HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

IJs maken bij IJscentrum Wageningen

24 april 2017 door

GESCHREVEN DOOR: MAATJE VAN BROECKHUYSEN

Enige tijd geleden was er vanuit Food & Business een masterclass ijs maken geregeld. Dat liet ik natuurlijk niet zomaar aan mijn neus voorbijgaan. Na een interessante avond, inclusief proeverij, was ik zeer enthousiast geworden. Ik vroeg me af of ik toevallig het echte proces mocht meemaken; nee heb je, ja kun je krijgen. Dus na enig contact over de mail met Jacques Vos, meester ijsmaker, was het verrassend snel geregeld. Meneer Vos reageerde erg positief op mijn vraag. De volledige cursus bestaat echter uit een vijfdaagse training. Dit was helaas niet mogelijk in verband met de studie. Samen zijn we tot het besluit gekomen dat het een mooie compromis zou zijn om een van deze dagen mee te maken. Na een blik te hebben geworpen op het programma was de keuze al snel gevallen op de dag van het sorbetijs. Mijn favoriet.

20 april leek wel de aangewezen dag om een middag in de weer te zijn met ijs. Het zonnetje scheen en na een paar afspraken in de ochtend was ik er helemaal klaar voor. Eenmaal een reis om de wereld te hebben gemaakt naar Wageningen, werd ik hartelijk ontvangen door meneer Vos. In kleine groepjes mochten we sorbetijs gaan maken met een fruitsoort naar keuze. Mijn partner, Mirthe, stelde voor om ananas te kiezen. Toevallig de favoriete smaak van mijn moeder. We hebben het hele proces stapsgewijs doorlopen. Van het maken van de suikersiropen tot het basisrecept bereiden en het fruit prepareren. Er waren verschillende manieren om de vruchtensmaak in het ijs te verwerken: puree, stroop, verse fruit en diepvriesfruit. Na de ‘mise en place’ volgde er een klassieke les met daarin informatie over het proces. Normaal moet de ‘mise en place’ langer in de koelkast opstijven maar omdat daar geen tijd voor was, werd er meteen begonnen met de verdere bereiding: het samenvoegen van de ‘mise en place’ en spelen met verschillende texturen en hoeveelheden. Daarnaast was er nog tijd ingepland voor het prepareren van een overheerlijke coupe met het zelfgemaakte ijs. Alle stappen die zijn geoefend zullen ook terugkomen tijdens het werkelijke examen.

Dan is het grote moment aangebroken, proeftijd! Trots worden alle ijssoorten geproefd door elkaar en meneer Vos. Het was geweldig om het proces mee te maken in een professionele keuken. Ook was het leuk om de begeleiding te hebben gehad van een meesterbereider zoals Jacques Vos. Ik ga zelf in mijn keuken deze zomer zeker gebruik maken van mijn opgedane kennis en verrukkelijk sorbetijs maken. Ananasijs zal zeker bovenaan het lijstje staan.

 

avatar

Artikel geschreven door .

Reacties

1 Reactie to “IJs maken bij IJscentrum Wageningen”

avatar Efrim schreef:

Wow! Leuk dat je dat zo hebt gefixt, Maatje!

Reageer

*