De kracht van Opleidingskunde

22 december 2011 door Daniëlle van der Mooren

Daniëlle van der Mooren is student Opleidingskunde voltijd en heeft deze blog geschreven in verband met “Wat is een goede opleiding?

Zoals Jeroen Nagtegaal al schreef; geen enkele opleiding is perfect, omdat iedereen andere eisen stelt aan een opleiding. Ook heeft iedereen andere wensen ten opzichte van zijn opleiding. Hieronder heb ik beschreven waarom Opleidingskunde voor mij een goede opleiding is. Een andere mening, maar wel een welke inzicht geeft in hoe Opleidingskunde te werk gaat en waarom dit goed is voor mij.

Valkuilen van jezelf ontdekken
Wat voor mij Opleidingskunde een goede opleiding maakt is het feit dat ze niet alleen oog hebben voor jou als professional (to be), maar ook voor jou als persoon. Je ontwikkelt je door het leren van theorie en door het oefenen van methodieken en werkvormen. Tegelijkertijd zijn er ook momenten waarop je jezelf tegen komt. Bij het vak Begeleiden van Lerenden bijvoorbeeld. Dit in combinatie met de leerlijn psychologie geeft veel inzicht in waar gedrag vandaan komt, ook jouw eigen gedrag. Je wordt je bewust van je valkuilen waar je vervolgens aan kan werken.

Samen leren
Wat ik ook erg goed vindt aan de opleiding is de hoge mate van samenwerking. Je moet voor veel opdrachten samenwerken. Hier ontdek je de valkuilen van de ander en leer je daarmee om te gaan om tot een goede samenwerking te komen. Het is prettig om op deze manier van en met elkaar te leren.

Docenten leren ook
Wat mij opvalt aan Opleidingskunde is de leergierigheid van de docenten. Dit klinkt raar omdat zij ons moeten leren hoe het zit, toch stralen zij een openheid uit waardoor je in gesprek komt. Je kan overleggen en discussiëren, terwijl mijn ervaring bij andere opleidingen is dat de docent jou wat leert en dat dien je aan te nemen. Gelukkig is dit niet bij Opleidingskunde het geval. Zowel de docenten als de studenten leren van elkaars meningen en ideeën. De docenten blijven wel docent (expert in het vak), maar door deze open houding creëren zij een veiligheid waarin het effect van leren optimaal is.

‘They practice what they preach’ en dat is de kracht van Opleidingskunde.

Website Opleidingskunde voltijd

1 Reactie to “De kracht van Opleidingskunde”

avatar Francis schreef:

Een goede opleiding is ook zeker eentje waar je als student goed begeleid wordt. Als ik vroeger niet goed begeleid was, had ik het nooit gered en nu niet zo een heerlijke carrière op de basisschool gehad. Ik heb daar vooral mijn leraren voor te danken :)