De wereld zien door de bril van een ander

9 september 2011 door Wilma Knol

Wilma Knol is onder andere docent bij Opleidingskunde

De vakantie is gelukkig weer voorbij, ik ben blij dat ik weer aan het werk kan. Niet dat de vakantie niet leuk was, juist erg leuk, maar ik sta weer te trappelen om te werken, nieuwe studie te starten, te leren, te delen en inspiratie op te doen.

Die inspiratie ga ik zeker opdoen in mijn studie Master Begeleidingskunde. De eerste twee studiedagen zitten er op en de uitdaging is groot, maar ik voel mij zeker dat ik het aankan. De groep voelt veilig om mijn leerproces te starten en mijn ervaringen te delen.

Het eerste jaar staat supervisie centraal en het is hierin mijn uitdaging niet door te slaan in mijn empathisch vermogen en mijn aannames en herkenningen te parkeren.  Het tweede jaar staat in het teken van veranderkunde en wordt een complex begeleidingsvraagstuk in de praktijk uitgevoerd.

Daarnaast haal ik veel inspiratie uit het uitdagen van studenten Opleidingskunde om het heft in eigen hand te nemen ten aanzien van hun leerproces in de leerlijn ‘Persoonlijk ondernemerschap’. Centraal hierin staat het boek van Stephen Covey De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (2010). Soms best lastig, maar het is mooi om te zien wat de studenten aanspreekt en hoe zij dit vertalen naar hun eigen ontwikkeling en het kiezen van hun persoonlijke ontwikkelpad. Voor sommigen is dit pad kaarsrecht en voor anderen is dit een bochtig pad, lang of kort het maakt niet uit. Belangrijk is dat iedereen een keuze maakt die bij hem of haar past.

Ik ben benieuwd naar hun eindpresentaties. Dit geeft mij de mogelijkheid om even door hun bril mee te kijken naar de wereld. Dit levert zoveel mooie beelden op, ik voel mij hierdoor een rijker mens.

Probeer het ook eens!

Website Opleidingskunde

2 Reacties to “De wereld zien door de bril van een ander”

avatar Hester Bartels schreef:

Ik sta versteld dat ik bij deze Han opleiding pagina een aap met een bril zie. De aap heeft een ketting om zijn nek en kleding aan. U zou een beter voorbeeld moeten geven, uiteraard is deze aap buiten geestelijk-, ook lichamelijk mishandeld, heeft geen tanden meer, die zijn er uit geslagen en moet kunstjes doen.

Ik hoop dat u dit serieus neemt en de foto zal verwijderen.

m.vr.gr. H. Bartels

avatar Hester Bartels schreef:

Ik sta versteld dat ik op deze HAN site een aapje met bril zie. Dat er nog mensen bestaan die dit grappig vinden en niet nadenken over waarom het dier zo’n vreemde kaak heeft, ketting om en bril op. Ronduit triest!
Deze aap is zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld. Zijn tanden zijn uit zijn bekje geslagen toen hij volwassen werd en hij moet kunstjes doen. Hij is als jonge babyaap bij zijn moeder weggehaald of zijn moeder is gedood, dit is voor ieder wezen traumatisch. Hij heeft een ketting om en kleertjes aan. Dit moet je niet willen!
Ik hoop dat u uit respect voor het dier de foto zal verwijderen of er bij schrijft wat een ellendig leven dit beestje heeft.
m.vr.gr,
Hester Bartels