HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Technologie en Samenleving

TERUGBLIK ONDERZOEKSMIDDAG

“HOE INFORMATIETECHNOLOGIE
ALLES VERANDERT”

GA NAAR DE PRESENTATIES

Nieuwe onderzoeksprojecten binnen het HAN Lean-QRM Centrum

13 juli 2017 door Cynthia Hartsema

Vanaf september 2017 starten een aantal nieuwe, gesubsidieerde, onderzoeksprojecten binnen het HAN Lean-QRM Centrum. In deze onderzoeksprojecten wordt intensief samengewerkt met het bedrijfsleven.

RAAK KIEM-project ‘Nieuwe kansen voor Flexibele Productieautomatisering’
In dit project wordt onderzocht op welke wijze nieuwe, flexibele productiesystemen beter ingebed kunnen worden in de goederenstroom van bedrijven, met gebruikmaking van beschikbare data in de gehele waardestroom van producten. Zo kan, bijvoorbeeld, plaatmateriaal beter benut worden door een lasersnijmachine als eerder data beschikbaar komt over toekomstige orders. Dit betekent dat het shop floor control deze data op een goede manier moet kunnen verwerken.  In het project participeren drie MKB bedrijven.
De projectleider is Ir. Gerlinde Oversluizen.

RAAK-mkb project ‘Werkplaats op Weg’
In dit RAAK-mkb project staat centraal hoe werkplaatsen van autodealers zullen veranderen als gevolg van allerhande technische ontwikkelingen.  In het project wordt samengewerkt met het lectoraat Automotive van de HAN en mkb-bedrijven.  In het project worden diverse ontwikkelingen nauwkeurig in kaart gebracht, waarna op basis hiervan roadmaps ontwikkeld worden voor het toekomstig functioneren van werkplaatsen.  Hierbij zullen zowel technische als proces-organisatorische aspecten meegenomen worden.  In het project zal ook, samen met de bedrijven, geëxperimenteerd worden.
Projectleider is Lejo Buning van het lectoraat Automotive
Binnen het HAN Lean-QRM Centrum zal Menno Herkes de kar trekken.

RAAK-mkb project ‘Lean Project Preparation Toolbox’ 
Dit RAAK-mkb project betreft het verbeteren van het voortraject van renovatieprojecten in de bouw. In dit project wordt samengewerkt met het lectoraat ‘Building Future Cities’ van de Hogeschool Utrecht.  Ook het HAN Instituut ‘Built Environment’ en het HAN-lectoraat ‘Model-Based Information Systems’ participeren in het project. Ook doen een ruim aantal mkb-bedrijven mee.
Voor informatie over dit project, kunt u contact opnemen met Rona Vreenegoor (HAN-bouwkunde)
of Jannes Slomp Lector van het Lectoraat Lean / World Class Performance

Share

Vijf nieuwe partnerbedrijven HAN Lean-QRM Centrum

12 juni 2017 door Cynthia Hartsema

Deze maand verwelkomen wij maar liefst vijf nieuwe partnerbedrijven! Deze bedrijven zetten zich samen met het HAN Lean-QRM Centrum in voor het leggen van de verbinding tussen hun dagelijkse praktijk, het HBO-onderwijs en toegepast onderzoek. Onderzoekers, stagiaires en afstudeerders voeren binnen deze bedrijven projecten uit en ontwikkelen zo kennis op het gebied van Lean en QRM.

Voordelen voor onze partnerbedrijven
Het HAN Lean-QRM Centrum is een platform voor continue wisselwerking tussen onderzoek en praktijk en helpt partnerbedrijven in de ontwikkeling naar een continu verbeterende organisatie.
Dit betekent dat we hen:
• begeleiden en samen met hen de route die wordt afgelegd evalueren;
• regelmatig een spiegel voorhouden van wat goed gaat en wat minder goed gaat;
• kennis- en trainingsbijeenkomsten aanbieden;
• in contact brengen met andere organisaties die ervaring hebben met continu verbeterpraktijken en/of worstelen met dezelfde problemen;
• ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van concrete verbeteringen.

Onze nieuwe partners
Deze maand starten de volgende vijf bedrijven hun samenwerking met het HAN Lean-QRM Centrum:

Bredenoord 
Bredenoord ontwikkelt, levert, onderhoudt en exploiteert de betrouwbaarste toonaangevende decentrale energiesystemen. Met mobiele Logo Bredenoorden permanente systemen (zowel standaard als maatwerk) voorziet ze haar klanten van energiezekerheid, vanuit vestigingen in Nederland, Duitsland, België en Denemarken. Met een vloot van meer dan 2.000 verschillende aggregaten, de expertise van de engineers en servicemonteurs en de eigen afleverservice speelt Bredenoord in op iedere energiebehoefte. Klanten kunnen materiaal huren, leasen en kopen. Van een 15 kVA voor de bouwkeet langs de snelweg tot een 60 MW powerplant.
https://www.bredenoord.com/

Leitz Service B.V. Logo Leitz
Leitz-Service Nederland is een toonaangevende, internationale producent van Precisietools en van specifiek ontworpen Gereedschappen en  Gereedschap Systemen voor het professioneel bewerken van massief hout, samengesteld hout, kunststof en metaal. In 2018 worden alle Nederlandse activiteiten van Leitz-service BV in de vestiging in Elst samengevoegd. Op dit moment werkt men aan de uitbreiding van het pand.
http://www.leitz-service.com/

Veth Automotive B.V.
dé specialist op het gebied van bedrijfswagen aanpassingen
Veth Automotive is specialist op het gebied van bedrijfswagen-aanpassingen. Veth Automotive is een internationale speler voor het leveren van totaal concepten zoals aanpassingen of inrichtingen voor bedrijfswagens tot 5 ton GVW (Gross Vehicle Weight).
Veth Automotive kent een lange historie; al sinds 1840 staan innovatie, kwaliteit en lange-termijnrelaties met klanten voorop in de bedrijfsfilosofie. Door jarenlange ervaring en grote vakkennis is het mogelijk om vrijwel aan iedere vraag te voldoen.
http://www.vethautomotive.com/

HPB Prefab Badkamers
HPB Prefab Badkamers ontwikkelt, produceert en monteert innovatieve prefab badkamers in alle denkbare maten. Deze badkamers Logo HPB Prefabonderscheiden zich sterk in de markt. Naast het gebruik van een unieke gelast stalen kooiconstructie zijn ze zeer solide, professioneel uitgevoerd én eenvoudig te plaatsen. Bij HPB is werkelijk alles mogelijk waarbij de wensen van de klant centraal staan. Dit geldt voor de maatvoeringen, de materialen, de tegels, de verlichting en alle sanitair-uitvoeringen.
HPB Prefab Badkamers heeft een schat aan kennis en ervaring in huis. Hier werken vakmensen, die in zeer korte tijd met passie voor het product een groot aantal badkamers produceren, leveren én monteren.
http://www.hpbbadkamers.nl/

Brink Towing Systems
Brink Group is een van de grootste ondernemingen in Europa op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van trekhaken. HetLogo Brink hoofdkantoor is gevestigd in Staphorst, Nederland.

Brink produceert meer dan tweeduizend verschillende trekhaken en ontwikkelt per jaar zo’n tweehonderd nieuwe trekhaken. Dit is mogelijk dankzij een flexibele productie en een hoge mate van automatisering. Vanuit het magazijn levert Brink een complete trekhaakset met alle bevestigingsmaterialen. Daardoor kan Brink elke bestelling snel leveren. En dat voor bijna alle auto’s. Uiteraard voldoet een trekhaak van Brink aan alle kwaliteitsnormen. De levensduur, de veiligheid en een probleemloze werking en bediening zijn gegarandeerd.
https://brink.eu/nl-nl/trekhaken/over-ons.html

Meer informatie over partnerschap
Wilt u ook een slag maken op het gebied van Lean en QRM? Wilt u leren met en van het HAN Lean-QRM Centrum?
Bezoek voor meer informatie over het HAN Lean-QRM Centrum en de voordelen van samenwerking/partnerschap onze website http://www.han.nl/lean-qrmcentrum of neem contact op met:
Stef Tiggeloven, coördinator HAN Lean-QRM Centrum
T. 0683996291

Share

Isao Yoshino komt naar European Lean Educator Conference in Nijmegen

12 juni 2017 door Cynthia Hartsema

Bent u Lean facilitator, Lean consultant, manager of docent/onderzoeker? Wilt u leren van de mentor van John Shook? Wilt u leren van de succesvolle Kan-Pro campagne waar Toyota de A3-methode effectief inzette om problemen op te lossen? Meld u aan voor de 4de European Lean Educator Conference (ELEC 2017).  

European Lean Educator Conference
Tijdens de ELEC 2017 op 8 en 9 november, staat het thema Lean Learning / Learning Lean centraal. U verbreedt en verdiept tijdens de conferentie uw kennis op het gebied van Lean, maar leert bovenal hoe u deze Lean-kennis overbrengt en zorgt dat deze optimaal beklijft binnen uw bedrijf of instelling.

Isao Yoshine toegevoegd aan sprekerslijst
Na drie succesvolle edities vindt deze toonaangevende conferentie plaats in Nijmegen. Het HAN Lean-QRM centrum is trots een aantal mooie sprekers te hebben vastgelegd. Naast John Bicheno, Karyn Ross en Kees Luttik  is ook Isao Yoshine, voormalig Toyota manager, mentor en leidinggevende van John Shook aan de sprekerslijst is toegevoegd.

Leer van de ervaringen bij Toyota
Yoshino neemt u tijdens zijn presentatie mee in de Kan-Pro campagne die hij bij Toyota begeleidde. Wat was het doel van de campagne? Op welke manier werd de A3-methode hier toegepast? Wat waren de belangrijkste resultaten na deze 2-jarige campagne. En waarom wordt deze werkwijze niet op grote schaal door andere organisaties toegepast?

Isao Yoshino

Isao Yoshino als drijvende kracht
Isao Yoshino is professor aan de Universiteit van Nagoya Gakuin in Japan. Hij werkte ruim 40 jaar in diverse managementrollen bij Toyota. Het Kanri Nouyoku programma is van zijn hand. Dit ontwikkelingsprogramma helpt managers rollen en verantwoordelijkheden te verduidelijken via de A3-methode.

Early Bird
Bent u een snelle beslisser? Leg dan nu uw deelname vast en maak gebruik van het aantrekkelijke ‘Early Bird’-tarief. Bij deelname aan beide conferentiedagen ontvangt u een korting van €75,- op het standaardtarief. U betaalt €675,- voor deze tweedaagse conferentie. Deze korting geldt tot 1 augustus 2017.

Partners van het HAN Lean-QRM Centrum profiteren extra en ontvangen een korting van 20% op het standaardtarief. Zij nemen deel voor €600,- per persoon.

Doelgroep
De ELEC biedt een interessant programma voor Lean consultants, Lean facilitators, Lean managers en docenten/onderzoekers op het gebied van Lean.

Meer informatie en deelname
Bezoek voor meer informatie en deelname onze website www.han.nl/elec2017.
Of neem contact op met: Cynthia Hartsema, 06 25 39 33 18

 

Share