HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Weblog Lectoraat Human Communication Development

Communicatie, daar weet jij alles van

Communicatie, daar weet jij alles van                                                    

Zaterdagavond, feestje, gezellig. Gaat het gesprek ineens over zíjn collega’s die hem niet hadden geïnformeerd, haar baas die niet luistert en hun klanten die … ‘Ja joh, die communicatie… -zucht-, maar daar weet jij natuurlijk alles van.’ Een veelbetekende blik komt mijn kant op.

Tja,….

Leuk om te merken dat mensen je expertise toedichten, maar als dat gebaseerd is op ‘alles weten’ dan voelt dat op zijn minst ongemakkelijk. Want is het niet zo dat hoe meer je je in communicatie verdiept, hoe meer je vooral de complexiteit ziet van wat zich afspeelt tussen mensen. Zeker in een wereld die voortdurend verandert. Waarin individualisering, informalisering en informatisering, internationalisering geen uitkomsten zijn maar langlopende processen, zoals Paul Schnabel kenschetst.

Lees verder

De typische accountant

20 februari 2017 door

Tijdens de workshops ‘Oriëntatie op Beroep (BOR)’, in het eerste jaar van de studie Accountancy, vraag ik studenten om hun beeld van de toekomst op papier te zetten.

Hoe ziet de typische accountant er voor hen uit? Zij tekenen steevast plaatjes die lijken op:

Als ik hen vraag of zij ook zo zijn, roepen ze steevast ‘neehee!’. Op zich voorstelbaar. Maar als ik hen vraag of ze dan wel zo willen worden, hoor ik nog harder ‘neehee!’. En dat is fascinerend.

Onze studenten lijken te kiezen voor een beroep waar zij beelden van hebben die ze niet willen nastreven? Zou dat ook zo zijn bij aspirant fysiotherapeuten, aspirant advocaten, aspirant voetbalprofessionals?

Lees verder

StaVaZa

23 januari 2017 door

Het is al weer even geleden dat ik bij de module Kwalitatief Onderzoek fungeerde als opdrachtgever. Tweedejaars CO-studenten hebben toen in het werkveld van onze alumni interviews afgenomen voor mijn onderzoek naar de communicatieve competentie van een beginnend communicatieprofessional. De studenten hebben 24 bruikbare interviews opgeleverd: de gegevens zijn geanalyseerd, de rapportage is af en de resultaten gepresenteerd aan het docententeam van CO, het lectoraat en aan Logeion. Dit is de Stand Van Zaken.

Lees verder

‘Verstopte’ communicatie: ergens tussen praktijk en theorie.

17 januari 2017 door

Onderzoek naar communicatie, de rol van taal en denken hierin, en naar de variabelen die een adequaat onderzoek naar menselijk communicatief handelen mogelijk maken, is een complexe activiteit. Communicatie zit verstopt in verschillende takken van wetenschap die elk een eigen bijdrage leveren aan het in kaart brengen van de grondslagen van communicatief handelen.

Lees verder

Eed-feestjes

29 november 2016 door

eed-feestjeEen eed voor HAN-collega’s? Zeker! Volgende week gaan enkele HAN-collega’s van de opleiding Accountancy een officiële eed afleggen. Zij zullen formeel loyaliteit verklaren aan de onafhankelijkheid, zorgvuldigheid en het dienende karakter van hun maatschappelijke functie als accountant. Deze eed vormt onderdeel van een pakket van 53 maatregelen dat de accountants hebben gelanceerd om het flink beschadigde vertrouwen op te poetsen. De afgelopen jaren hebben zij immers harde klappen gekregen door berispingen en boetes vanwege nalatigheid bij controles van bedrijfsrekeningen, belastingfraude of het vervullen van witwassen of smeergeld. De eed is, sinds mei dit jaar, inmiddels door duizenden accountants afgelegd. Het is een feestelijke aangelegenheid. Gevierd wordt in feite dat de accountant afstand tot zijn klant kan bewaren.

Lees verder

Masterclass over ‘Brand communities’

28 november 2016 door

masterclassVrijdag 18 november j.l. mocht ik in het kader van mijn benoeming als associate lector ‘Online Interactie’ een masterclass geven op de Dag van de ToeCOMst van de opleiding CO. Een dag waar studenten, docenten en werkveld bij elkaar komen om informatie uit te wisselen over de recente ontwikkelingen in het communicatievak. Daarnaast is het netwerk-component uiteraard ook belangrijk: het online ontmoeten wat dagelijks plaatsvindt op www.toecomst.nl voor één dag ook offline organiseren, dat is het idee.

Na de keynote van Ruud Heijenga over ‘organization development through branding’ stond mijn masterclass op het programma. Lees verder