HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Weblog Kennisteam Sports and Exercise Nutrition

Vocht- en voedingsinname bij marathonlopers: De ConsuMeRun-studie

22 mei 2017 door Cindy van der Avoort

Dat een optimale vocht- en voedingsinname tijdens duurinspanning een belangrijke rol speelt bij het handhaven van het prestatievermogen is bekend. Zo ook bij het hardlopen van een (ultraduur)marathon. Eten en drinken tijdens een marathon is echter niet altijd even gemakkelijk en het optreden van maagdarmklachten is een veel voorkomende klacht onder (lange afstand) lopers.
ConsumeRun HAN Sport en Bewegen

Om inzicht te verkrijgen in de vocht- en voedingsinname, in het mogelijk opgetreden van maagdarmklachten tijdens of na inspanning en in de relatie met de sportprestatie van marathonlopers is binnen HAN Sport en Bewegen als onderdeel van Eat2Move de ConsuMeRun-studie opgezet. Hiervoor heeft het kennisteam onder andere een korte vragenlijst (FFEQ; Food Frequency Exercise Questionnaire) ontwikkeld, waarmee direct na inspanning de vocht- en voedingsinname en het eventueel optreden van maagdarmklachten van de loper uitgevraagd wordt. Naast de bovengenoemde doelen van dit onderzoek, is ook gekeken naar de mate waarin deze FFEQ een realistische inschatting geeft van de werkelijke inname van de marathonlopers.
Lees verder

Nitraat ook effectief voor krachtsport?

17 mei 2017 door Cindy van der Avoort

Onderzoek: Nitraatsuppletie ook effectief voor krachtsport?
Momenteel wordt bij HAN Seneca onderzocht of bietensap effectief is om de spierkracht en het spieruithoudingsvermogen te verhogen.
Nitraat onderzoek HAN

 

Lees verder

Waar zijn we komende tijd te zien?

3 mei 2017 door Cindy van der Avoort

Dag van de Kracht

Tijdens de Dag van de Kracht spreekt Floris Wardenaar over de Rol van Voedingssupplementen in de voeding van top(sporters). Zijn deze supplementen nodig? Maken sporters de juiste keuzes en wat zouden deze supplementen dan eigenlijk doen? Tevens gaat hij deze dag in discussie met Hein Vergeer en Naomi Brinkmans over de meerwaarde van een gezond voedingspatroon en hoe dit er uit zou moeten zien.
Lees verder

Sportvoedingsconferentie 28 juni 2017

3 mei 2017 door Cindy van der Avoort

Op woensdag 28 juni 2017 organiseert het Expertiseteam Sports and Exercise Nutrition van HAN Sport en Bewegen de 5e sportvoedingsconferentie met als thema ‘Sportvoedingsbegeleiding binnen High Performance teams’. De conferentie vindt plaats bij sport- en onderwijsgebouw Papendal, Arnhem.

Lees verder

Hoe zit het precies met eiwit-timing?

8 maart 2017 door Cindy van der Avoort


Alle energie die je niet stopt in het bereiken van je doel helpt je er verder vanaf. Daarom is het belangrijk om te kijken wat nuttig is en wat niet. Eiwit-timing is een onderwerp wat vaak slecht begrepen is. Na de training snel een eiwitshake nemen voor herstel is een vast patroon van veel krachtsporters. Het timen van maaltijden in relatie tot sport is een onderwerp wat de interesse trekt van menig krachtsporter. Maar wanneer is timing van eiwitten nou echt relevant? Alumni student Karel Pieters, schreef er het volgende over:
Lees verder