Hoor jij écht wat er gezegd wordt?

28 mei 2017 door Vissers Christel

Christel Vissers, praktijkbureau Opleidingskunde en Studio L&D

Ik heb net zijn kussen opgeschud en vloeibare voeding gegeven. Daar heeft hij hulp bij nodig, via een slangetje. Een stukje hoger in bed, armen goed leggen, steun van het bed iets hoger of iets lager. Hij kan het niet zelf. Door de ziekte van Parkinson moet het voor hem voelen als ” vlinders in een duikerspak“. De vlinders zijn zijn gedachten, het duikerspak als gevangenis voor zijn lichaam. Ik zet de hoofdsteun iets hoger, langzaam, anders verliest hij mogelijk even het bewustzijn. Wanneer hij redelijk rechtop zit, maak ik de gordijnen rond zijn ziekenhuis bed open. Zijn vrouw en dochter komen binnen en een trage maar grote lach verschijnt op zijn gezicht. Hij kan niet lopen, bewegen, praten. Wat hij wel kan is kijken naar zijn vrouw en dochter. En luisteren, vooral luisteren. Hij is hooguit 40 jaar, zijn dochter 10 denk ik. Zijn dochter gaat, met frisse wangen van de buitenlucht, op de rand van haar vaders bed zitten. Ze vertelt honderduit over wat ze heeft gedaan op school. Een twinkeling in de ogen van haar vader. Er loopt een traan over zijn gezicht. Ik verlaat geroerd en met neergeslagen ogen de kamer.

Het is al wat jaren geleden, dat ik me in deze situatie bevond. Ik moet er nog vaak aan denken. Kijken en luisteren was het enige wat deze jonge man nog kon. Maar voor hem een levensader. Zijn enige toegang tot zijn vrouw en dochter, de buitenwereld. Hij haalde uit de informatie die hij door het zien en horen ontving kracht en energie om het leven te blijven leven.

En daar zit ik dan nu met mijn dictafoon. Ik ben bevoorrecht om, samen met fijne collega’s, een training Storytelling te mogen volgen. We krijgen de opdracht om minimaal twee verhalen op te halen en zo letterlijk mogelijk weer te geven. Een goede vraag formuleren valt nog niet mee. Maar luisteren dat kan ik wel. Dacht ik. Luisteren met uitgesteld oordeel (Prachtig woord: Epoché). Als je echt luistert, oordeel je niet zei ik nog tijdens de training. Ik zit achter de computer en werk mijn gesprek uit. Voor deze opdracht heb ik een student gevraagd een situatie te vertellen die zich voorgedaan heeft in Studio L&D, en die bijgedragen heeft aan haar leerproces. Steeds speel ik een stukje af, en typ het uit. Ik hoor mezelf aan het eind van het gesprek terugkoppelen aan de student wat het verhaal me brengt. Op welke manier ze heeft geïntervenieerd tijdens de situatie die ze omschrijft. Terug lezen, en nog eens lezen… Ik gaf de student feedback op iets wat ze niet verteld had. Ik had niet goed, en zonder oordeel, geluisterd. Het lastige was dat ik, tijdens de situatie die ze beschrijft ook in Studio L&D aanwezig was. Ik wist dus waar ze het over had. Die ervaring kleurde mijn beeld van het verhaal die de student vertelde. Mijn hersenen koppelde dit verhaal aan een eerdere gebeurtenis, die kennelijk indruk op mij had gemaakt. Ik vulde haar verhaal dus aan met mijn eigen ervaringen. Goed, écht goed luisteren valt nog niet mee.

Het is voor mij een wijze les. Ieder mens draagt een prachtig verhaal met zich mee. Ik hoef alleen maar een vraag te stellen, en vervolgens te luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Ontdekken welke verhalen er nog meer schuilen in een verteld verhaal. Annet Scheringa van de Storyconnection gaf dit tijdens de training al aan, probeer het eens, 3 keer de L in plaats van Luisteren, Samenvatten en Doorvragen…

De meester luisteraar himself, de Dalai Lama kan dat als geen ander. Zijn wijze woorden zijn dan ook: When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new. De man in het ziekenhuisbed genoot van de verhalen van zijn dochter, gebruikte zijn ogen om zíjn verhaal te vertellen. Of om anderen aan te moedigen door te gaan met hun verhaal. Het verhaal van een ander echt binnen laten komen. Het zonder oordeel onderzoeken wat het verhaal je brengt. Deze man bleef letterlijk in leven door te luisteren naar de verhalen van zijn geliefden. Het maakt me opnieuw stil, en leer….

website, facebook en twitter Opleidingskunde
Studio L&D

3 Reacties to “Hoor jij écht wat er gezegd wordt?”

avatar Petra Jagtman schreef:

Prachtig weer, Christel!!

avatar Monique Goris schreef:

Wow, daar word ik dan weer stil van. Mooi ook hoe verhalen overlopen, van de een naar de ander en er rode draden ontstaan, of losse eindjes… Stemt tot nadenken ook (met een ijsje ;-)

avatar Christel schreef:

Deal!