HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Studeer Techniek

Studeer Techniek

Dit weblog gaat over Techniek studeren. Studenten vertellen hier over hun studie, het studentenleven en wat ze allemaal meemaken. Docenten geven informatie over hun vak en leggen uit hoe zij de toekomst van Techniekstudenten zien. Ook lees je hier over bedrijven die werkzaam zijn in de Techniek en zie je (oud-) studenten aan het werk.

LinkedInShare

Virtueel ritje in een oud DAF’je

30 november 2016 door Erik Rijpstra

‘Ga maar zitten’, zegt student Walter (21) terwijl hij het DAF-portiertje openhoudt. Buiten is het vrieskoud, binnen lekker warm. Een virtual reality-bril gaat op en de reis naar de toekomst start. Iedereen die op de Udense Markt in Uden in het knalrode DAF’je stapt, maakt een virtueel ritje vanaf het nu naar het jaar 2056. Ondertussen doen 4 studenten in de setting van het HAN Civil Society Lab, toegepast onderzoek naar mobiliteit van de toekomst.

dafje-udense-markt-csl-01‘We mochten voor één dagje dit Dafje lenen van de provincie Brabant’, vertellen de studenten trots. En dat trok veel bekijks. Tientallen mensen namen erin plaats.

Lees verder

LinkedInShare

Dag 3 Civil Society Tour Madrid

19 november 2016 door Lex Eggink

Madrid Rio: Hollands glorie in Madrid

De derde en laatste dag van de Civil Society Tour 2016 werd op een geweldige manier afgesloten.

Groepsfoto bij project Madrid Rio

Groepsfoto bij project Madrid Rio

Op gehuurde fietsen stond een bezoek aan het project Madrid Rio op het programma. Madrid Rio is een enorm infrastructureel en landschapsarchitectonisch project rond de oevers van de rivier Manzanares, dat is ontworpen en uitgevoerd door West 8 Urban Design & Landscape Architecture uit Rotterdam. De stad aan de voet van het koninklijk paleis heeft in de afgelopen 7 jaar een complete metamorfose ondergaan.

Vroeger doorsneed de M30 de stad. De M30 is een vierbaans snelweg van ruim 20 kilometer langs de beide oevers van de rivier en veroorzaakte, behalve lawaai en veel verontreiniging, letterlijk een tweedeling van de stad. Door project Madrid Rio, kosten 4,5 miljard euro, is in totaal 43 kilometer van bestaande snelweg overdekt, waardoor deze weg nu in een tunnel ligt. Op het dak van de tunnel en langs de oevers van de rivier werd een park van 150 hectare aangelegd, waardoor beide stadsdelen weer met elkaar werden verbonden. Madrid Rio heeft veel naaldbomen, recreatieve voorzieningen en horeca.

Foto gids Enrique

Enrique vertelt over Madrid Rio

De fietstour, die ‘s ochtends heerlijk bergaf ging, werd geleid door Enrique Ibáñez González van UrbanMatters.eu. Dit bureau voor (landschaps-) architectuur verzorgt ook rondleidingen. Enrique is een landschapsarchitect die voor één jaar studie naar Nederland kwam, maar uiteindelijk 6 jaar bleef. Hierdoor was hij bekend bij West 8 Urban Design. Omdat Enrique, behalve de juiste competenties, ook de gebruiken van beide landen kende en bovendien beide talen sprak, werd hij gevraagd mee te werken aan het Project Madrid Rio.

Als gids kan hij vanuit zijn eigen betrokkenheid veel enthousiasme over ieder detail van het project vertellen. Via een contact wist hij de Spaanse zender TVE te interesseren om een reportage over de Madrid Rio-excursie van de Civil Society Tour te maken. Tijdens de tour werd er op verschillende locaties gefilmd en geïnterviewd.

Matadero Madrid

Matadero Madrid

Matadero Madrid

Na een geweldige picknicklunch in het park werd koers gezet naar Matadero Madrid; een gebouwencomplex dat van 1911 tot 1996 dienst deed als abattoir. Op het terrein staan aparte slachthuizen voor runderen, varkens, schapen, etc. Door Madrid Rio kwam ook dit verlaten en gekraakte complex weer in verbinding met de stad, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstonden. Het terrein en de gebouwen biedt nu ruimte aan exposities, kleine ondernemingen en startups, artiesten en kunstenaars.

De weg terug ging bergop, dwars door het drukke Madrileense verkeer dat nauwelijks op fietsers is berekend. Een zware klim. De route ging langs het regionale archief en documentatiecentrum, waaraan een Foto gebouw in Madridbliksembezoek werd afgelegd. Daarna werd nog een locatie in de binnenstad bezocht, waar een bestaand gebouw in zijn geheel is opgetild. Bovenop het gebouw zijn uitbreidingen aangebracht. Een gebouw aan de overkant is voorzien van een prachtige wand van levend groen.

Na de fietsen te hebben teruggebracht was het tijd voor een korte pauze. De bagage werd opgehaald bij het hotel. Het was tijd om te vertrekken.

Geslaagde Civil Society Tour 2016

We kijken terug op een bijzonder geslaagde Civil Society Tour 2016, waarin we prachtige voorbeelden hebben gezien van het verhogen van het welbevinden van de mens in de gebouwde omgeving. Multidisciplinair werken tussen technici en sociaal-pedagogische disciplines levert een enorme meerwaarde op. Precies waar het Civil Society Lab voor is bedacht en bedoeld.

Foto’s van deze dag vind je in dit digitale fotoalbum.

Meer weten over het Civil Society Lab?
Heb je vragen over de minoren Stad & Land of Civil Society? Neem contact op met:
Dort.Spierings@han.nl (docent Built Environment, Minor Stad & Land)
Joos.Meesters@han.nl (docente Pedagogiek, onderzoeker HAN Sociaal, Minor Civil Society)
Lisa.vandenHeuvel@han.nl (docente Pedagogiek, Minor Civil Society)

Aanmelden voor de minor Stad & Land of Civiel Society cocreatie en transitie kan via www.kiesopmaat.nl

Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van de HAN-Minoren Stad en Land & Civil Society.

LinkedInShare

Dag 2 Civil Society Tour Madrid

18 november 2016 door Lex Eggink

Op dag 2 van de Civil Society Tour werden weer vele kilometers te voet afgelegd. Het eerste doel was de Real Jardin Botánico de Madrid (de koninklijke botanische tuin) destijds aangelegd als lustoord voor enkelen en nu een park voor alle Madrilenen. Het enorme park heeft o.a. een roeivijver, een indrukwekkende oranjerie en een bijzondere rozentuin.

Foto Ingang Real Jardin Botánica de Madrid

Ingang Real Jardin Botánica de Madrid

Dit deel van de wandeling ging via omwegen, omdat diverse wegen langs regeringsgebouwen waren afgesloten in verband met een bezoek van een hoogwaardigheidsbekleder. De waakzaamheid is groot, zeker na de aanslag op het station Atocha in 2004.

Het volgende doel was dit station. Atocha is vernieuwd. Het nieuwe station is naast het oude gebouwd en een monument herinnert aan de aanslag, dat 191 mensenlevens kostte. Het oude gebouw uit 1851 is er nog en is nu ingericht als botanische tuin, met tropische planten, winkels en restaurants. Een populaire bestemming voor toeristen en voor de eigen bevolking en ook een plek voor een snelle lunch.

Na de lunch spitsten de groepen zich. Een deel bezocht het Museo de Historia de Madrid, Een aantal studenten bezocht Elii, een architectenbureau dat innovatieve projecten ontwerpt voor de publieke en particuliere sector. Het ontwikkelt prototypes, zoals een kunstmatige boom die bestaat uit zonnepanelen en grote en kleine planten. Onderaan de boom staan drie fietsen waarmee door bezoekers energie kan worden opgewekt. Met die energie wordt een sproei-installatie gevoed, die de boom in leven houdt. Om het energie opwekken aantrekkelijk te maken, kan tijdens het trappen ook de eigen mobiele telefoon worden opgewekt.

Een derde groep, met voornamelijk de studenten uit de zorg en pedagogiek, bezocht Laguna; een zorginstelling, dat zich richt op ouderen. De organisatie biedt thuiszorg, dagbesteding voor dementerenden, verzorging voor patiënten die moeten revalideren (zorghotel) en zorg voor mensen in hun laatste levensfase (palliatieve zorg). In een indrukwekkende videopresentatie werd getoond welk effect muziektherapie kan hebben op patiënten aan het einde van hun leven.

Het gebouw van Laguna is U-vormig en zo gebouwd dat bewoners en patiënten altijd zicht hebben op de zon. Het zien van de zon, is de overtuiging, draagt direct bij aan hun levensvreugde. Dit is het ook het eerste doel van Laguna: het bijdragen aan levensgeluk van meestal oude patiënten en hun familie in een moeilijke levensfase.

De studenten en begeleiders Dort en Lisa verzorgden aansluitend een kort programma voor twee groepen hoogbejaarden in de dagbesteding: Nederlandse liedjes waarbij bewegingen met handen en armen horen.

Foto’s van dag 2 vind je in dit digitale fotoalbum.

Meer weten over het Civil Society Lab?
Heb je vragen over de minoren Stad & Land of Civil Society? Neem contact op met:
Dort.Spierings@han.nl (docent Built Environment, Minor Stad & Land)
Joos.Meesters@han.nl (docente Pedagogiek, onderzoeker HAN Sociaal, Minor Civil Society)
Lisa.vandenHeuvel@han.nl (docente Pedagogiek, Minor Civil Society)

Aanmelden voor de minor Stad & Land of Civiel Society cocreatie en transitie kan via www.kiesopmaat.nl

Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van de HAN-Minoren Stad en Land & Civil Society.

LinkedInShare

Dag 1 Civil Society Tour Madrid

16 november 2016 door Lex Eggink
Foto studenten in Madrid

Civil Society Tour bezoekt Madrid

20 studenten van de HAN-minoren Stad & Land, cocreatie en transitie en Civil Society, cocreatie en transitie, 4 docenten, waarvan 1 van Saxion Hogeschool, 5 opdrachtgevers en uw verslaggever bezoeken van woensdag 16 tot en met 18 november Madrid.

In een vol programma worden diverse wijken, bedrijven en organisaties bezocht die zich bewegen op het gebied van sociale, ruimtelijke projecten.

Studenten van de minor Stad en Land zijn afkomstig uit HAN-opleidingen als Bouwkunde en Civiele Techniek en uit de opleiding Urban Development van Saxion en de Hogeschool Utrecht. Studenten van de minor Civil Society volgen opleidingen als Pedagogiek, Opleidingskunde, Management van de leefomgeving en Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Door multidisciplinair samen, vanuit hun eigen invalshoek aan de slag te gaan met opdrachten van opdrachtgevers worden betere resultaten bereikt, omdat studenten leren over de grenzen van hun eigen vakgebied te kijken.

Madrid telt 3,2 miljoen inwoners en stond in 2014 op de 15e plaats van meest leefbare steden in de wereld. Toch kent ook deze stad zijn problemen, zoals duizenden huisuitzettingen en onteigeningen als gevolg van de financiële crisis in de afgelopen jaren. Een van de op de eerste dag bezochte organisaties, Vivero de Iniciativas Ciudadanas, startte samenwerkingsprojecten vanuit de burgerbevolking om de problemen (o.a. gezinnen die op straat leven) pro-actief het hoofd te bieden.

Naast deze zware kost was er ook tijd voor ontspanning. Op de eerste dag stond een guided tour door het 15e-, 16e- en 17e eeuwse stadshart op het programma (dat door studenten zelf is samengesteld). Een stralende zon en temperaturen van rond de 16 graden maakten de dag compleet.

Foto’s van de eerste dag vind je in dit digitale fotoalbum.

Meer weten over het Civil Society Lab?
Heb je vragen over de minoren Stad & Land of Civil Society? Neem contact op met:
Dort.Spierings@han.nl (docent Built Environment,  Minor Stad & Land)
Joos.Meesters@han.nl (docente Pedagogiek, onderzoeker HAN Sociaal, Minor Civil Society)
Lisa.vandenHeuvel@han.nl (docente Pedagogiek, Minor Civil Society)

Aanmelden voor de minor Stad & Land of Civiel Society cocreatie en transitie kan via www.KiesOpMaat.nl Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van de HAN Minoren Stad en Land & Civil Society https://www.facebook.com/MinorStadenLand/?fref=ts

LinkedInShare

Sefanne Hakken blogt als studentreporter over onderzoeksproject Microbiële olie op maat

3 november 2016 door Erik Rijpstra

sefanne-hakken‘Het nieuws staat er soms vol van: de fossiele brandstoffen (denk bijvoorbeeld aan aardolie) raken op. Dit is problematisch omdat, ondanks dat het gebruik bijdraagt aan de opwarming van de aarde, aardolie momenteel onmisbaar is in onze maatschappij. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om brandstoffen zoals benzine te maken en dient als grondstof voor producten zoals asfalt en plastic’, schrijft Sefanne Hakken in haar eerste blog als studentreporter op de Facebooksite van RAAK-award voor het toegepaste onderzoek Microbiële olie op maat.

Lees verder

LinkedInShare