Wat is een goede opleiding?

20 december 2011 door Jelle Egging

Jelle is derdejaars student Pabo Arnhem

De vraag wat is een goede opleiding is de vraag die centraal staat. De vraag staat centraal in mijn blog maar ook in de opleiding zelf. De pabo is constant op zoek naar het antwoord. Maar ook de studenten zijn op zoek naar het antwoord.

Duidelijkheid
Iets wat vaak mist op de pabo is duidelijkheid. In een opleiding is het belangrijk dat er veel duidelijk is. Wanneer zijn de toetsen, waar gaan de toetsen over? Ook is het belangrijk om te weten hoe een praktijktaak er uit moet zien. Wat moet er in en hoe wordt deze beoordeeld? Het is immers niet handig als de ene docent nakijkt volgens methode A, en de andere docent volgens methode B.

Zo is het wel eens voor gekomen dat een praktijktaak met een 5 wordt beoordeeld en na enkele aanpassingen ineens een 8 is geworden. Toeval? Het komt meerdere malen per jaar voor. Als voorbeeld kan ik ook het kunst en cultuurproject nemen. Alle studenten in R3 weten dan meteen waar ik op doel. De uitleg van de docenten was erg vaag. De ene docent legde het anders uit dan de andere docent. Zo kunnen wij als potentiële leraren wel zien dat communicatie tussen studenten belangrijk is.

Sfeer
Naast duidelijkheid is ook sfeer erg belangrijk. De sfeer op de pabo is goed. Als centrale ontmoetingsplek de kantine, is de pabo gezellig. Er komen veel studenten samen om aan opdrachten te werken maar ook om gezellig bij te kletsen. Naast de kantine is er ook nog de krantentafel in de hal. Je ziet iedereen binnenkomen en kan tijdens het lezen van het laatste nieuws meteen bij kletsen.

Lessen
Maximaal 3 dagen in de week ben ik aanwezig op de pabo. Donderdag en vrijdag loop ik stage. Op maandag en dinsdag heb ik lessen op de pabo. Op een goede opleiding krijg je leuke en inspirerende lessen. Nou moet ik zeggen dat dat op de pabo niet altijd het geval is. Het komt vaak voor dat er tijdens de lessen maar weinig mensen aanwezig zijn. Dat kan aan meerdere factoren liggen maar ik denk dat dat vooral ligt aan de inhoud van de lessen. Als je voor een paar lessen naar de pabo moet waarvan de inhoud niet relevant is, is de keus voor de meeste studenten snel gemaakt.

Stage
Het leukste moment van de week is stage. ‘s Morgens te vroeg je bed uit komen om iets later met een kop koffie wakker te worden in de lerarenkamer. Omdat je op de pabo al in het eerste jaar met stage begint, weten de studenten wat ze later kunnen verwachten. Het bezig zijn in de klas en lessen geven is voor studenten vaak het leukste wat er is. Dat is erg positief aan de pabo.

Werkweken
Om de sfeer tussen de studenten te versterken, zijn er in het tweede en derde jaar ‘werkweken’. In het 2e jaar ga je op werkweek naar de panoven in Zevenaar. Je maakt een dag met spelletjes voor een basisschoolklas. In het derde jaar ga je naar Texel. Veldonderzoek maar ondertussen ben je ook bezig met de sfeer.

Het is lastig om een goede opleiding te zijn. Pabo Arnhem heeft nog een aantal verbeterpunten, maar ook zeker punten die al erg goed zijn.

Er is nog werk aan de opleiding!

Meer verhalen over ‘Wat is een goede opleiding?’

LinkedInFacebookShare

3 Reacties to “Wat is een goede opleiding?”

avatar Joren zegt:

Dat heb je goed verwoord Jelle!

avatar Bianca zegt:

Heb je goed weergegeven en duidelijk verwoord.

avatar Felice zegt:

Goed gedaan! Ik denk dat ik nu naar de Pabo wil, Jelle!
Hihi

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: