HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Technologie en Samenleving

TERUGBLIK ONDERZOEKSMIDDAG

“HOE INFORMATIETECHNOLOGIE
ALLES VERANDERT”

GA NAAR DE PRESENTATIES

Het HAN Lean-QRM Centrum verwelkomt vijf nieuwe partnerbedrijven

14 maart 2017 door Cynthia Hartsema

We verwelkomen de volgende bedrijven als partner bij het HAN Lean-QRM Centrum:

NN Netherlands
NN Netherlands B.V. maakt deel uit van NN Inc., genoteerd op de Amerikaanse NASDAQ. NN Inc. produceert en levert hoogwaardige componenten voor de lagerindustrie zoals rollen, kogels, kooien en afdichtingen. NN Inc. heeft de fabrieken in Veenendaal in 2003 overgenomen en heeft bedrijven in de USA, Italië, Slowakije en China. Klanten van NN Netherlands zijn lagerfabrikanten wereldwijd voor zowel de automobiel- als de overige industrie.|
http://www.nninc.com/

VMI Group
VMI is wereldwijd marktleider op het gebied van innovatieve systemen voor de rubber- en bandenindustrie. In haar ruim 60 jarig bestaan heeft VMI een stevige reputatie opgebouwd als toonaangevende en innovatieve partner in de bandenbouwindustrie met een wereldwijde klantenbasis. Aan de hand van geavanceerde technologieën en precisievakmanschap is het mogelijk op maat toegesneden oplossingen te kunnen aanbieden. VMI ontwerpt, produceert, verkoopt en installeert haar innovatieve systemen en heeft haar verkoop-, service- en productiefaciliteiten in drie continenten, Europa, Azie en USA.
http://www.vmi-group.com/

Mitsubishi Elevator Europe
Mitsubishi Elevator Europe (MEE) is onderdeel van de Mitsubishi Electric groep, dat deel uit maakt van het Japanse Mitsubishi conglomeraat. Het hoofdkantoor is gevestigd in Veenendaal en bestaat naast een ondersteunende kantoorafdeling, uit een uitgebreide engineering- en productieafdeling. Daarnaast heeft MEE een eigen testtoren die ook gebruikt wordt als trainingslocatie voor de eigen monteursopleidingen.
http://www.mitsubishi-liften.nl/

Ventilex


Imtech Ventilex B.V. is een internationaal opererende onderneming en is gespecialiseerd in het produceren van fluidbed drogers, fluidbed koelers, flash drogers, Jet-Bag lucht filtratie systemen en stoom sterilisatie installaties. Onze installaties worden op maat gemaakt en voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Imtech Ventilex levert wereldwijd installaties aan de volgende industrieën: voedings- en genotmiddelen, biomassa, diervoeder en anorganisch afval, mineralen en chemie.
www.ventilex.com

Onze huisartsen
Onze Huisartsen is een faciliterende en ondersteunende organisatie van, voor en door aangesloten huisartsen in de regio Arnhem. Onze Huisartsen maakt toegankelijke en goede huisartsgeneeskundige zorg mogelijk voor patiënten in de regio, waarbij de organisatie onder andere het centrale gezicht en aanspreekpunt voor de eerstelijnszorg is.
www.onzehuisartsen.nl

Meer informatie
Wilt u continu verbeteren in uw bedrijfsvoering integreren? Past Lean en/of QRM denken in uw bedrijfsstrategie? Word dan partner van het HAN Lean-QRM Centrum.
Neem voor meer informatie contact op met:
Stef Tiggeloven
Docent, onderzoeker en coördinator van het HAN Lean-QRM Centrum

Share

Maak kennis met: Lejla Brouwer-Hadzialic

13 maart 2017 door Cynthia Hartsema

Als je het over Lean toepassingen in de dienstverlenende sector (Lean Services) hebt, dan is Lejla degene die je moet spreken. In de loop der jaren heeft Lejla zich ontwikkeld tot één van de specialisten op het gebied van Lean voor het Onderwijs (Lean Education): hoe verbeteren we de kwaliteit van zowel ondersteunende processen als het onderwijzen zelf gebruikmakend van Lean.

Practice what you preach
Na 10 jaar in diverse management functies te hebben gewerkt, heeft Lejla haar passie voor vooruitgang, verbeteren en veranderen ingezet voor het HAN Lean-QRM Centrum en onderwijs. Lejla is werkzaam als docent, onderzoeker en projectleider. Zij geeft les in Minor World Class Performance waarin ze met collegae de onderwijs die ze verzorgt met Lean continu aan het verbeteren is. Haar motto is “practice what you preach”. Lejla wil niet alleen anderen leren hoe Lean je helpt om beter te presteren maar wil het ook in haar eigen praktijk direct toepassen, met alle vallen en opstaan die erbij horen.

Publicaties
Haar ervaringen en bevindingen gerelateerd aan onderzoek naar het toepassen van Lean voor onderwijs verbeteren zijn in een paar internationale publicaties te lezen zoals:

 

Minor World Class Performance
In de Minor World Class Performance heeft Lejla de afgelopen jaren naast de traditionele Lean toepassing voor Industrie ook Lean in de dienstverlening geïntroduceerd. “Wij zien dat onze studenten sinds een paar jaar niet meer alleen en voornamelijk uit de technische en logistieke opleidingen komen. Er is een groeiende groep die geïnteresseerd is in Lean toepassingen voor facilitaire zaken, in de zorg (verpleegkundige opleidingen), financiële en andere dienstverlenende sectoren.” Disruptief zoals zij is, is Lejla met haar collega’s twee jaar geleden een experiment gestart om ook de groep studenten uit een dienstverlenende hoek in de Minor World Class Performance te kunnen bedienen. Dit betekent dat steeds meer partners uit bijvoorbeeld zorg, onderwijs en overheid studentprojecten bij het HAN Lean-QRM Centrum kunnen indienen. Ook deeltijdstudenten die de minor willen volgen, worden hierdoor steeds beter op maat bediend.

Unieke samenwerking met EIFFEL
De diepgaande kennis van Lejla en haar collega’s die met Lean Services bezig zijn, is mede de basis geworden voor een duurzame samenwerking met EIFFEL en een uniek aanbod van werkplaatsen om Lean in de eigen organisatie naar een hoger niveau te brengen.

Meer informatie
Wilt u meer weten of direct contact met Lejla Brouwer-Hadzialic?
Stuur haar een bericht.

Hebt u interesse in de werkplaatsen Lean Next Level? Bekijk dan onze website.

Share

Unieke kans: Lean-QRM Yellow Belt training inclusief studentenproject!

7 maart 2017 door Cynthia Hartsema

In onze activiteiten zoeken we waar mogelijk altijd naar de combinatie onderzoek, onderwijs en praktijk. Een mooi voorbeeld daarvan is de Lean/QRM yellow belt opleiding die in april en mei wordt verzorgd. Studenten van de opleiding werktuigbouwkunde volgen deze training gezamenlijk met deelnemers uit de praktijk. Vervolgens gaan zij in groepen aan de slag met verbeterprojecten, waar mogelijk bij deze bedrijven.

Lean/QRM Yellow Belt
De studenten die dit project uitvoeren nemen als voorbereiding deel aan een Lean/QRM Yellow Belt training van het HAN Lean-QRM Centrum. Deze training is een introductie van de Lean en QRM principes, die tijdens deze training toegepast worden in een praktijksimulatie/game. De volgende stap voor hen is natuurlijk het waar mogelijk toepassen van deze principes binnen het project dat zij bij bedrijven uitvoeren.

Simulatie tijdens Lean/QRM Yellow Belt

De Lean/QRM Yellow Belt training staat ook open voor deelnemers uit bedrijven. U of uw medewerkers volgen de training dan samen met de voltijdsstudenten. Als u ook een project aandraagt, delen we u in bij de groep studenten die het betreffende project uit gaat voeren. U maakt dan alvast kennis en beschikt bij de start van het project over dezelfde basiskennis over Lean en QRM als de studenten. De training Lean/QRM Yellow Belt beslaat twee achtereenvolgende dagen en is gepland op 19/20 april of 1/2 mei. U vindt meer informatie op: HLQC/Yellow Belt

Gezocht: verbeterprojecten
We zoeken daarom voor deze onderwijseenheid van de opleiding werktuigbouwkunde naar een aantal praktijkomgevingen waarmee 3e jaar studenten diverse onderzoeken uit kunnen voeren. Het gaat hierbij om productie gerelateerde projecten, waarbij een eenvoudig (deel)product wordt vervaardigd en/of geassembleerd.

Kennisgebieden
De onderwijseenheid heeft als doel de studenten kennis en inzicht te verschaffen over de volgende kennisgebieden:

  • Productanalyse (hoe kan een product worden gemaakt, zowel fabricage als assemblage)
  • Productieproces (machines, logistiek, goederenstromen, steady state)
  • Onderhoud (analyse naar beschikbaarheid, betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid)
  • Productie- en onderhoudorganisatie
  • Onderzoek naar mogelijke uitbesteding in lagelonenlanden.


Input vanuit het bedrijf

De opleiding werktuigbouwkunde verwacht van het bedrijf:

  • Een aanspreekpunt binnen het bedrijf.
  • Begeleiding van een groep van circa 5 studenten tijdens een tweetal bezoeken aan het bedrijf waarin inzicht wordt gegeven in het productieproces en informatie betreffende de productieomgeving zoals onder andere: storingsgegevens, productiecapaciteiten van de productieomgeving en de diverse machines.
  • Een sample van het (deel)product om te analyseren op maakbaarheid en productietechnieken.


Resultaat

Het onderzoek levert een adviesrapport betreffende de bovengenoemde kennisgebieden, voorzien van een bedrijfseconomische en organisatorische onderbouwing. Dit rapport wordt aan het bedrijf aangeboden in ruil voor de geïnvesteerde tijd. Het gaat hier om een vrij strak gekaderde opdracht vanuit de opleiding waarbij de bedrijfsomgeving vooral dient als casus. Doel is een realistische leeromgeving te creëren. Het bedrijf hoeft dus geen opdracht te formuleren zoals in geval van een minor-stage of afstudeeropdracht.

Wanneer
Het project gaat lopen van 17 april tot 26 juni 2017.

U kunt de Lean/QRM Yellow belt training ook volgen zonder een project aan te dragen, of een project aandragen, zonder de opleiding te volgen. U mist dan natuurlijk het voordeel van de combinatie.

Meer informatie
Stef Tiggeloven
Coördinator HAN Lean-QRM Centrum
06 83 99 62 91

Share