Waarom stage (in groep 4) zo leuk is!

20 april 2012 door Danielle Rannenburg

Danielle is tweedejaars student Pabo Arnhem

Geen spijt van de pabo!
Zoals de titel al zegt, ik ga jullie even vertellen waarom stage eigenlijk zo leuk is!

Vandaag had ik echt een leuke stagedag. Zo’n dag waarop je bij jezelf denkt: Ja, ik heb de goede opleiding gekozen. Dit wil ik wel blijven doen tot ik met pensioen ga! Nadat iedereen uitgebreid al zijn/haar leuke vakantieavonturen had verteld, gingen we rekenen. Nou zijn er natuurlijk altijd wel een paar kinderen die je een som nog een keer uitlegt.

Vandaag was er een meisje en ze snapte het totaal niet. ”Ja maar juf! De tafel van 8 hebben we nog helemaal niet gehad. Hoe kan ik deze sommen dan weten?:(” Iedereen die op de pabo zit snapt waarschijnlijk dat ze hier handig moesten rekenen om zo aan het antwoord te komen.

Net op het moment dat ik geen idee meer had wat ik nog voor leuke voorbeelden en strategieën uit de kast zou kunnen trekken om mijn punt duidelijk te maken, viel opeens het kwartje. Zo vertelde ze me: ” Ooooh! Dus als ik 4×8 weet, kan ik daar gewoon het dubbele van doen voor 8×8. Dan doe ik gewoon eerst 30+30 en dan 2+2 en dan is het 64. En dan voor de volgende som doe ik er gewoon een keer 8 bij. En bij deze een keer 8 minder.” Ik zag hoe  blij en opgelucht ze me aankeek toen ze zo binnen een paar seconden het hele rijtje af had. Goed. Op dat soort momenten word ik zelf stiekem misschien wel net zo blij als het kind zelf. Vooral toen ze trots kwam laten zien dat ze zelfs bijna al haar werk af had! Hier kreeg ze dan natuurlijk ook een high five voor en ze beloofde me de volgende les weer net zo hard te werken.

De laatste roddels
Wat ik nou altijd zo grappig vind van zwemles, is dat ik op de weg naar het zwembad altijd op de hoogte word gesteld van de laatste roddels. Vandaag was dit natuurlijk weer het geval. ”Ik denk dat zij sowieso verliefd zijn. Want ze spelen de hele tijd samen!” Je zou er maar druk mee zijn als je acht bent. ”En zij hebben sowieso verkering! Ze lopen echt altijd samen naar de gym en naar het zwemmen! Ja, zij hebben sowieso wel.” Toch weer geleerd hoe je verkering kan krijgen. Samen lopen naar het zwembad.  Tijdens zo’n wandeltochtje krijg je zelf ook altijd de leukste vragen. Zo werd me vandaag gevraagd of ik ook kinderen heb gehad. Gehad. Ik wist niet eens dat je kinderen gehad kon hebben. Maar nee, de juf is pas negentien en wil nog lang geen kindjes!

Het omkleden voor het zwemmen is net een grote modeshow. Alle bikini’s en badpakken worden uitgebreid bekeken en geshowd. ” Juf ik heb een nieuwe bikini!” Wordt bijna elke keer door minstens drie kinderen geroepen. Ook worden de zwemoutfits goed door elkaar bekeken. ”Wauw, jouw badpak is mooi! Waar koop je die?” In de kleedkamer komt dan ook van alles voorbij. Van tijgerprint bikini’s tot speedy badpakken.

Spreekbeurt
In groep vier geven de kinderen voor het eerst een spreekbeurt. Hartstikke spannend natuurlijk, maar ook erg leuk. De leukste spreekbeurten komen dan ook voorbij. De meeste kinderen nemen dan tassen vol spullen mee en bedenken al waar ze hun spreekbeurt het jaar daarna over willen houden. Natuurlijk komen alle huisdieren voorbij. Als het even kan, worden ze ook nog mee naar school genomen.  Aan het einde van een spreekbeurt mogen de kinderen altijd vragen aan elkaar stellen en elkaar feedback geven. Dit is misschien nog wel net zo leuk om te horen als de spreekbeurt zelf. ”Ik vond dat je het wel goed deed. In het begin van de zin praatte je een beetje goed maar aan het einde een beetje zacht en dat vond ik wel jammer want ik kon het niet zo goed horen.

Mijn voorkeur
Jullie hebben misschien wel door dat ik groep 4 erg leuk vind. De kinderen zijn over het algemeen erg enthousiast, leergierig, willen je alles vertellen, maken de leukste opmerkingen en kunnen toch al vrij veel zelf. Hoewel mijn voorkeur toch uitgaat naar de bovenbouw, vind ik dit ook echt superleuk! Het zal me dan ook niks verbazen als ik later zelf voor groep vier sta.

website Pabo Arnhem

LinkedInFacebookShare

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: