Keuzes

13 oktober 2011 door Dyonne Béatse

Dyonne is tweede jaars voltijd student Opleidingskunde

Het leven bestaat uit keuzes: welke opleiding ga ik doen, wat voor een kleren doe ik vandaag aan, zal ik dit weekend uit gaan, zal ik met de fiets of met het openbaar vervoer gaan? Noem maar op, elke dag maak je keuzes. Sommige keuzes zijn op korte termijn, sommige op lange termijn.

Hoe maak je nu de goede keuze? Ik heb altijd geleerd de voor- en de nadelen naast elkaar te zetten, met het idee dat de keuze met de meeste voordelen de juist keuze is. Maar dat is het niet altijd..

Na het lezen  van de blog over Zuid-Afrika, moet ik zeggen dat er een keuze op mijn keuzelijstje is bijgekomen. Zal ik volgend jaar vijf maanden stage gaan lopen in Zuid-Afrika? Het lijkt me een ontzettend mooie ervaring, maar er zitten ook wat “nadelen” aan:

–       Hoe kom ik aan al dat geld. Flink sparen is de oplossing. Dit houdt in dat ik activiteiten achterwege moet laten. Maar heb ik het er voor over om niet naar het concert van Ilse deLange te gaan, geen weekendje naar Parijs te gaan, mezelf minder te verwennen met lekkernijen, minder  te gaan winkelen, en noem maar op. Alles moet geminderd worden..

–       Daarnaast heb ik nog nooit gevlogen, en een zekere vliegangst komt dus ook om de hoek kijken.

–       Houd ik het 5 maanden vol in een voor mij onbekend land met onbekende mensen. Hoe snel ga ik heimwee krijgen?

–       En daarnaast mis ik dan de airborne, die ik altijd elk jaar met mijn tweelingzus loop. We hadden gepland dat we dan de 40km zouden gaan lopen om ons voor te bereiden op de vierdaagse.

–       En ook mis ik dan kerstmis en oudejaarsavond. Gezelligheid en oliebollen eten met de familie zit er dan niet in.

Gek hoe er eigenlijk voor mij meer nadelen zijn dan voordelen. Want op mijn voordelen lijstje staan er slechts twee: de wereld zien en ervaring op doen.

Toch ben ik nog lang niet uit over mijn keuze. Het vraagt veel bedenktijd om de juiste keuze te kunnen maken. En ik heb nog even tijd. Maar voor de zekerheid, begin ik alvast met sparen. Je weet tenslotte maar nooit..

Website Opleidingskunde

2 Reacties to “Keuzes”

avatar Maria schreef:

Helemaal waar: het leven vraagt erom veel keuzes te maken, dat is vaak lastig, zeker als het om ‘grote’ dingen gaat… Het is ook iedere keer maar weer de vraag hoe de keuzes uitpakken, wat zullen de gevolgen zijn? Vaak vraagt het dan dus ook om een stukje vertrouwen en durven loslaten. Wij willen graag weten hoe de dingen gaan lopen en vinden het dan moeilijk om onze zekerheden op te geven, terwijl dat ons er ook van kan weerhouden bepaalde ervaringen op te doen in het leven.
Tegelijkertijd is het goed om je hart te volgen en je te bedenken of je een keuze maakt omdat je iets écht heel graag wilt en daarvoor bepaalde dingen wilt laten. Of wil je het eigenlijk toch niet echt graag genoeg? Beseffen we ons ook dat we bepaalde dingen niet persé op korte termijn hoeven te doen, maar dat we ook best een paar jaar kunnen wachten om iets te ondernemen. Soms ben je nog niet helemaal klaar voor bepaalde keuzes, soms laten we ons leiden door angst of stomme excuusjes.
Maar soms is het ook terecht dat je nog twijfeld, dat je de tijd wilt nemen om iets te overdenken en dan nog even te wachten met een keus…

Het leven loopt niet weg, mogelijkheden blijven bestaan: het is maar net hoe de dingen op je pad komen en waar je écht klaar voor bent.

*tip: Ga eind januari 2012 eens een praatje maken met één van de twee studenten die op dit moment in Z-A zitten voor Praktijkleren.

avatar Anouk schreef:

Wat een leuke en herkenbare blog! Ik heb afgelopen zomer over dezelfde keuze nagedacht, maar dan voor afstuderen in Z-A..
Ik sluit me zeker aan bij de conclusie en tip van Maria.

Daarnaast zou ik als tip willen geven: denk er niet teveel bewust over na maar laat het eens rusten, de keuze van je gevoel komt dan vanzelf!:) Veel succes!!