HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Logistiek en Economie

Wie facturen sneller betaald wil krijgen, komt vanzelf uit bij Supply Chain Finance

28 maart 2017 door Hans van Poppel

Jan Jansen, docent-onderzoeker van het KennisDC Logistiek Gelderland aan de HAN ontvangt regelmatig verzoeken van bedrijven om studenten in te zetten bij de vertaling van Supply Chain Finance (SCF) naar de praktijk. Recent is onder de vlag van het KennisDC Logistiek een onderzoek gestart naar SCF bij bedrijven in de automotive industrie.

Jan Jansen schetst hieronder puntsgewijs hoe het werkveld zich ontwikkeld heeft.

Het vak logistiek houdt zich traditioneel bezig met goederenstromen in de keten, en later werden dat ook dienstenstromen in de keten. Vervolgens werden de IT-stromen steeds belangrijker (denk aan topics als: MRP, ERP, EDI, Barcodes en RFID). In de tussentijd werd al lang gewerkt aan manieren om de facturen op tijd betaald te krijgen. De kosten van het werkkapitaal kunnen daarmee immers gedrukt worden. De laatste jaren hebben de financiële stromen als geheel steeds meer aandacht gekregen: Ketenfinanciering of Supply Chain Finance.

Lees verder

Uitnodiging voor evenement Logistiek Manager van Het Jaar

14 maart 2017 door Hans van Poppel

Donderdag, 30 maart 2017 van 09:30 tot 19:00 in de Jaarbeurs in Utrecht. Deelname is gratis.

5 logistieke managers en 5 jong logistieke talenten strijden om een podiumplek. Het thema van het evenement Logistiek Manager van Het Jaar is Logistiek als Game Changer 2.0.

Logistieke bedrijven zijn altijd op zoek naar jong talent, dus studenten, net-afgestudeerden en alumni zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit evenement waar in 2015 oud-LE-student Stefan Kleijngeld de hoofdprijs van Jong Logistiek Talent in de wacht sleepte. Tijdens deze dag zijn er volop mogelijkheden om via interactieve werkvormen met anderen in contact te komen.

Zie http://www.lmvhj.nl/ voor programma en inschrijven.

 

Link tussen bedrijf en student: HAN Employment

7 maart 2017 door Hans van Poppel

Bij de opleidingen Logistiek & Economie wordt op diverse manieren de verbinding gemaakt tussen bedrijven en studenten. Op deze blog geven we daar regelmatig voorbeelden van. In dit bericht kijken we naar HAN Employment.

Coördinator Chantal Verburg vertelt:
“HAN Employment is constant op zoek naar werkplekken voor duaal- en deeltijdstudenten. We proberen allerlei mogelijkheden te creëren voor studenten Logistiek, om hun studie met werk te combineren. Zie ook de vlog over een bezoek bij Dachser: YouTube Preview Image
Lees verder

Een niet-volle truck op de weg is eco-terrorisme

23 februari 2017 door Hans van Poppel

“Een niet-volle truck op de weg is eco-terrorisme”, dat was de stelling van de bevlogen gastspreker Henk van der Wal (CEO Van der Wal). Hij sprak op dinsdag 21 februari de TLN Collegetour 2017 (het 4e deel) aan de HAN in Arnhem.

De TLN Collegetour is een initiatief van TLN en het KennisDC Logistiek met als doel het logistieke bedrijfsleven en logistiekstudenten bij elkaar te brengen rond een aantal innovatiethema’s in de logistiek. In dit college was het thema ‘De rol van duurzaamheid in de relatie LDV’er – verlader’. HAN-docent Reinder Pieters gaf een inleiding, op basis van zijn promotie-onderzoek, waaruit onder andere bleek dat duurzaamheid geen onderscheidend thema is bij logistieke dienstverleners.

Lees verder

Afstudeeronderzoek last mile Nijmegen

14 februari 2017 door Hans van Poppel

Het kennisDC Logistiek Gelderland heeft in Zutphen onderzoek gedaan naar the last mile (ook wel stadsdistributie genoemd). In Nijmegen wordt voortgebouwd op dit onderzoek. LE-student Mark van de Munt doet zijn afstudeeronderzoek over de last mile in Nijmegen. Mark beschrijft het zelf als volgt:

“De laatste kilometers van een rit kosten de meeste tijd en zorgen voor de meeste overlast. In een stad kun je immers minder doorrijden dan op de snelweg en niemand vindt het fijn om zich langs een ronkende vrachtwagen midden in een winkelstraat te moeten wurmen.

Het aankomende halfjaar studeer ik bij het KennisDC Logistiek Gelderland af door middel van een onderzoek naar de last mile in de gemeente Nijmegen. Hierbij ligt de focus op de ochtendspits. Allereerst zal ik de aard en omvang van de goederenstromen in kaart brengen. Vervolgens ga ik onderzoeken op welke manier de last mile verduurzaamd kan worden. Lees verder