stage op Curaçao

5 juli 2017 door Kristina Koehler

Kristina Koehler, derdejaarsstudente lerarenopleiding Economie

Ik ben in 2017 voor mijn minor vijf maanden naar Curaçao geweest. Mijn stagebegeleider had een aantal vaste stagepartners en heeft mij het contact van een privéschool doorgeven. Toen heb ik mijn motivatiebrief en CV opgestuurd en werd ik aangenomen. Een half jaar van te voren ben ik met de voorbereidingen begonnen: verzekeringen, financiën, aanvraag beurzen, visum, tickets, paspoort en inentingen. Door op tijd te beginnen met deze dingen, ga je met een zeker gevoel naar het buitenland. Het visum kon ik trouwens pas ter plaatse aanvragen. Belangrijk is dat je wel alle benodigde documenten aanlevert, dit was een tijdrovend proces. Op Curaçao gaat namelijk alles poko poko (langzaam aan).
Helaas kwam ik niet in aanmerking voor een beurs. Dankzij een bijdrage van mijn ouders, mijn spaargeld en de studielening, was het financiële gedeelte rond. Het was een geweldige ervaring, maar onderschat niet de kosten van zo’n reis. Tijdens een buitenlandverblijf spendeer je meer geld, aangezien je ook allerlei activiteiten onderneemt om jouw (nieuwe) omgeving te verkennen. Ik was er gemiddeld €2.000 per maand kwijt. (€500 huurkosten, €500 vervoerskosten, €250 eten en drinken, €100 tanken en €50 stroomkosten). Maar in mijn ogen was het dat allemaal waard.

Eenmaal op het eiland beland, maak je super gemakkelijk contact met andere stagiaires en studenten. Iedereen wil leuke activiteiten doen (naar het strand, de Christoffelberg omhoog, salsa dansen, uit eten, gewoon van het leven en het weer genieten). Op Curaçao heb je namelijk doorgaand 30 graden en een zachte wind: heerlijk. Het hele leven speelt zich vooral buiten af, televisie kijken is op dit eiland een onbekend woord. Wat je ook snel zal merken, is dat mensen heel erg open en sociaal zijn. Heb je bijvoorbeeld pech met de auto, dan stoppen mensen om jou te helpen. Deze buitenlandstage heeft zeker een grote bijdrage geleverd aan mijn persoonlijke en sociale ontwikkeling.
Qua stage heb ik ook veel geleerd. Wel op een andere manier dan wanneer ik in Nederland was gebleven. Mijn begeleidster werd ontslagen, wat haar niet echt motiveerde om bij mijn lessen langs te komen of mij feedback te geven. De feedback had mij zeker geholpen om aan sommige leerdoelen te werken.
Aan de andere kant heb ik veel eigen verantwoordelijkheid gekregen. Naast de economie lessen heb ik ook nog Duitse lessen gegeven en was ik als onderwijsassistent bezig. Ik werd niet als stagiaire maar als volledige docent beschouwd en hiervan heb ik veel geleerd.

Als je aan mij zou vragen of ik nog een keer weg zou gaan: Zeker weten! Ik ben nu sinds een week thuis en ik mis het leven en mijn nieuwe vrienden ontzettend. Het is wel even wennen om weer terug in Nederland te zijn.

1 Reactie to “stage op Curaçao”

avatar Kees-Jan schreef:

Fijn dat je het zo naar je zin gehad hebt. Was het echt zo duur? Dat lijkt me erg veel….
Prettige vakantie,
Kees-Jan