Virtueel laboratorium voor veilig uitvoeren van complexe handelingen

16 februari 2016 door Ton Ammerlaan

In laboratoria werken studenten aan experimenten. Ze volgen hierbij protocollen die beschrijven hoe ze een bepaalde analyse, reactive of synthese het beste kunnen uitvoeren. Hoe de chemie en de reacties werken is soms lastig voor te stellen. Daarnaast worden studenten ook uitgedaagd om vooral veilig en accuraat te werken. Oefenen met veel chemicalien en apparaten is vaak kostbaar. Want er gaat wel eens wat mis.

Eerder waren er iniatieven in SimCity om met avatars in een virtuele wereld van het lab beroep te werken. De ervaringen van de scholen die hiermee begonnen was dat vooral het opstellen van een lab, de inrichting, de uitwerking van protocollen en het opzettelijk inbouwen van fouten leerzaam waren. De bouwers haden er het meeste aan. De gebruikers daarentegen vonden de SimCity ervaringen vooral leuuk, maar de transfer naar de echte wereld was minder groot dan gehoopt.

Op siites als LabTube staan niet alleen interviews met prominente lab professionals, maar ook animaties van complexe processen in de biologie en chemie. Deze animaties geven in cartoonvorm een duidelijker beeld van polymerase, extractive en van moleculaire veranderingen. Hierdoor kunnen studenten snel een goed beeld krijgen van de leerstrof. Geen wonder dat veel studieboeken in de life sciences verwijzen naar video’s uit labtube, en zelf hun versies aanbieden. Ook lab leveranciers zetten tegenwoordig veel instructiefilms naast deze video’s, zodat de gebruiker visueel een indruk heeft van het instellen van de lab apparatuur en van het chemisch proces

Sinds kort is er een Deens alternatief wat raakvlakken met alle bovenstaande zaken heeft. LabSter geeft medewerkers en studenten niet alleen de gelegenheid om veilig labwerk (en andere expt) in een 3 d omgeving uit te voeren, maar ook om complexe processen te animeren. Daarnaast zijn er onderwijskundige uitbreidingen, zoals  een virteel lab plus quiz tool voor kennisvragen.

Kost 50 dollar per student per periode… misschien minder bij grote aantallen. Details zijn op te vragen bij https://www.labster.com/