Eurolean+: Op weg naar een internationale Lean master

15 december 2016 door Cynthia Hartsema

Vorig jaar is het lectoraat samen met universiteiten in Noorwegen, België en Duitsland, de industrie en kennisinstellingen als TNO, begonnen met het ontwikkelen van een internationale Lean Master. We zijn een jaar op weg en er ligt inmiddels een stevig concept klaar. De inhoud wordt komend jaar ingevuld.

Samen met de Universiteit van Gent, de Technische Universiteit Trondheim en de Hogeschool van Osnabrück, werkt het HAN Lectoraat Lean / World Class Performance aan een internationaal Masterprogramma voor Customized Lean (Lean toegepast binnen een omgeving waar een grote variëteit aan producten in lage volumes wordt geproduceerd). Naast de academische input, leveren kenniscentra zoals TNO en de industrie zoals Bosch Scharnieren ook een bijdrage.

Eurolean+ richt zich op het ontwikkelen van een internationaal academisch masterprogramma. Daarnaast wordt alle kennis rond dit onderwerp verzameld met het doel de kennis te delen met de industrie en andere kennisinstellingen.

Rol Lectoraat Lean
Het lectoraat Lean is binnen het project verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een concept onderwijsmodule en de inbedding van moderne manieren van onderwijs. Denk hierbij aan het gebruik van internet, kennisclips, simulatiegames enzovoort.

Vincent Wiegel is lid van de overkoepelende stuurgroep en levert inhoudelijk kennis. Lejla Brouwer, Menno Herkes en Manouk Nijhof (student managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit) richten zich op de invulling van het platform en de onderwijsmodule. Menno is daarnaast projectcoördinator voor alle activiteiten vanuit de HAN.

Grote stappen voorwaarts
Het afgelopen jaar heeft het team veel bereikt. Zo is een database ingericht met Lean kennis (zowel theoretische informatie als praktische best practices). De opzet van deze database is vergelijkbaar met Wikipedia, met het grote verschil dat hier alle content wordt geschreven en onderhouden door de beste Lean-experts in Europa.

Ook op het onderwijsstuk worden stappen gemaakt. Het raamwerk voor de onderwijsmodules staat inmiddels. Een concrete invulling voor een module, waarin QRM centraal staat, wordt op dit moment ontwikkeld.

De volgende stap en grote uitdaging is om het huidige conceptprogramma om te zetten in een programma waarbij zowel op afstand als klassikaal wordt geleerd en waarbij zowel studenten als het bedrijfsleven kennis kunnen verwerven.

Meer weten over Eurolean+? Bezoek dan de website www.euroleanplus.org.
Geïnteresseerd in de verworven kennis of geïnteresseerd in participatie in het project?
Neem dan contract op met:
Menno Herkes, docent, onderzoeker en de projectleider EuroLean+.

1 Reactie to “Eurolean+: Op weg naar een internationale Lean master”

avatar Stefan van Collenburg schreef:

Hoi Menno,

Hierbij alvast een tip voor de master opleiding. Het zou mooi zijn als het accounting vraagstuk ook een prominente rol zou kunnen krijgen in deze opleiding. Dan ben ik misschien toch nog wel geïnteresseerd om mijn master te gaan halen.

Als QRM centraal staat dan moet het tijd denken ook centraal staan in de gehanteerde accounting principes!

S6

Met vriendelijke groet,