Afstuderen? Een gaaf avontuur!

15 mei 2017 door Bart van de Moosdijk

Bart van de Moosdijk is oud-student Opleidingskunde en student Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht

Een aantal weken geleden schreef Christel Vissers een mooie blog over werkplezier. Ik kon me erg goed vinden in deze blog en schreef een reactie. Christel greep haar kans en vroeg me om mijn ervaringen van de proeve van bekwaamheid bij Opleidingskunde te delen. Natuurlijk wil ik dat, een gaaf avontuur waar ik graag meer over vertel.

Mijn proeve van bekwaamheid
Afgelopen jaar heb ik mijn studie Opleidingskunde afgerond bij Vereniging ION; branchevereniging in de oppervlaktebehandeling. Een toffe opdracht wachtte me daar. Ze wilde graag dat de cursus Poedercoaten die ION aanbiedt, meer aansloot bij de deelnemers en hun praktijk. Let’s go!

Ik begon met een plan van aanpak, wat uiteindelijk een lang en heel leerzaam document bleek. Wat zijn mijn onderzoeksvragen?, Wie wil ik gaan interviewen?, Naar welke begrippen ga ik literatuuronderzoek doen? Deze vragen bleken lastiger te beantwoorden dan ik in eerste instantie dacht. Gelukkig lukte het me uiteindelijk wel en had ik een goede basis voor mijn afstudeerproject.

Tijdens het onderzoek dook ik de boeken in om met literatuur een geschikte invulling te vinden voor het ontwerp van de cursus Poedercoaten die ik voor ION ging herontwerpen. Daarnaast nam ik veel interviews af. Ik sprak met de mensen van ION, docenten, cursisten en opleidingsexperts uit de praktijk. Hiervoor heb ik veel van Nederland gezien. Van Eindhoven, tot Schoonhoven en Heerenveen, ik heb het voor mijn onderzoek allemaal aan mogen doen.

Als resultaat heb ik een ontwerp voor de cursus Poedercoaten gemaakt met uitgewerkte werkvormen, leerteksten en presentaties.

De presentatie in Studio L&D
In Studio L&D presenteer ik mijn afstudeeronderzoek. Ik vertel over mijn ervaringen, wat ik geleerd heb en wat het opgeleverd heeft. Ik neem je mee naar mijn afstudeeravontuur om je te inspireren voor je eigen onderzoek.

Daarnaast ben ik vooral benieuwd naar jouw vragen over de proeve van bekwaamheid. Hier maak ik dan ook ruim tijd voor om samen met jullie in gesprek te gaan voor de proeve die je te wachten staat. Jullie eigen avontuur, waar ik je graag een stapje mee verder op weg help.

Dus wil jij inspiratie, een voorbeeld van de proeve zien en je vragen kunnen stellen? Kom dan donderdag 18 mei om 12.30 uur naar Studio L&D!

website, facebook en twitter Opleidingskunde
Studio L&D