Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Studeer Techniek

Studeer Techniek

Dit weblog gaat over Techniek studeren. Studenten vertellen hier over hun studie, het studentenleven en wat ze allemaal meemaken. Docenten geven informatie over hun vak en leggen uit hoe zij de toekomst van Techniekstudenten zien. Ook lees je hier over bedrijven die werkzaam zijn in de Techniek en zie je (oud-) studenten aan het werk.

Share

Automotive Petrolhead Tim verbetert een rallywagen!

21 september 2017 door Erik Rijpstra

Tim Brinksma studeert Automotive aan de HAN in Arnhem. Hij vindt het gaaf dat de ontwikkelingen in de automotive zo snel gaan, dat je nu al zonder zelf te hoeven sturen kunt gaan rijden in hypermoderne auto’s met allerlei snufjes. Zo komt Tesla met Model 3: een elektrische snelle auto die voor een grote groep consumenten betaalbaar wordt. Een revolutie in de wereld van Automotive!

Toch blijft Tim een petrolhead. Droomt hij misschien van een race tegen Max Verstappen? Natuurlijk wilde Tim eerst weten hoe het is om in een rallyauto te rijden, wie wil dat nou niet?

Van jongs af aan wilde hij auto’s al beter maken en bij de HAN kreeg hij de kans om aan een echte rallywagen te werken. Samen met andere enthousiaste studenten die ook de hbo-opleiding volgen. Zo leer je ook naast je studie van elkaars (technische) inzichten. Samen vormen ze het HAN Automotive Rally Team (HART). Hoe gaaf is dat? Laat je inspireren door deze video!

BEKIJK DE VIDEO

Share

Syrische advocaat en vluchteling gaat Industrieel Product Ontwerpen studeren

12 september 2017 door Erik Rijpstra

Anwar Manlasadoon (26) is in Syrië geboren en was advocaat. Hij is op een gegeven moment gevlucht uit het vreselijke oorlogsgeweld in Syrië en heeft het geluk gehad dat hij in Nederland kan verblijven. Hij is de eerste vluchteling in Arnhem die al na een jaar zijn uitkering stopt heeft gezet om te gaan studeren. Hij heeft gekozen voor de studie Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN. In een column in dagblad De Gelderlander beschrijft hij hoe het is om als Syrisch vluchteling nu te gaan studeren aan de HAN in Arnhem.

‘Syriërs willen graag werken’, zegt Anwar. ‘We zijn het niet gewend om geld voor niets te krijgen, behalve van onze vader. Daarom voel ik me nu, met die uitkering, net een kind. De Nederlandse staat heeft me er 15 maanden mee geholpen en daarvoor heb ik de medewerker van de sociale dienst bedankt. Dat vond ze niet nodig, omdat niet zij, maar de overheid me de uitkering gaf. Ik zie het zo dat als ik haar bedank, ik eigenlijk de overheid bedank. Toen ik dat tegen haar zei, zag ik dat ze een traantje in haar ogen kreeg.’

Na de zomervakantie is Anwar aan de HAN-opleiding Industrieel Product Ontwerpen begonnen. ‘In Syrië was ik afgestudeerd advocaat, maar ik moet hier in Nederland helemaal opnieuw beginnen. Eigenlijk wilde ik altijd al architect worden, maar in Syrië waren mijn cijfers niet hoog genoeg om architectuur te mogen studeren. Hier zou ik wel architectuur kunnen gaan studeren, maar er is moeilijk werk in te vinden en daarom doe ik dat niet. Nederland heeft technische mensen nodig. De studie die ik nu aan de HAN doe, ligt dicht bij architectuur en is technisch.’

Lees verder

Share

HAN Solarboat wint Solar Sport zonnebootrace

4 september 2017 door Erik Rijpstra

Het HAN Solarboat team stond voor het eerst op het hoogste treetje van het podium tijdens de Solar Sport zonnebootrace in Rotterdam! Het team pakte afgelopen weekend een prachtige eerste plek in de A-klasse èn wist ook in het endurance klassement de eerste prijs te behalen. Dubbele winst!


De Solar Sport zonnebootrace in Rotterdam was de laatste race van het seizoen 2016-2017 voor het huidige zonneboot team. Komende week gaat er weer een nieuwe groep studenten aan de slag in de werkplaats van QConcepts in Doetinchem, om daar de boot van nieuwe elektronica en draagvleugels te voorzien. In het voorjaar van 2018 zal de vernieuwde zonneboot weer met veel energie aan de start verschijnen.

Share

Student Communication and MultiMedia Design leidt Dutch Domino Team

14 augustus 2017 door Erik Rijpstra

Zaterdag 19 augustus vindt vanaf 11 uur een groots event plaats in de sporthal van Presikhaaf: dan zullen welgeteld 150.000 dominosteentjes vallen in de vorm van 16 bordspellen. Een student die een belangrijke kracht is om dit jaarlijkse dominoproject te organiseren is Wasilja Peterse. Hij studeert Communication and MultiMedia Design (CMD) aan de HAN in Arnhem.

Wasilja leert alles over design, vormgeving, codes, websites en social media. Daarnaast is hij al jaren een steunpilaar binnen het Dutch Domino Team (DDT). Hij hoopt dat zaterdag 19 augustus in de Arnhemse sporthal Kermisland meer dan 108.446 dominosteentjes te laten omvallen. Het is het derde jaar op rij dat het DDT daar zijn jaarlijkse show geeft.

Lees verder

Share

Biologische data omzetten in duidelijke taal leer je bij Bio-Informatica

9 augustus 2017 door Erik Rijpstra

Medicijnen worden nu nog vaak voor de massa geproduceerd. Men gaat uit van een gemiddelde, maar ieder individu is anders. Met behulp van goed uitgedachte computersoftware komt men tot een optimale behandelmethode.

Het omzetten van deze rauwe, biologische data, in overzichtelijke en duidelijke taal vindt Thijn van Kempen erg fascinerend. Dit leert Thijn via zijn opleiding Bio-Informatica aan de HAN in Nijmegen.

Lees verder

Share