Geschiedenisles geven in Paramaribo

5 juli 2017 door Luuk van Dijck

Luuk van Dijck, derdejaars student lerarenopleiding geschiedenis

Stage lopen in Suriname. Kan haast niet beter toch? Ik zal in deze blog wat verhalen delen over mijn stageperiode en mijn ontvangst op de eerste dag.

Mijn stage heb ik afgerond op de L. Schützschool. Dit is een MULO (meer uitgebreid lager onderwijs) school. Het valt te vergelijken met vmbo-kader en vmbo-theoretisch in Nederland. Op mijn eerste dag kreeg ik een stagebegeleidster toegewezen en ze nam het nodige met me door. De regels van de school, lesuren, boeken, etc. Hierna had ze haar eerste lesuur bij een eersteklas en ik ging meteen mee om te observeren.

Nou, nadat ik me even had voorgesteld aan de klas begon ze met de les. “Jongens en meisjes, vandaag gaan we het hebben over de eerste Europese beschavingen en dan te beginnen met de Grieken. Toevallig hebben we nu iemand onder ons die uit Europa komt.” Vervolgens de gehele klas in koor: “Wooooow, echt?!”. Ik ben namelijk nog de enige blanke die op de school rondloopt en dit lijken ze heel spannend te vinden. Maar goed, mijn begeleidster had de les geopend over de Grieken en toen trok ze mij ineens voor de klas. “Jij komt uit Europa dus vertel maar eens wat over de Grieken”. Nou daar stond ik dan. Zonder digibord, zonder beamer, maar met een schoolbord, twee krijtjes en het handschrift van een kleuter. Oei, oei…. Op het bord schrijven heb ik namelijk nog nooit hoeven doen, aangezien ik altijd gezegend was met stagescholen die een digibord of een beamer hadden. Nadat ik mijn eerste woordjes op het bord had geschreven moesten we dan ook even met zijn allen hierom lachen. De les ging verder erg goed en ook vertrouwde mijn begeleidster mij de overige lessen van de dag toe.

Mijn begeleidster was de enige geschiedenisdocent van de hele school. Zij gaf dus iedere klas geschiedenisles en hierdoor heb ik dus ook al kennis mogen maken met alle leerlingen van de school. Het is een erg sociale en vriendelijke school. Ik heb hier goed mijn lessen kunnen draaien. De Surinaamse leerlingen hebben me namelijk positief verrast. Ze waren over het algemeen geïnteresseerd in je les en deden vaak ook aardig mee. Al hadden ze wel wat moeite met mijn accent, maar dat werd na verloop van tijd minder.

Over stage heb ik mij geen zorgen hoeven maken, maar naar mijn weten maakt niemand zich ergens zorgen over in Suriname ;)

1 Reactie to “Geschiedenisles geven in Paramaribo”

avatar Kees-Jan schreef:

Niemand hoeft zich zorgen te maken, maar betekent dat dat jij het naar je zin gehad hebt? Zou je weer gaan? En wat heb je nog meer in Suriname gedaan? Volgens mij heb je heel veel meer te vertellen! :-)
Mooie vakantie.