HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen

De Boeg brengt effecten in beeld met HAN SOCIAAL

19 januari 2017 door Maarten Kwakernaak

Kindergasthuis de Boeg geeft een tijdelijk onderkomen aan gezinnen met een ziek kind. Kinderen met een ernstige of levensbedreigende ziekte moeten vaak ver reizen om naar de ziekenhuizen in Nijmegen te komen. Bij het nieuwe gasthuis de Boeg kunnen drie gezinnen tegelijkertijd verblijven in een nieuw gerenoveerde bungalow met grote tuin. Maar: wat levert dat nu eigenlijk op? Wat is de ervaring van de gezinnen? En worden er op termijn misschien wel kosten bespaart, omdat kinderen makkelijker en sneller bij het ziekenhuis kunnen komen? Vrijwilligers van de Boeg volgden de training Effectencalculator, aangeboden vanuit HAN SOCIAAL. Met dit instrument leren zij zelf de effecten van hun werk in beeld te brengen. Lees hun ervaring hier.

De training Effectencalculator is ontwikkeld met Jochum Deuten Advies/Onderzoek, Rebel Group en het Verwey-Jonker Instituut en wordt regelmatig aangeboden. Inschrijven kan via www.effectencalculator.nl/training.

Zelfstandig op reis met de Reiskoffer

17 januari 2017 door Maarten Kwakernaak

Mobiliteit is een grote mogelijkmaker voor mensen met een beperking. Zelfstandig reizen betekent zelf kunnen bepalen waar je aan meedoet, zonder daarbij afhankelijk te zijn van de planning en hulp van anderen. In vervolg op het onderzoek Bereikbaar met de Bus onderzoeken Kenniscentra HAN SOCIAAL en BDC de instrumenten uit de Reiskoffer. Deze ‘koffer’ bestaat uit drie instrumenten waarmee mensen met beperkte mobiliteit zelfstandig leren reizen met het openbaar vervoer. Op 9 december presenteerden studenten Megan van Bommel, Darcy Engel, Iris van Zuilen, Nora Schäfer, Mariël Huijberts de resultaten van het eerste gedeelte van dit onderzoek.

Gewoon de vrijheid dat ik zelf kan zeggen dat ik iets wil gaan doen. Dat ik dan niet eerst een taxibusje hoef te bellen en hoef te wachten of de bus überhaupt me zou komen ophalen. Dus je kunt nu zelf dingen beslissen.”

Lees verder

Het Kletsbord seizoen is geopend!

28 november 2016 door Meike Heessels

img_4366Het is zo ver! Aanstaande donderdag tijdens de HAN SOCIAAL inspiratiemiddag, overhandigen we het nieuwe spel Kletsborden aan Jos Kersten, directeur van het Zelfregiecentrum en aan alle sociale opleidingen van de HAN, in de persoon van Annet Laarman. We hebben het spel ‘stiekem’ al gespeeld tijdens de Kennismarkt Gehandicaptensector en de reacties waren lovend. Ervaringsdeskundige trainers van de LFB waren verrast door wat het spel doet en willen het graag gebruiken in trainingen. Een van de deelnemers in de workshop, werkzaam in de gehandicaptenzorg, zei na afloop: “Dit spel doet me denken. We zijn zijn allemaal mensen, die kwetsbaar zijn en zo hun eigen verhaal hebben. Die wederkerigheid, daar gaat het om. Dat oude idee van “Optimale nabijheid met behoud van distantie”, dat werkt helemaal niet. Je moet van beide kanten delen en open durven zijn, dat gebeurt zo vaak nog niet. Dit ga ik met collega’s bespreken.”

Kom je donderdag meespelen? Je kunt je nog opgeven via: https://www.han.nl/onderzoek/agenda/inspiratiemiddag-han-soci/

Nieuwsgierig geworden? Je vindt meer info via: http://blog.han.nl/werkplaatssociaaldomeinnijmegen/kletsborden/

Foto: Angela Jutte, 2016

De Capability Approach als kader voor welzijn?

13 oktober 2016 door Erik Jansen

Op 23 september 2016 organiseerde MOVISIE in samenwerking met de Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen / HAN SOCIAAL, Welzijnsorganisatie Tandem en Human Rights Practice, een conferentie op uitnodiging getiteld “Streven naar het Goede Leven”. Tijdens deze conferentie kwamen ruim 60 onderzoekers, ontwikkelaars en deskundigen uit de beroepspraktijk, beroepsonderwijs en wetenschap uit Nederland en België bij elkaar om te verkennen of en hoe de Capability Approach (CA) een meerwaarde kan bieden voor het sociaal werk. Ingrid Robeyns, hoogleraar aan het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht, hield een inleidende lezing waarin ze de basisconcepten van de Capability Approach uiteenzette. Vervolgens verkenden de deelnemers in vier workshops de mogelijkheden van de CA voor de sociaal werkpraktijk. Lees verder

Bereikbaar met de Bus? Mensen met beperkte mobiliteit in het Nijmeegse OV

10 oktober 2016 door Maarten Kwakernaak

bmdbHet afgelopen halfjaar is een onderzoek uitgevoerd onder een groep Nijmeegse busreizigers. Een groep die bijzondere aandacht verdient, omdat zij beperkt zijn in hun mobiliteit. Voorheen ontvingen zij van de gemeente Nijmegen, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), een vervoerskostenvergoeding, waarmee zij hun eigen vervoer konden inkopen. Sinds 1 januari 2016 is deze regeling komen te vervallen. Met het Breng Dal Vrij-abonnement kunnen zij nu na 9 uur ‘s ochtends en in het weekend kosteloos en onbeperkt met de bus reizen binnen de regio Nijmegen. De grote vraag: kunnen zij komen waar zij willen komen?

Kenniscentra HAN SOCIAAL en BDC bogen zich gezamenlijk over dit vraagstuk. Studenten Alperen Çaydi (MWD), Anna Gorter (Ergotherapie), Kajanda van Kessel (Ergotherapie), Karlijn Jansen (SPH), Nicole Pollmann (SPH), Sarah Chahbari (MWD), Sanne ter Linden (Ergotherapie), Sevinç Tezel (MWD) en Tessa Hartjes (MWD) studeerden af binnen het project ‘Bereikbaar met de Bus’.

Lees verder