Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Duitsland leuker?

25 februari 2017 door

GESCHREVEN DOOR: ANNE & LOES

Studeren in het buitenland? Wij gingen een weekje kijken bij Ökotrophologie in Münster!

Sinterklaasavond was er voor ons dit jaar niet bij, want op 5 december hadden wij andere plannen… Om half tien ’s ochtends vertrokken we namelijk naar Münster! Vanuit het vak Duits hebben we een Schnupperwoche aan de Fachhochschule Münster mogen doen, dat wil zeggen dat we een weekje mochten proefstuderen. Wij deden dit bij de opleiding Ökotrophologie. Een echt Nederlands woord is er niet voor, maar het komt sterk overeen met onze opleiding Food and Business.

Maandagochtend kwamen we om 12:00 aan op de hogeschool. Hier werden we heel vriendelijk ontvangen door mevrouw Ute Krützmann. Ze legde ons uit wat er die week allemaal zou gebeuren en gaf ons een rooster. Ook vertelde ze wat er in en om Münster allemaal te doen was. We hadden het getroffen, die Weihnachtsmärkte waren in volle gang! Die middag volgden we ons eerste college. Het was wel wennen om dit in het Duits mee te doen, vooral omdat het een interactief college was waarin kleine groepsopdrachtjes moesten worden gedaan. Aan het eind van de dag waren we dan ook doodmoe en waren we blij dat we in onze bedjes konden kruipen.

Het hostel was prima! De kamer en het sanitair waren schoon en de ligging was perfect. Een kleine tweehonderd meter naar das Hauptbahnhof – inclusief een rondje supermarkt – zou de meest gelopen route worden. Dinsdag begonnen we met een les eventmanagement, het had wat weg van de manier waarop wij marketing krijgen. Het had veel betrekking op trends en ontwikkelingen. Die middag deden we mee aan een practicum sensoriek. Hier werden verschillende soorten appelsap op alle mogelijke criteria met elkaar vergeleken en beoordeeld. ’s Avond zijn we de stad ingegaan, want we waren erg nieuwsgierig geworden naar de kerstmarkt. Gelukkig zat het hostel op een kleine tien minuutjes lopen van het centrum en waren we er zo. De kerstmarkt was gigantisch, ontelbaar veel kraampjes boden tezamen een gigantisch assortiment aan snacks aan: van oliebollen tot churros, van Hollandse poffertjes tot Duitse Currywurst en friet. Daarnaast boden veel kraampjes andere spullen aan: wanten, magneetjes en andere prularia. We hebben onze ogen uitgekeken onder het genot van een glaasje Gluhwein.

Woensdagochtend mochten we ons uitleven in het laboratorium, onder begeleiding van mevrouw Bordewick-Dell. We werden opgesplitst en mochten allebei meedoen aan een practicum. Anne ging het bèta-caroteengehalte in een vruchtensap bepalen en Loes isoleerde DNA uit varkenslever. Het was een leerzame ochtend en erg leuk dat er zoveel variatie op de standaard lessen is!

Op donderdag werden ons de verschillen tussen Nederland en Duitsland tijdens de colleges erg duidelijk. De studenten op de Duitse hogeschool weten tot in de details waar ze mee bezig zijn en zijn erg toegewijd. Zo hebben we bijvoorbeeld een college microbiologie gehad. Het niveau van deze vakken ligt hierbij duidelijk hoger dan dat het bij onze opleiding ligt en gaat veel dieper op de stof in. Het was wel erg leuk om mee te maken en toch goed te volgen gelukkig. Het Duits begint na een paar dagen ook goed te wennen, het was zelfs gek om het college over voedselveiligheid in het Engels te hebben! Aan het eind van de dag kon een bezoekje aan die Aasee niet ontbreken.

Op vrijdag na de laatste les hebben we nog een bezoekje gebracht aan de Universiteit en het centrum, waarna we vervolgens weer naar huis zijn gereden. Het was een hele ervaring om een week in het buitenland te studeren en de verschillen met ons schoolsysteem te ontdekken – en dat terwijl het maar zo’n 150 kilometer van Nijmegen af was. Een van onze doelen tijdens de reis was ontdekken of we een halfjaar in het buitenland zouden willen studeren, omdat we hier beiden over hebben nagedacht

Loes: Voor mij is het duidelijk geworden dat ik liever niet naar het buitenland ga om te studeren, gebaseerd op een weekje proefstuderen. Ik heb een hele leuke tijd gehad in Münster en vond de lessen heel interessant, maar toch denk ik dat ik liever in Nederland blijf. Het voelt toch niet helemaal als thuis, in een vreemd land waar je niemand kent. Natuurlijk is het wel zo dat we er maar een weekje zijn geweest, tijdens een minor ga je natuurlijk een halfjaar.

Anne: Het was een hele interessante ervaring en ik heb een goed beeld gekregen van de manier van lesgeven in Duitsland. Het lijkt me heel leerzaam om m’n Duits bij te spijkeren door een minor te volgen in Duitsland, maar ik denk niet dat ik kan wennen aan het Duitse onderwijs. De vrijheid die wij als Nederlandse studenten hebben, hebben ze in Duitsland niet. Ze werken vrijwel niet in projecten en hebben geen werkplekken in de school.

Al met al hebben we een hele leuke week gehad en zullen het ook zeker aanraden aan andere studenten die overwegen naar het buitenland te gaan!

avatar

Artikel geschreven door .

Reacties

Reageer

*