Op excursie naar de gymzaal

27 september 2017 door Thijs Verheijden

Thijs Verheijden, derdejaarsstudent HAN Pabo

In de Experimentweek ben ik samen met Jelle Jansen, Ruben ten Brundel en Jeffrey de Gram aan de slag gegaan om leerlingen een totaal andere manier te laten ervaren van die doodnormale weg naar de gymzaal. De dag dat we dit met de leerlingen hebben uitgevoerd was geweldig. Wij hebben zowel de juf als de klas veel kunnen bijbrengen over hun directe omgeving.

In de Bosch Camera App zijn tekeningen van de Nederlandse schilder Jeroen Bosch (schepper van duivels) verwerkt op een manier die vergelijkbaar is met het welbekende Snapchat. Met behulp van deze App. hebben wij de leerlingen bewuster hun zintuigen laten gebruiken en meer stil laten staan bij de omgeving om hen heen.

Benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk het filmpje!

De leerlingen van de Jan Ligthartschool in Arnhem gaan, net zoals veel andere scholen, tweemaal per week naar de gymzaal. Die weg leggen ze af, zonder dat ze daadwerkelijk stil staan bij wat er om hen heen allemaal te zien is.
Tijdens dit driedaagse experiment bewandelen studenten van de HAN Pabo Nijmegen diverse keren de weg die de leerlingen afleggen naar de gymzaal. Maar nu bekijken ze de omgeving door verschillende ‘brillen’.
Doel van deze excursie is om te ontdekken hoe je op veel verschillende manieren naar de werkelijkheid kunt kijken en hoe je op evenveel manieren de directe, concrete werkelijkheid kunt gebruiken als rijke leeromgeving.