Ga jij met plezier naar je werk?

29 maart 2017 door Vissers Christel

Christel Vissers, praktijkbureau Opleidingskunde en Studio L&D

“Clap along if you know what happiness is to you…”

Ik ben in gesprek met een meisje van ongeveer 23 jaar. We spreken elkaar over een aantal stellingen tijdens een workshop van een student van Opleidingskunde (Als je het mij vraagt..). Een stelling gaat over hoe je je werk ervaart. Ik vertel haar dat ik geen dag met tegenzin naar mijn werk ga. Met grote ogen kijkt ze me aan: Wat? Kan dat?…..

Het zette me aan het denken. Welke factoren spelen een rol om met plezier naar je werk te gaan? Ik moet denken aan de voorjaarsvakantie. Ik was met mijn zoon in Den Haag. We stapten in de tram om van het gemeentelijk museum van Den Haag naar het strand te gaan. Ik kom er niet dagelijks, dus vroeg ik aan de machinist waar we het beste uit konden stappen. Op een hele vriendelijke manier hielp hij ons, maakte een praatje en wenste ons een fijne dag. Zowel hij als wij vervolgden onze weg met een glimlach. Na het bezoek aan het strand doken we nog snel even een winkel in. Ook daar had ik een vraag, maar werd met een diepe zucht en hangende mondhoeken een soort van geholpen. Tijdens het avondeten bespraken mijn zoon en ik de twee verschillende manieren van hoe je invulling kunt geven aan je werkdag. We wisten alle twee wel waar we zelf voor zouden kiezen. Geluk op de werkvloer: overduidelijk dat je daar (ook) zelf iets in te doen hebt.

Geluk is dansen op Happy van Pharrell Williams in de collegezaal van het gebouw van Educatie. Wanneer kan dat nou?! Het kon tijdens een lezing: ”Geluk op de werkvloer” van Bart de Bondt, in het kader van de “Week van de mobiliteit”. Ik was nog steeds op zoek naar wat een rol speelt om met plezier naar je werk te gaan. Deze bijeenkomst wilde ik dan ook niet missen. De eerste zin van De Bondt raakte me gelijk: “Wil je geluk ervaren op je werk? Maak dan van wat je doet een gevolg van wie je bent en niet omgekeerd”.

De pijlers die De Bondt aangeeft zijn belangrijk om geluk op de werkvloer te ervaren: (maatschappelijk) belang, autonomie, meesterschap, erkenning krijgen en sociale connectie. Ik denk dat het al enorm helpt wanneer een aantal van deze pijlers terugkomen of te vinden zijn binnen de werkomgeving. Marc Lammers gaf tijdens een bezoek aan Opleidingskunde een paar jaar geleden ook het belang van meesterschap aan. Zijn motto: probeer niet van een 6 een 7 te maken, maar van de 8 een 10! Daar krijg je energie van!

Het is niet iedereen gegeven om op een werkplek te kunnen werken waar je merkbaar gewaardeerd wordt voor wat je doet, of waar je vrijheid ervaart om keuzes te maken. Aan de andere kant kun je juist heel veel, als je de mogelijkheden ziet. Wanneer je een volgende stap zet, al is deze nog zo klein, naar een manier van werken die recht doet aan wie je bent.

Angst blijkt een veel voorkomende reden te zijn om bepaalde keuzes niet te maken. Hierdoor laat je mogelijk niet zien wie je werkelijk bent. Door volledig authentiek te zijn op je werk, zul je geluk vinden. Soms even terug gaan naar hoe je je voelde in de kindertijd, ongeremd en ongedwongen. Zijn wie je bent zonder de angst stom of raar gevonden te worden.

De machinist in Den Haag maakte iets van zijn dag, door ons vriendelijk te helpen en een praatje te maken. Hij had onze dankbare gezichten niet gezien als hij ons met een zucht te woord had gestaan. Ik weet niet of deze man al zijn hele leven droomde om machinist te worden. Maar door de manier waarop hij zijn werk uitvoerde kreeg hij zichtbaar energie. Het zit ‘m volgens mij niet alleen in wat je doet, maar met name hoe je het doet. Ik ga eens nadenken wat mijn volgende stap gaat worden, om nóg meer geluk te ervaren op mijn werkplek.

“Clap along if you feel like that’s what you wanna do”!

website, facebook en twitter Opleidingskunde
Studio L&D

2 Reacties to “Ga jij met plezier naar je werk?”

avatar Bart van de Moosdijk schreef:

Erg mooie blog Christel! Ik had ook het genoegen dat ik bij de voordracht van Bart de Bondt mocht zijn. Je blog is voor mij een prettige reminder over wat ik daar heb meegemaakt. De opgedane inzichten verwoord je erg mooi. Dankjewel Christel :-)

avatar Christel schreef:

Leuk dat je de lezing ook hebt kunnen bijwonen Bart! Dank voor je mooie reactie