HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

HAN Start Academy

Spotlight: 13 sept 2017

23 augustus 2017 door Pepijn van Hove

Ben je ook met frisse moed aan je werk begonnen na een heerlijke vakantie? Misschien heb je op reis inspiratie opgedaan voor een nieuw project. Of heb je een besluit genomen om meer voor je medemens te doen. Wat voor cools je ook bedacht hebt. Het blijft een idee als je niet een eerste stap zet..

Kom jij een eerste stap zetten door jezelf met je verhaal in de spotlight te zetten? Wij bieden een gave locatie en een podium. Meld je aan en doe mee!!!

 • Datum & Tijdstip: 13 september van 09:30 tot 17:00
 • Locatie: Kastanjelaan13, Lounge & Events, Velp (Gld)
 • Entree: gratis, incl. lunch (aanmelden verplicht)
 • Inschrijven via: startacademy@han.nl

 

Wat doe jij in je tussenjaar?

28 juni 2017 door Ellen Kuipers

We zijn alweer druk in de weer met de voorbereidingen voor studiejaar 2017-2018. Een jaar waarin we weer 80 Start Academiërs mogen gaan verwelkomen. Deze jongeren hebben een plan gemaakt voor hun tussenjaar. Maar wat ga jij eigenlijk doen in jouw tussenjaar?

 

Mocht jij nog niet weten wat je wilt gaan doen in je tussenjaar, dan kun je je natuurlijk aanmelden voor de Start Academy en in februari starten! Maar er zijn naast de Start Academy  nog veel meer initiatieven in Nederland. Wanneer je gaat zoeken naar invullingen voor je tussenjaar, dan kom je in een groot oerwoud aan mogelijkheden terecht. Studenten van de Start Academy vonden dat het tijd werd dat er een overzicht kwam van al die tussenjaar initiatieven en hulp bij studiekeuze, en hebben voor jou een stroomschema gemaakt! Door vragen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden kom je uiteindelijk uit bij een initiatief dat wellicht voor jou een goed passende optie kan zijn.

De studenten hebben geprobeerd dit stroomschema tussenjaar zo volledig mogelijk te maken. Maar we kunnen ons voorstellen dat het nog niet volledig is, dus mocht je iets tegenkomen dat er nog niet bij staat: laat het ons weten, dan kunnen we het stroomschema updaten!

 

Een prachtig project

9 juni 2017 door Ellen Kuipers

Studenten van de Start Academy leveren ook een bijdrage aan de samenleving door in hun tussenjaar een project op te zetten waarmee ze zich inzetten voor een bepaalde doelgroep in de samenleving. Het werken in een project vormt een waardevolle aanvulling op het programma rondom persoonlijk leiderschap: alle kennis die je hebt geleerd kun je toepassen, en je leert hoe je komt tot synergie in samenwerking.

Een prachtig voorbeeld van een groep studenten van de Start Academy: Serena, Faye, Tim en Sanne. Zij hebben zich verbonden aan Humints. Een maatschappelijke organisatie die zich inzet om niet-herkende kennis naar boven te halen.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Kennis zou je kunnen vergelijken met een zolderkamer: er ligt heel veel opgeslagen, je weet alleen niet meer precies wat en je ziet maar een klein deel van de waarde. Het meeste gebruik je zelf namelijk niet meer, of je ziet er de waarde niet (meer) van in, maar het kan wel van enorme toegevoegde waarde zijn voor anderen. Door interviews te houden en ouderen specifieke vragen te stellen wordt niet-herkende kennis naar boven gehaald (de TINO-methode, bron: Maya Lievegoed, directrice van de Nederlandse tak van Humints).

Serena, Faye, Tim en Sanne hebben zich afgelopen half jaar aan dit prachtige initiatief verbonden en uren aan filmmateriaal gemaakt door interviews te houden met een heleboel ouderen met als doel op zoek te gaan naar niet-herkende kennis. Verscholen kennis over vanalles en nog wat komt niet altijd meteen aan de orde, soms wordt er eerst een uur gekeuveld over het weer en ditjes en datjes voordat de verscholen kennis tevoorschijn komt.

Op 8 juni hielden zij hun eindpresentatie voor dit prachtige project en wij zijn supertrots op onze toppers!

Boostcamp: nog net even dat laatste zetje voordat je aan je studie begint

27 mei 2017 door Ellen Kuipers

Wat?

Net je examens achter de rug. Heerlijk! Een bijzondere periode in je leven breekt aan: eindelijk ontspannen, vakantie of werken, maar hoe dan ook genieten! En daarna wacht jou een hele nieuwe levensfase: je gaat studeren! En stel nou dat jij, vlak voor die nieuwe periode in je leven, een uniek traject zou kunnen volgen waarin je nieuwe mensen leert kennen, een gave tijd hebt, dingen over jezelf en het leven leert, waardoor jij met meer zelfvertrouwen en wijsheid aan deze bijzondere periode en daarna aan je studie kunt beginnen? Dat jij een knallende start van deze nieuwe fase in je leven kunt hebben?

Waarom?

We zien dat veel jongeren pas 16 zijn na hun examen, en zich nog best jong voelen. We zien dat veel jongeren enthousiast aan hun studie beginnen, maar het uiteindelijk toch niet redden. Wij, van de Start Academy, geloven dat dat anders kan! Jongeren zijn gelukkiger als ze zelfbewust keuzes maken die echt bij hen passen. Dan wordt studeren vanzelf een succes én een mooie tijd. We geven daarvoor trainingen, en speciaal voor jou hebben we nu een “fast-intensive” ontwikkeld: de Boostcamp. Voor ons is het nieuw. Daarom bieden we hem tegen gereduceerd tarief aan. Voor jou een kans en voor ons ook! Met jouw ervaring en feedback kunnen wij hiermee tot het ultieme trainingsprogramma te komen.

Voor wie?

Dit programma is alleen geschikt voor echte toppers die alles uit het leven willen halen. Je bent kritisch, ambitieus, wilt graag invloed en bent school wel een beetje zat. Je bent bereid om hier vier dagen van je tijd aan te besteden in de komende periode, en je gaat in september studeren aan de HAN.

Wanneer?

 • Trainings vierdaagse: 22 & 23 juni en 27 & 28 juni
 • 2 terugkomdagen in het eerste semester van je studie

Meld je vóór 10 juni 2017 aan voor deze unieke ervaring! Er is plek voor maximaal 30 jongeren.

Aanmelden kan via onze website: www.startacademy.nl/aanmelden. Kies ‘boostcamp juni 2017’.

Keuzestress?

11 mei 2017 door Ellen Kuipers

Keuzestress

Een studiekeuze maken is voor de meeste jongeren niet gemakkelijk. De uitval in het Hoger Onderwijs is hoog omdat jongeren met de verkeerde intentie beginnen aan een studie, of omdat zij bij het maken van hun studiekeuze simpelweg te weinig kennis van zichzelf en de wereld hebben om een juiste keuze te kunnen maken of om door te kunnen zetten.

Enkele cijfers:

 • jaarlijks nemen 14.000 jongeren een tussenjaar
 • 70% van de eindexamenkandidaten twijfelt over wat de juiste studiekeuze is
 • 20% wisselt van studie tijdens het eerste jaar
 • 25% van de eerstejaars studenten valt uit
 • 20% van de Havisten heeft na 4 jaar een Bachelordiploma behaald
 • 49% van de Havisten heeft na 6 jaar een Bachelordiploma behaald

 

Dit zijn veel jongeren die twijfelen of onnodig een studieschuld opbouwen. Ook zijn er heel veel jongeren die pas jaren na hun studie ontdekken wat ze werkelijk willen. Dat is eeuwig zonde. Als al deze jongeren de begeleiding krijgen die zij verdienen, kunnen zij direct kiezen voor een studie die bij hen past. Dit levert een enorme winst op voor de jongere als het gaat om kennis, tijd, energie en geld. Maar ook voor de maatschappij, doordat we alle potentie benutten die er is.

De Start Academy draagt bij aan een oplossing hiervoor. Hoe? Door jongeren de kans te geven op een super gaaf tussenjaar. Een jaar waarin maar één persoon centraal staat, de meest interessante persoon op aarde…….. namelijk de jongere zelf en hoe hij of zij alles uit het leven kan halen.

 

Filosofie Start Academy

Onze visie is dat inzicht in wie je bent, wat je wilt en wat je kunt zal leiden tot een intrinsiek gemotiveerde keuze die werkelijk bij jou past. Bij de Start Academy onderzoek je waar je hart sneller van gaat kloppen, ontdek je welke talenten je in huis hebt om hier vorm aan te geven, en stel je jezelf vervolgens een doel door uit te zoeken op welke manier dat ook de moeite waard is voor anderen. Daarnaast ontwikkel je doorzettingsvermogen om hier ook echt invulling aan te geven. Zo kun jij met meer zelfkennis en zelfvertrouwen een zelfbewuste keuze maken en met een duidelijke focus een volgende stap in de toekomst zetten!

Wat is het resultaat?

Het leidt ertoe dat jongeren

 • weten hoe zij hun leven betekenis geven;
 • met plezier meer uit het leven halen;
 • zelfbewust de vervolgstap zetten;
 • een hogere motivatie hebben om de studie succesvol af te ronden;
 • betere studieresultaten zullen halen.

 

Sinds onze start in 2015 zien wij het volgende resultaat:

 • 67,5% heeft een studiekeuze gemaakt;
 • 20% gaat weg met een top 3 aan studies en heeft nog wat uitzoekwerk te doen;
 • 5% besluit te gaan werken;
 • 7,5% is nog niet in staat een besluit te nemen, maar gaat wel weg met een plan om tot een vervolgstap te komen.