Opleidingskunde werkt samen met de Trainer van het Jaar!

22 december 2016 door Janita Moes

foto-onderstroomIn maart 2017 gaat de nieuwe post-hbo ‘Trainen op de onderstroom’ van start. Deze post-hbo is een initiatief van Opleidingskunde en Silvia Blankestijn (Trainer van het Jaar 2015-2016) van Blankestijn & Partners.

Het was mei 2015 toen ik onder het motto van ‘those who dare to teach, must never cease to learn’ een workshop ging volgen bij Trainer van het Jaar Silvia Blankestijn. De workshop ging over Trainen met impact, haar nieuwste boek. Tijdens die workshop had Silvia mij in een mum van tijd volop in de leerstand en vol in reflectie op mijn gedrag als trainer en het effect daarvan op de deelnemers.

Silvia was bereid om voor de derdejaars voltijdstudenten een workshop te geven rondom trainen en coachen op procesniveau en ook de alumni kregen de kans ondergedompeld te worden in haar inzichten rondom trainen. De samenwerking tussen Silvia en Opleidingskunde kwam als vanzelf meer tot bloei toen het idee ontstond om studenten Opleidingskunde te betrekken in het testen van een nieuwe tool die Silvia aan het ontwikkelen was. Studenten sprongen hier gretig in en hebben een mooie bijdrage geleverd.

In het vervolg van deze blog vertelt Silvia over de tool Ontwikkelingspunt die voor iedere Opleidingskundige waardevol kan zijn. En ze vertelt meer. Want op de dag dat ik mijn bijdrage wilde gaan leveren door het testen van de tool bij Silvia op kantoor, kreeg het gesprek een andere wending…

Silvia BlankestijnJanita kwam bij mij op kantoor om mee te denken over Ontwikkelingspunt. Inmiddels is de webapp online en sluit de gratis content aan bij alle feedback die in de testfase is gegeven. Je kunt de webapp als website bekijken of hem als webapp op je iphone zetten. Ik deel theorieën die je direct kunt toepassen in je trainingen, beschrijf vele trainersmethodieken, interventies en werkvormen. Je kunt Ontwikkelingspunt bijvoorbeeld gebruiken om ideeën op te doen bij de voorbereiding van je training of als helpdesk tijdens je training. In de footer vind je de button ‘Stel een vraag’ waar je je lastige trainingssituaties kunt inbrengen. Elke maand geef ik praktische tips voor een ingebrachte trainingssituatie.

In de samenwerking tussen Opleidingskunde en Blankestijn & Partners bleek al zeer snel hoeveel ‘common ground’ we hebben. Zo hadden we los van elkaar een indeling in vier trainersniveaus ontwikkeld, die naadloos op elkaar aansloot. Deze niveaus vind je ook terug op Ontwikkelingspunt, zodat je je informatie kunt vinden bij het type training dat je gaat geven: een vakinhoudelijke training, een vaardigheidstraining, een procestraining of een teamtraining.

Een andere gedeelde visie is die van het trainen op de bovenstroom (gedrag en effect op omgeving) en de onderstroom (mentaal, emotioneel, fysiek en zingevingniveau). Beide gemeenschappelijke kaders liggen ten grondslag aan de nieuwe gezamenlijke post-hbo ‘Trainen op de onderstroom’, voor vaardigheidstrainers die willen doorgroeien naar procestrainer. Een opleiding waar je kennis maakt met het trainen op het mentale, emotionele, fysieke niveau.

In maart 2017 start deze post-hbo voor afgestudeerd Opleidingskundigen en vaardigheidstrainers uit het werkveld. Bekijk de brochure voor meer informatie over de post-hbo.

website, facebook en twitter Opleidingskunde
Studio L&D