Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Weblog Kenniscentrum HAN SOCIAAL

De markt op!

13 november 2017 door

Op donderdag 9 november vond in Nijmegen de afstudeermarkt plaats voor studenten van alle sociale opleidingen binnen de HAN. Collega’s van HAN SOCIAAL én onze partners uit het werkveld presenteerden daar hun onderzoeksthema’s en -projecten waar studenten vanaf februari mee aan de slag kunnen. Thema’s op het gebied van o.a. pleegzorg, vechtscheidingshulpverlening en samenwerking konden rekenen op veel enthousiasme. We kijken er dan ook naar uit om – samen  met studenten, collega’s uit het werkveld en betrokken docenten – de vragen die spelen in de praktijk verder te verkennen en te beantwoorden.

Mobiliteit als middel voor zelfredzaamheid

30 oktober 2017 door

Mobiliteit is een grote mogelijkmaker voor mensen met een beperking. Dat bleek al uit eerder onderzoek in Nijmegen naar de overgang van doelgroepenvervoer naar openbaar vervoer. Het afgelopen jaar onderzochten studenten en onderzoekers van Kenniscentrum HAN SOCIAAL en Kenniscentrum Business Development and Co-creation de instrumenten uit de Reiskoffer. Met een app, GPS-tracker of cursus leren mensen met een beperking zelfstandig reizen. Dit heeft enorme invloed op hun zelfstandig functioneren en hun kwaliteit van bestaan, blijkt uit het onderzoek.

Lees het volledige bericht op de blog van het Breng Kenniscentrum.

Bekijk de volledige rapportage over de Reiskoffer getiteld ‘Op weg naar zelfstandigheid‘.

Mooie ontmoetingen tijdens dag tegen de armoede

27 oktober 2017 door

Het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit organiseerde op 26 oktober samen met stichting Gast en de gemeente Nijmegen de 2e editie van ‘De dag tegen de armoede’. De dag is bedoeld om onder de aandacht brengen dat armoede zich ook in Nijmegen voordoet en ontmoeting te creëren tussen vrijwilligers en professionals die zich sterk maken voor armoedebestrijding.

Lees verder

Nieuw onderzoek naar slaapproblemen bij autisme

23 oktober 2017 door

Slaapproblemen zijn een van de meest voorkomende bijkomende aandoeningen bij autisme; volgens onderzoek slaapt ongeveer 40-80% van de jongeren met autisme slecht en ondervindt hier hinder van. De gevolgen zijn ingrijpend voor de lichamelijke gezondheid en het functioneren overdag. Een verminderde concentratie, sombere stemming, meer agressie en slechtere schoolprestaties komen veelvuldig voor. Reden voor het lectoraat levensloopbegeleiding bij autisme om hier onderzoek naar te doen. Lees verder

Benieuwd naar effectiviteit van sociale interventies? Volg de training Effectencalculator!

28 september 2017 door

We krijgen constant te maken met vragen over de meerwaarde van werkwijzen in het sociaal domein. We willen transformaties en vernieuwingen evalueren én actief beïnvloeden. Met de Effectencalculator doet u dat een inspirerende en gedegen wijze. In deze training leert u de Effectencalculator van binnen en buiten kennen. U kunt het gesprek rond de Effectencalculator begeleiden en de webapplicatie bedienen. U kunt aangeven wat de evaluatieve waarde is van de uitkomsten en weet wanneer u de Effectencalculator wel of niet kunt inzetten. Op 26 oktober en 9 november vindt de training Effectencalculator plaats in Utrecht. Schrijf je in!

Lees verder