Game Play Go; een week om nooit te vergeten

23 oktober 2017 door Claudia Verkerk

Claudia Verkerk, tweedejaarsstudente HAN Pabo

Gedurende het eerste jaar hoorde je er al over. Op de wc’s, in de gangen. Tussen het geroezemoes door hoorde je dit vaak.Het rooster werd bekend, en dit was het eerste dat je opviel.

18 september was het zover: de Game Play Go week!
De Game Play Go week is een projectweek voor tweedejaarsstudenten aan de HAN Pabo. Het doel hiervan is om studenten te laten merken hoe belangrijk spel is in de ontwikkeling bij kinderen. Ook helpt deze week bij de keuze voor het jonge of oude kind.

In de GPG-week zijn de tweede klassen in drieën verdeeld: een onderbouw-, middenbouw- en bovenbouw groep. Ik zat in de middenbouw groep, en dit betekende dat ons groepje een spel zou gaan maken voor kinderen van groep 4.

Naast het maken van een spel voor groep 4, dat aan het eind van de week gespeeld wordt, hadden we dagopdrachten. Hier konden we punten mee verdienen. Alle verdiende punten werden bijgehouden en aan het eind van de week werd er een winnaar uitgeroepen.

Iedereen mocht kiezen voor welke bouw hij of zij een spel zou maken, mits het een beetje eerlijk verdeeld was. Ik heb gekozen voor de middenbouw omdat kinderen van groep 4 het hartstikke leuk vinden om spelletjes te spelen, te leren en nieuwe dingen te ontdekken. Het leek me geweldig om voor deze leeftijdsgroep een spel te mogen ontwikkelen.

Ons spel was gebaseerd op een escaperoom, maar in plaats van te ontsnappen moesten de kinderen in twintig minuten een schatkist openen. De ruimte waarin de kinderen het spel gingen spelen hebben we spannend aangekleed. De ramen werden verduisterd, er werden spinnenwebben opgehangen, er stond een glazen bol in de hoek van de kamer, ga zo maar door.

Om het spel te winnen moesten de kinderen de tovenaar verslaan. Deze had namelijk een schatkist gestolen en de kinderen moesten door middel van opdrachten uit te voeren deze schatkist openen. De opdrachten bestonden uit rekensommen, beweegopdrachten, opdrachten over aardrijkskunde en geschiedenis, etc. Als ze de kist open kregen binnen de twintig minuten, hadden ze gewonnen van de tovenaar en kregen de kinderen allemaal een certificaat.

Het was hartstikke leuk om dit spel te bedenken, ontwerpen en te maken. Maar de uitvoering was voor mij het meest bijzonder. De hele week hebben we hard gewerkt om iets moois te maken en aan het eind van die zware week zagen we de kinderen genieten van het eindproduct. Om die lachende gezichtjes te zien terwijl ze de opdrachten uitvoerden, was geweldig.

De kinderen hebben iets geleerd van ons spel, zonder het echt door te hebben. Dat was de reden waarom deze Game Play Go week zo onvergetelijk leuk was. Niet alleen de kinderen, maar wij ook hebben veel geleerd!