HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Leraar worden

Blog: leraar worden

De weblog ‘Leraar worden’ gaat over het beroep leraar en de HAN lerarenopleidingen . Je vindt hier actuele wetenswaardigheden en ontwikkelingen voor studenten, werkveld en medewerkers.
Jouw inbreng is welkom: blog mee!

Meer weten over leraar worden via een opleiding aan de HAN?

HAN-docent schrijft spannend kinderboek over afgehakt hoofd: Expeditie Toi Moko

23 januari 2017 door Fedor de Beer

Fedor de Beer, docent-onderzoeker Kenniscentrum kwaliteit van Leren

Begin januari verscheen Expeditie Toi Moko, Avontuur in Nieuw-Zeeland, een nieuw, spannend én informatief kinderboek (10+) over het Nieuw-Zeeland van de Maori. De schrijver, Fedor de Beer, is docent en onderzoeker binnen de Faculteit Educatie en wil met zijn boeken kinderen aan het denken zetten.

Thoms vader is archeoloog en antropoloog en wordt vanwege zijn expertise veel gevraagd door musea om te helpen bij projecten en tentoonstellingen. Op een avond als Thom alleen thuis is, wordt er een pakket voor zijn vader bezorgd. Het pakketje van het Museum Volkenkunde blijkt een toi moko te bevatten, een oud getatoeëerd Maori-hoofd. Zijn vader moet de toi moko terugbezorgen aan de Maori-stam aan wie deze toebehoort en Thom en Lin mogen mee op reis. Dat is het begin van een spannend avontuur in Nieuw-Zeeland, want al snel blijken er mensen op de toi moko te loeren en bovendien lijkt deze nog steeds magische krachten te bezitten.

Eerste hoofdstuk vast lezen? Klik hier.

Expeditie Toi Moko is een mooi voorbeeld van etnofiction: fictie inzetten om kinderen kennis te laten maken met andere tijden, culturen en een andere manier van denken. Thom en Lin – en daarmee de lezers – maken kennis met de Maori-cultuur van binnenuit. Wie dit boek met achterin een ‘dossier Nieuw-Zeeland’ gelezen heeft, kan zo een spreekbeurt houden over Nieuw-Zeeland, de Maori en de haka!

Meer weten? Like de facebookpagina van Expeditie Toi Moko  of lees het boek zelf. Ook te verkrijgen bij de betere boekhandelaar.

In 2014 verscheen van Fedor de Beer Het Kindertransport, een kinderboek over een trein vol Joodse kinderen die in 1943 van Vught naar Sobibor reed. Studenten van de Minor Holocaust- en Genocide-educatie (HAN) hebben bij dit boek lesmateriaal gemaakt. Het Kindertransport (4e druk, Duitse vertaling) werd bekroond met de Pluim van de Kinderjury van de Thea Beckmanprijs 2016. De kinderjury: ‘Het is een bijzonder verhaal, maar ook een belangrijk verhaal en daarom moet het op elke school in de boekenkast staan’.

 

Kennisdeling & inspiratie voor beter basisonderwijs!

23 januari 2017 door Joep Thijssen

Joep Thijssen, tweedejaarsstudent Pabo

Je wilt jezelf als leerkracht/student pabo steeds blijven ontwikkelen, tenminste dat vind ik belangrijk. Kennis delen met medestudenten, leerkrachten op HAN pabo, het werkveld (de basisschool) en andere onderwijsinstellingen. Maar hoe kun je elkaar nu het beste inspireren, ideeën uitwisselen en welke mogelijkheden zijn er? Lees verder

Mijn minor in Trier

23 januari 2017 door Michelle van der Sterren

Michelle van der Sterren, vierdejaarsstudente lerarenopleiding Duits

Mijn naam is Michelle van der Sterren. Ik ben nu vierdejaarsstudent aan de lerarenopleiding Duits. Afgelopen studiejaar ben ik voor mijn minor van april t/m juli naar Trier in Duitsland geweest. Ik heb voor Trier gekozen omdat het een wat kleinere stad is. Hierdoor is er toch genoeg te zien en te doen, maar is die erge drukte niet zo aanwezig. Dat is persoonlijk iets wat ik erg fijn vind. Daarbij is Trier ook de oudste stad van Duitsland en ik was er nog nooit geweest, dat is iets wat ook mijn interesse heeft gewekt en mij erg nieuwsgierig maakte.
Lees verder