en vervolg vanuit Ambulancezorg Nederland. Het verhaal van Prof. dr. Bianca Buurman sloot hierbij goed aan. Zij begon met haar persoonlijke ervaringen op de ambulance en een casus van een kwetsbare oudere die na acute klachten, diagnostiek en behandeling thuis gelaten werd door de ambulance. In haar verhaal ging zij in op de kwetsbare oudere in de acute zorgketen.

Na de presentaties van de genomineerde studenten (zie andere blog voor de winnaars) konden onze gasten kiezen uit 5 workshops. Kennis en ervaringen zijn daarbij uitgewisseld. De dag werd afgesloten met 8 pitches vanuit het werkveld van de acute en intensieve zorg. Al met al genoeg inspiratie om met een hapje en een drankje nog lang na te praten.

Bedankt, en we zien jullie graag in 2019 weer terug!

Share

Winnaars Joke Mintjes Award 2018

12 april 2018 door Lilian Vloet

Op 5 april presenteerden 3 groepen studenten de projecten die genomineerd waren voor de Joke Mintjes Award. De winnaars zijn geworden Else Bolders en Eliëtte Hakstege met Burgerhulpverleners van de toekomst.

Dit onderzoek naar beïnvloedende factoren voor jongeren van 15 t/m17 jaar om op te treden als burgerhulpverlener in een reanimatiesetting werd door de jury gekozen vanwege de maatschappelijke relevantie van het thema, de gedegen onderzoeksopzet en uitvoering, en de aanbevelingen voor praktijk, onderwijs en vervolgonderzoek. Een van de concrete aanbevelingen was om tijdens het reanimatie onderwijs aan HBO-V en BMH studenten ook aandacht te besteden aan burgerhulpverlening, waardoor mogelijk meer jongeren zich aan zouden gaan melden.

Share

Nominaties Joke Mintjes Award bekend. Uittreiking 5 april 2018

15 maart 2018 door Lilian Vloet

Wie gaan er dit jaar met de Joke Mintjes Award vandoor?

Leuk om te vermelden dat sinds gisteren de drie genomineerde projecten bekend zijn:

Grootschalige geneeskundige bijstand. Een onderzoek naar ervaringen met en mogelijke knelpunten bij de implementatie van het GGB-model. In opdracht van ANAPHEM. Genomineerden: Myrthe Paarlberg en Kim Selman

Burgerhulpverleners van de toekomst. Een onderzoek naar beïnvloedende factoren voor jongeren van 15tm17 jaar om op te treden als burgerhulpverlener in een reanimatiesetting. In opdracht van Hartslagnu. Genomineerden: Else Bolders en Eliëtte Hakstege;

Patiëntkenmerken ‘eerste hulp geen vervoer’. Een vergelijkend onderzoek naar de werkdiagnoses en vitale functies tussen patiënten die wel en niet worden vervoerd door de ambulance. In opdracht van RAV’s Gelderland Zuid en Gelderland Midden. Genomineerden: Emmelieke van der Linden, Jori van Spijk, Vince Theunissen, Maud van Wanrooij.

Heeft u zich nog niet ingeschreven? Doe dit dan snel via https://blog.han.nl/acute-intensieve-zorg/files/2018/03/Programmma-INV-CONF-LAIZ-2018def.pdf

Share

Programma invitational conference ‘samenwerken in de acute keten’

1 maart 2018 door Remco Ebben

Het Lectoraat Acute Intensieve Zorg organiseert op donderdag 5 april 2018 de volgende Invitational Conference ‘Samenwerken in keten acute zorg’.

Via deze link vindt u het definitieve programma inclusief inschrijfformulier.

Share

Programma en inschrijven Invitational Conference LAIZ 2018

20 december 2017 door Veronica Varol

Het Lectoraat Acute Intensieve Zorg organiseert op donderdag 5 april 2018 de volgende Invitational Conference ‘Samenwerken in keten acute zorg’.

Via deze link vindt u het definitieve programma inclusief inschrijfformulier.

Share

Leer ook reanimeren. Schokkend! Rode kruis

23 oktober 2017 door Lilian Vloet

Het rode kruis zet de populaire serie Penoza in om mensen te motiveren ook een reanimatietraining te volgen.

Een goed hart is goud waard, toch Berry? Doe net als Carmen uit Penoza een cursus voor ‘je weet maar nooit.’ Leer reanimeren!
Ga naar www.rodekruis.nl/reanimeren

Share