Nieuw en spannend – maar het is het zeker waard

27 september 2017 door Helen Nagelhout

Helen Nagelhout, derdejaarsstudente lerarenopleiding geschiedenis

Aangezien de internationale minor hier in de lerarenopleiding van de HAN vooral gericht is op een internationale stage (en niet zo zeer op een internationale studie) schrijf ik deze blog over het wegwijs raken in een nieuw land, een nieuwe universiteit en een nieuwe manier van leren. Ik heb vier maanden in Kopenhagen gestudeerd, aan de UCC. Dit is een Deense hogeschool. Hoewel de UCC een beetje op de HAN lijkt qua gebouw, is het toch een heel andere omgeving (en het gebouw glinstert niet).

Nieuw land en nieuwe mensen
Ik was nerveus mijn eerste dag op de UCC, wat werd er van mij verwacht? Wat voor soort mensen zouden er zijn? Hoe zijn de docenten? De lesstof? Gelukkig was ik niet de enige die nieuw was. De hele Erasmusgroep is natuurlijk nieuw. Mensen vanuit heel Europa, allemaal niet bekend met de UCC en niet bekend met Denemarken. Dit schept meteen al een band. Sommige mensen kenden elkaar al voordat ze naar Kopenhagen afreisden, maar de meeste waren net zo nieuw en alleen als ik! Iedereen wilde elkaar graag leren kennen en nieuwe vrienden maken. Ik had al snel een groepje mensen met wie ik Kopenhagen kon gaan ontdekken.

Dat is absoluut mijn belangrijkste advies: zorg dat je mensen leert kennen en ga samen dingen doen. Als je mensen hebt waarmee je al je ontdekkingen kan delen, zorgt dit voor nog meer plezier! Een groepje werkt ook lekker motiverend, je hebt meer mensen die Facebook afspeuren naar leuke evenementen en mensen die foto’s van jou maken!

Tip voor het ontdekken van een land/stad: zorg ervoor dat je het openbaar vervoer snel uitvogelt en Google Maps is een godsgeschenk, al is verdwalen ook erg leuk!

Nieuwe manier van werken en leren
De reden waarom ik naar dit land ben gegaan, is dat je er geweldige vakken kunt volgen die je op de HAN niet worden aangeboden. Ook als dit niet je belangrijkste doel was, zijn de vakken toch wel deel van de hele ervaring. Grote kans dat je nieuwe universiteit anders werkt dan de HAN. Gelukkig zijn de docenten die de internationale vakken geven hier van op de hoogte en kun je ze alles vragen. Zie dit als een kans om niet alleen meer te leren over je vak, maar ook over leren zelf. De UCC is bijvoorbeeld een groot fan van samenwerken, zo’n groot fan dat je zelfs verslagen samen moet maken. Dit was een uitdaging voor mij, maar ook zeer leerzaam. Omarm alle nieuwe manieren en laat het maar gewoon op je afkomen, ik kan je verzekeren dat het allemaal goed gaat komen. En anders kun je altijd om hulp vragen!

Op een buitenlandse universiteit studeren is een geweldige ervaring, of de vakken zelf nou leuk zijn of niet. Je gaat zo veel meer leren dat lesstof en het is ondanks alle spanningen en uitdagingen absoluut de moeite waard. Ik wens je in ieder geval heel veel plezier en succes!

1 Reactie to “Nieuw en spannend – maar het is het zeker waard”

avatar Kees-Jan schreef:

Hallo Helen,
Leuk om deze kant van de minor te benadrukken. Dat je het naar je zin gehad hebt, had ik al in je leuke blogs gelezen.
Succes bij je LIO nu!
Kees-Jan