Studenten Civil Society Lab op studiereis naar Madrid

23 november 2016 door Lisa
22 november 2016, door  Lex Eggink (Faculteit Techniek)

20 studenten van het Social Society Lab, 4 opdrachtgevers, 4 docenten -waarvan 1 van Saxion Hogeschool- en een verslaggever bezochten van 16 tot en met 18 november Madrid in het kader van de Civil Society Tour 2016.

Het reisgezelschap van de Civil Society Tour 2016

Het Social Society Lab wordt gevormd door studenten van de HAN-minoren Stad & Land, cocreatie en transitie en Civil Society, cocreatie en transitie. In opdracht van organisaties uit bijvoorbeeld de zorg, gemeentelijke of regionale overheden, woningbouwcorporaties, etc. voeren zij onderzoek uit dat moet bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Samenwerking studenten technische en sociaal-pedagogische opleidingen

Studenten van de minor Stad & Land zijn afkomstig uit technische opleidingen als Bouwkunde en Civiele Techniek (HAN) en Urban Development (Saxion en Hogeschool Utrecht). Studenten van de minor Civil Society volgen sociaal- of pedagogisch georiënteerde opleidingen als Pedagogiek, Opleidingskunde, Management van de Leefomgeving en Sociaal Pedagogische Hulpverlening.

Door samen, vanuit ieders eigen invalshoek, met opdrachten aan de slag te gaan, worden betere resultaten bereikt. Multidisciplinair samenwerken leert studenten over de grenzen van hun eigen vakgebied heen te kijken.

Vol programma

In een vol programma, dat door de studenten zelf was samengesteld, werden tijdens deze studiereis diverse bedrijven, organisaties en ruimtelijke projecten bezocht. In alle bezoeken stond het welbevinden van de mens in de gebouwde omgeving centraal.

In 3 dagen tijd werden wandelingen gemaakt door het historische centrum, parken en openbare gebouwen. Daarnaast werden organisaties bezocht als Vivero de Iniciativas Ciudadanas (VIC), een organisatie met een online platform dat samenwerkingsprojecten vanuit de burgerbevolking initieert.

Op de tweede dag splitste de groep, na een bezoek aan het Parque del Buen Retiro en het station Atocha, zich op in tweeën. De ene helft bezocht Elii, een innovatief architectenbureau en de andere helft ging naar Laguna, een zorginstelling voor mensen in hun laatste levensfase.

Madrid Rio

Een van de bruggen van Madrid Rio. Onder de grond raast het autoverkeer.

Op de derde en laatste dag werd op de fiets Madrid Rio bezocht: een infrastructureel en landschaps-architectonisch megaproject van de Rotterdamse organisatie West 8 Urban Design & Landscape Architecture. De vierbaans snelweg aan weerszijden van de rivier Manzanares is in de afgelopen 7 jaar over een afstand van 23 kilometer overdekt. Op het dak van de tunnel is een park van 150 hectare aangelegd. De stadsdelen zijn weer verbonden en van verontreiniging en het lawaai van de snelweg is bovengronds niets meer merkbaar. Later die dag werd ook het voormalige slachtcomplex Matadero Madrid bezocht; nu getransformeerd tot hippe locatie voor exposities, kleine ondernemingen en startups, artiesten en kunstenaars.

De deelnemers kijken terug op zeer geslaagde Civil Society Tour.

Uitgebreidere verslagen van de drie-daagse-tour? Klik op de onderstaande link.