HAN

Samen maken we de HAN-cultuur

Docenten, lectoren, onderzoekers, leidinggevenden, ondersteuners, maar ook studenten; samen maken we de cultuur van de HAN. Maar wat is die cultuur? En is het de cultuur die we willen? Wat kun jij eraan bijdragen? Daarover gaan we de komende jaren de dialoog met elkaar aan. Tijdens bijeenkomsten, overleggen etc., maar ook via dit weblog. We nodigen je dan ook graag uit om mee te bloggen! Heb je al een account voor deze weblog, dan kun je direct aan de slag. Heb je nog geen account, vraag deze dan aan via deze pagina.

Start Academy | Waar komen onze deelnemers vandaan? En waar gaan zij naar toe?

De achtergrond van studenten van de Start Academy is zeer divers. Wij geloven dat die diversiteit een van de succesfactoren is! De hoeveelheid aanmeldingen geeft aan hoeveel behoefte er is aan een trainingsprogramma waarmee je zelf je twijfels en keuzestress omzet in een bewust toekomstplan. En het feit dat deze jongeren overal vandaan komen onderstreept dat alleen maar.

Van de HAN hebben wij in 2015 de ruimte gekregen om een trainingsprogramma te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat jongeren eerder op de juiste plek zitten en een plan voor hun toekomst hebben.

Wist je dat?

  • 70% van de eindexamenkandidaten weet niet wat hij of zij wil gaan studeren wanneer zij hun middelbare schooldiploma behalen
  • 25% van de jongeren switcht een of meerdere keren van opleiding switcht
  • 20% van de jongeren stopt met een studie en keert daarna niet meer terug in het Hoger Onderwijs
  • jaarlijks nemen 14.000 jongeren een tussenjaar
  • 49% van de Havisten heeft na 6 jaar een Bachelordiploma behaald

De HAN neemt met de Start Academy haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij investeren in onze jongeren zodat zij meer zelfbewust een keuze voor de toekomst kunnen maken, zodat zij met meer zelfvertrouwen en zelfkennis intrinsiek gemotiveerd hun vervolgstap kunnen zetten. Van ‘yes, ik mag studeren, maar wat?’ naar ‘yes, ik ga ….!’.

Wie zijn onze deelnemers, waar komen zij vandaan en waar gaan zij naar toe?

Onze deelnemers zijn jongeren tussen de 16 en 24 jaar, komen van de HAVO, het VWO, het MBO of zijn uitgevallen uit het HBO of WO. Zij komen 3 dagen per week naar Arnhem gereisd uit Rotterdam, Hilversum, Veldhoven, Roermond, Nijverdal. De gemiddelde reistijd is met gemak 2 uur per dag. En vanzelfsprekend zijn er ook studenten die op 5 minuten fietsafstand wonen.

De de uitstroom van de Start Academy is ook zeer divers! Zo gaan onze studenten onder andere naar UvA, HU, Saxion, Fontys, HAN, starten een MBO opleiding of besluiten om te gaan werken. Op poster 3 zie je waar alle deelnemers tot nu hun weg vervolgen. Alle jongeren die het programma succesvol hebben afgerond volgen hun hart en zitten nu op de juiste plek!

Kijk waar onze studenten vandaan komen en waar ze naar toe gaan:

ANSE Summer University 2017

Met het centrale thema “Moving & Being moved” organiseert de LVSC in samenwerking met partners de ANSE Summer University 2017 van 21 to en met 25 augustus in Rotterdam.
Bij de voorbereiding van dit evenement ben ik inhoudelijk betrokken en geef ik op 23 augustus bovendien een workshop:

Don’t be afraid of cyber mobbing- Stand up and act!

Onze samenleving wordt ook wel beschreven als een “VUCA world”: Volatile, Uncertain, Complex and Ambiguous. in deze sterk bewegende wereld zoeken individuen, organisaties en gemeenschappen naar veiligheid. Tijdens het evenement wordt de impact verkend van de spanning tussen veiligheid en beweging/mobiliteit voor coaching en supervisie op individueel, team en organisatieniveau.Het programma bestaat uit inspirerende internationale keynotes en workshops en meer informatie over het programma van de ANSE Summer University 2017 vind u op www.su2017.eu

Strangers at our doors

In this new short book, Strangers at our Door, Zygmunt Bauman examines the origins, contours and impact of the present-day moral panic around the ‘migration crisis’ in Europe. He explores the fear generated by political campaigns, arguing that this ‘crisis of humanity’ instead requires a ‘fusion of horizons’ through dialogue. While Nicolas Schneider suggests that a more systematic and detailed analysis of how to oppose this emergent dynamic of dehumanisation within contemporary politics might be required, he finds that this text nonetheless offers a valuable introductory glimpse into the complexities of the issue.

Strangers at our Door. Zygmunt Bauman. Polity. 2016.

Onderzoek met meer impact vraagt om co-creatie en communicatie!

openscience

Het belang van kennisdeling en valorisatie is evident voor praktijkgericht onderzoek. Toch komt het Kennisdisseminatie en publicatiebeleid uit 2012 maar moeizaam van de grond. Een werkgroep vanuit het Service Bedrijf onder aanvoering van Nanske Wilholt en Marina Noordegraaf (Verbeeldingskr8) werkt toe naar een uitvoeringsprogramma: wat past, wat werkt en wat heeft toegevoegde waarde voor onderzoek, onderwijs en werkveld? Alle betrokkenen worden nadrukkelijk uitgenodigd om mee te denken. Tijdens het lectorenoverleg op 10 november aan aanwezige lectoren daarom de vraag: hoe is het nu, wat zou je willen en wat is ervoor nodig om dat te bereiken? Marina: ‘Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar geleden. Het één na beste moment is vandaag!Lees meer

Het Start Academy ABC

De Start Academy volgens de studenten:

 

A: arnhem, anna, afscheid
B: bier, boodschap!, bootcamp, boekje
C: covy, comfortzone, confronteren
D: dromen, durven, doen
E: eind voor ogen, eten, ellen
F: fancy as fuck, free hugs
G: gezamenlijk, gezellig, gevangenendillemma
H: han, hartjes, hey giel!, humor
I: interessant, inchecken, iris, intervisie
J: jeroen, jezelf
K: kring, kasje, koken, keuzes
L: lol, liefde, leerzaam, lachen
M: mindfull, muntjes, majlis, maatschappelijk project, matjes
N: nature quest
O: oh (bob), overleven, ontdekken
P: proactief, post-it, pasje, paarden
Q: quest
R: rijk, roadmap, realisme
S: startacademy, spannend, saai, samen
T: thee, tijd van je leven
U: uitchecken
V: visie
W: wild plassen, wilskracht, workshop
X: x-treme
Y: yoga (s)ynergie
Z: zonnetjes

Een mooi overzicht van wat we zoal doen en meemaken bij de Start Academy!