Start samenwerking tussen Nederlandse en Hongaarse studenten tijdens internationale week

13 februari 2017 door

Door Mieke Corven

Om half tien gaat een groep studenten het lokaal van Bedrijfskunde binnen en iedereen is op zijn best deze dag, want vandaag komt de ambassadeur van Hongarije naar de HAN voor de kick-off van international week en de start van een samenwerking tussen Nederlandse en Hongaarse studenten. Daarom moeten we natuurlijk ook representatief zijn voor onze collega’s voor het komende half jaar, want in Hongarije sluit een klas Hongaarse studenten aan. In dit cluster gaan via videostreaming met de studenten samenwerken.

Samen hebben we een mooie kick-off waarbij je bijna vergeet dat er een scherm zit tussen Hongarije en Nederland zit totdat er iets gevraagd wordt aan onze “IT-guy” die vanaf de zijlijn de held van de samenwerking is.

Officiële programma

En dan is het zo ver, het officiële programma begint. De faculteitsdirecteur loopt met de ambassadeur het lokaal binnen en via het scherm sluit ook de Nederlandse ambassadeur in Boedapest zich bij ons aan. Je hoort het geklik van een camera in de doodse stilte. De directeur, de heer Joosten, begint met een introductie. Hij prijst de opzet van de dag en verwelkomt onze gasten. Ook biedt hij de ambassadeur een rondleiding aan op onze prachtige campus. Vervolgens spreekt de Hongaarse ambassadeur zelf. Dit begint hij met een mooi compliment aan onze stad. Hij wil hier namelijk al lang langskomen, omdat dit de oudste stad in Nederland is. Zijn bezoek bevalt hem dan ook tot nu toe erg goed, vertelt hij, want hij is eerst nog even Nijmegen ingegaan om de stad te bezoeken.

Multiculturele samenwerking

Ook hij is erg blij met deze dag, met name met het de samenwerking tussen studenten van de HAN en van de universiteit in Pécs. Hij noemt het project uniek, en dat klopt ook. Dat dit bijzonder is, is als student goed te voelen.

Verder deelt hij met ons wat zijn ervaring was toen hij een jaar in Oostenrijk studeerde. Hij noemt dit het meest interessante jaar van zijn studie en legt uit hoeveel hij geleerd heeft van de verschillende culturen. Dit is iets waar de Nederlandse ambassadeur in Boedapest ook ervaring mee heeft, door zijn studie in Boedapest. Ze benadrukken de positieve effecten van een multiculturele samenwerking. En dat is waar wij ook naar uitkijken. Een unieke en leerzame samenwerking die onze tijd hier nog interessanter zal maken.

Hongaarse zakencultuur

We krijgen nog een korte les over Hongarije met daarin een duidelijke uitleg over de Hongaarse zakencultuur, om zo beter voorbereid te zijn op de komende samenwerking. Natuurlijk wordt de dag afgesloten met een bedankje en krijgen de gasten, met onze nationaliteit in gedachten krijgen de gasten een echte HAN-paraplu, en een powerbank als symbool voor de ‘powerfull’ samenwerking.

nopicture

Artikel geschreven door .

* (verplicht)